Techinside Google News
Techinside Google News

Veri… Her yerde…

Başarılı akademik kariyeri ile iş zekası ve veri üzerine uzman Mustafa Acungil TechInside için düzenli yazı serisine başıyor. Konumuz : Veri.

Merhabalar

Bu hafta yazılarıma başlıyorum ve ana konumuz ‘veri’.

- Advertisement -

Uzmanı olduğum veritabanı ve iş zekası konularının etrafında yazılar bekleyebilirsiniz. Ve öyle yazılarım da olacak. Ama benim ilgi alanım veritabanı araçları ve iş zekası ile kısıtlı değil; çok daha geniş bir alana ilgi duyuyorum. TechInside yazılarımın çerçevesini ‘veri’ ile sınırlamaya çalışacağım. Aslında, bunu sınırlayan bir çerçeve olarak değil, yol gösteren bir temel olarak değerlendirmek daha doğru olur.

Veriden ne anlıyoruz? Nerelerde veri var?

Hemen hemen tüm iş yazılımlarının arkasında bulunan veritabanlarında veri var. Bu büyük verileri anlamlandırmak için yapılandırılan iş zekası sistemlerinde bu verilere anlam katmaya yönelik çalışmalar var.

Bunlar veriyle ilgili ilk akla gelen yerler. Peki başka nerede veri var?

Mesela alfabemizde veri var. Geçmişteki resme dayalı alfabelerden, Fenikelilerden beri tüm dünyaya yayılmış harf esaslı alfabelere kadar, tüm alfabe simgeleri birer veri.

Mesela vücudumuzda veri var. Ağrıyı ya da hazzı düşünün. Sinir hücrelerinin algılayıp beyne ilettiği ve orada tanımlı karmaşık tepkileri tetikleyen verilerden ibaretler.

Mesela atmosferde veri var. Kimi kısa menzilli kimi uzun, kimi kısa ömürlü kimi uzun verilerle kaynayan bir havaya sahibiz. Bir anne biraz uzakta düşmek üzere olan çocuğuna seslendiğinde beyninde oluşan cümle veri olarak ses dalgalarına yüklenerek hava tarafından taşınıyor ve çocuğun kulağında bu titreşimler algılanıp tekrar dönüştürülerek beyne iletiliyor. Bunun üstüne cep telefonu dalgalarını ekleyin. Radyo dalgalarını ekleyin. Televizyon dalgalarını ekleyin.

Matrix’e kadar vardırmayacağım işi. Fiziksel bir dünyada fiziksel bir hayat yaşıyoruz. Ancak verinin aslında ne kadar hayatımızın içinde bir kavram olduğunu, hatta hayatımızı ifade edebilecek gösterim boyutlarından biri olduğunu aktarmak istedim.

Gelecek haftadan itibaren veritabanlarına ve iş zekasına biraz daha yakından bakmaya başlayacağız. Ama emin olun aramızda çok daha fazlası da konuşulacak. Yazıların seyrini geri dönüşleriniz ve yorumlarınız da önemli ölçüde belirleyecektir.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir