Techinside Google News
Techinside Google News

Yapay zekalı savaş uçağı Baltık Denizi’nde uçtu

Yapay zekalı savaş uçağı Baltık Denizi üzerinde uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Yapay zeka tüm komutayı elinde tuttu.
- Advertisement -

Mayıs ayında, Baltık Denizi’nin çok üzerinde, İsveç’e ait bir Gripen E savaş uçağı, kontrolde pilot olmadan görev yaptı. Mayıs ve Haziran aylarında gerçekleştirilen iki tatbikat sırasında, jet, yüksek uçuşlu savunma girişimi Helsing tarafından geliştirilen yapay zeka yazılımının komutası altında uçtu. Kokpitte bir güvenlik pilotu oturuyordu, ancak müdahale etmesine gerek kalmadı. Test uçuşları, Münih merkezli savunma teknolojisi şirketi için bir dönüm noktası ve Avrupa askeri havacılığı için potansiyel bir dönüm noktası oldu.

Yapay zekalı savaş uçağı

Helsing’in kıdemli direktörü Stephanie Lingemann, bu değişimi “devrim niteliğinde” olarak nitelendirdi. Şirketin Münih ofisinde konuşan Lingemann, şirketin Centaur yapay zeka sisteminin sadece 72 saatte bir milyon uçuş saatine eşdeğer bir performans kazandığını söyledi. Bu, bir insan pilotun tüm kariyeri boyunca elde edebileceğinin yüz katından fazla. Financial Times’a verdiği demeçte: “İnsanüstü performansa çok hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Pilotlarınızı tehlikeli durumlara sokmak zorunda kalmıyorsunuz” dedi.

Helsing’in otonom Gripen uçuşları, insansız savaş uçağı geliştirme konusunda büyüyen küresel yarışın öncülüğünü temsil ediyor. Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Rusya da dahil olmak üzere dünya genelindeki ordular, yapay zeka destekli jetler ve savaşta pilotlu uçaklara destek sağlayan “sadık kanat adamları” olan dronların peşinde.

Soğuk Savaş’tan bu yana otonom hava muharebesi vizyonu inişli çıkışlı olsa da bu sefer bir şeyler farklı hissettiriyor. Ukrayna’daki savaş, Avrupa’nın savunma sanayisini hızlandırdı ve hızlı adapte olup kararlı hareket edebilen yapay zeka sistemlerine yatırımı yoğunlaştırdı.

ABD Hava Kuvvetleri Albayı Kevin Anderson, NATO’nun Ortak Hava Gücü Yeterlilik Merkezi için yazdığı son makalede: “Bu, dünya çapında hava muharebesinde bir paradigma değişimidir” diye yazdı.

Savaş uçaklarının yapımı, bakımı ve uçurulması masraflıdır. Yapay zeka, insanları denklemden çıkararak yükü hafifletebilir. Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri, “Venom Projesi” kapsamında F-16’ları , insansız hava araçlarında kullanılmak üzere yapay zeka sistemlerini eğitmek üzere modifiye ediyor. Bu sistemler, mürettebatsız savaş uçaklarının mürettebatlı jetleri tamamladığı veya değiştirdiği karma insan-makine ekiplerinin bir parçası olarak öngörülüyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

 

 

HABERLER

TÜMÜ

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz