Techinside Google News
Techinside Google News

Teknolojik cihazlar enerjiyi adeta sömürüyor

Uluslararası Enerji Ajansı'nın hazırladığı bir rapor, nesnelerin interneti ile artacak enerji talebinin karşılanmasında yaşanacak güçlüklere dikkat çekiyor.

IEA_raporUluslararası Enerji Ajansı’nın hazırladığı “More Data, Less Energy” başlıklı bir rapor yakın gelecekte karşılaşılabilecek enerji sıkıntısında teknolojinin rolüne dikkat çekiyor. Rapora göre, 2013 yılına ait veriler baz alındığında dünya nüfusunun sadece küçük bir kısmının kullandığı ağ tabanlı 14 milyar cihazın neredeyse daimi olarak enerji tükettiği ortaya çıkıyor. İlerleyen yıllarda, 2020’de ise bu sayının 50 milyar cihazı bulacağı söyleniyor. İnanılmaz bir enerji tüketim potansiyeline sahip bu elektronik araçlar atıl durumdayken bile enerji tüketiyor ve pek çok sektörde kullanılabilecek gücün harcanmasına sebep oluyor. Bu durumu tersine çevirmenin anahtarı ise teknoloji araçlarının kullanımına dair kuralların baştan sona  güncellenmesi olarak görülüyor.

Ağ bağlantıları her türlü ürün üzerinde kendini gösterirken, bilgi ve iletişim teknolojileri kusursuz bir potansiyel olarak karşımıza çıkıyor. Üretim ve lojistik gibi alanlarda büyük fark yaratabilecek olan bu potansiyel, bireysel bazda ise çok sayıdaki günlük teknoloji ürünleri ile kendini gösteriyor. Ağa bağlı cihazları sürekli olarak “bağlı” konumda bırakmak ise 2030’da 100 milyar ve ilerleyen on yıllarda ise 500 milyarlık bir seviyeye ulaşabilir.

- Advertisement -

Bahsi geçen sistemler ise ağ ekipmanları, ağ yapıları ve akıllı network sistemleri olarak sıralanıyor. İkinci seviyede ise set-top box’lar ve yazıcılar gibi örnekler yer alıyor. Bunların çok büyük kısmı ise ana ağlara daimi olarak bağlı oluyor ve sürekli olarak enerji tüketimine sebep oluyor. Yüzde 80’lik tüketimin başında ise bekleme konumunda olan ağa bağlı cihazlar yer alıyor.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) verileri doğru kullanım ve yeni kurallar sayesinde yüzde 60’tan fazla enerji tasarrufu yapılabileceğini gösteriyor. Bunun içinse donanım, yazılım, iletişim protokolleri ve teknik standartlarda ciddi bir değişiklik gerektiği belirtiliyor.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın tavsiyeleri

Uluslararası Enerji Ajansı, bu tehlikeyi azaltabilmek için çeşitli öneriler de sunuyor. Bu önerilerin başlıkları ise şu şekilde sıralanıyor;

– Yeni kurallar oluşturmak, değer zinciri analizlerinde doğru tüketim yöntemleri belirlemek.

– Yeni standartlar ve organizasyonlar ile enerji tasarrufu için yazılım ve donanım parçalarında yeni çözümler bulmak.

– Ürünlerin üreticileri tarafından kullanılabilecek çözümler planlamak.

– Üreticilerin yazılım ve donanımı bir araya getirerek alternatifler üretmesini sağlamak.

– Ağlara bağlı kalma kurallarında yeniliğe gitmek.

– Hizmet sağlayıcıların, son kullanıcı için daha mantıklı satış politikaları izlemesini ve satılacak ürün sayısında dengeyi kurmalarını sağlamak.

– Tüketicilerin ise bu konuda neler yapabileceklerine dair kararlar verebilmelerini sağlamak.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:39

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir