Techinside Google News
Techinside Google News

20 üniversitede çağrı merkezi hizmetleri bölümü açıldı

2015 – 2016 eğitim ve öğretim yılında 20 üniversitede çağrı merkezi hizmetleri ön lisans programı, öğrenci kabulüne başladı.

1441203984_cmd_logo_2Programın yer aldığı okul sayısının her yıl artmasıyla ülkenin dört bir yanındaki üniversitelerde eğitim gören toplam 1.850 çağrı merkezi profesyoneli 2 yıl içinde sektöre katılmış olacak.

Programdan mezun olan öğrenciler, kariyer fırsatlarını değerlendirirken, istihdam alanı giderek artan sektördeki kalifiye çalışan ihtiyacının karşılanmasına büyük bir katkı sağlayacak.

- Advertisement -

Kısa süre içinde hızlı ve sağlıklı bir büyüme gerçekleştirerek stratejik bir sektöre ve ülkemizin istihdam kaynaklarından birisine dönüşen çağrı merkezi sektörü, gelişimine devam ediyor. 2023 yılında toplam 200.000 – 250.000 kişiye istihdam sağlama potansiyeli bulunan ve hali hazırda 80.000’in üzerinde kişiye iş imkanı sağlayan çağrı merkezi sektöründeki yatırımlar İstanbul, Ankara ve İzmir dışında Anadolu’nun birçok ilinde artmaya devam ediyor. Sektöre oluşan ilgiyle birlikte ortaya çıkan kalifiye eleman açığı ise, üniversitelerde yeni açılan ön lisans programları ile hızla giderilebilir hale geliyor. Geçtiğimiz yıl 17 üniversitede bulunan Çağrı Merkezi Hizmetleri önlisans programı sayısı bu yıl 20’ye yükseldi.

Önlisans programı sayısı artıyor, gençlere yeni kariyer fırsatları sunuluyor!
Hizmet kalitesi ve müşteri memnuniyeti, tüm sektörler için olmazsa olmaz faktörler arasında. Bu konuda önemli bir ihtiyacı karşılayan çağrı merkezi sektörününse istihdama ve ekonomiye doğrudan ve önemli katkıları bulunuyor. Bununla birlikte, nitelikli insan kaynağı temini ve istihdamın sürekliliği ise çağrı merkezi sektörünün en önemli gündemlerinden ve gelişime açık noktalarından biri olmaya devam ediyor. Çağrı merkezi işinin bir meslek olarak algılanması ve gençlerin sektördeki kariyer fırsatlarının farkına varmaları bu noktada çok önem kazanıyor. Bu noktada üniversiteler de bu önemli açığın farkına varmış durumdalar ve geçtiğimiz yıl ülkemizdeki 17 üniversitede bulunan çağrı merkezi hizmetleri ön lisans programı bu yıl 20’ye yükseldi. Bu program, özellikle iş hayatına erken atılmak isteyen gençler için ideal fırsatlar sunuyor. Programdan mezun olan öğrenciler, istihdam alanı giderek artan sektördeki kalifiye çalışan ihtiyacının karşılıyor. Şu anda Antalya, Bilecik,Bingöl, Bitlis, Burdur, Denizli, Düzce, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Giresun, Isparta, Kahramanmaraş, Karaman, Kırklareli, Konya, Nevşehir, Samsun, Trabzon ve Zonguldak olmak üzere toplam 20 üniversitede Çağrı Merkezi hizmetleri ön lisans programı bulunuyor. Bu programlarda toplam 1.850 öğrenci için kontenjan açılmış durumda.
Mesleki yeterliliklerin onaylanması, kariyer hedeflerini daha gerçekçi hale getirdi!
Üniversitelerin çağrı merkezi önlisans programı açma konusunda daha hızlı adım atmaya başlamalarının bir nedeni de çağrı merkezi sektöründe mesleki yeterliliklerin belirlenmiş olması. 47 üyesiyle birlikte Çağrı Merkezi sektörünün yaklaşık %90’ını temsil eden ÇMD tarafından hazırlanan “Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi ” ve “Çağrı Merkezi Takım Lideri ” mesleklerine ilişkin yeterlilikler, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından onaylanmıştı. Bu gelişme ile birlikte, sektörde mesleki sertifikasyonun önü açılmış, Müşteri Temsilcililiği ve Takım Liderliği resmi birer meslek olarak tanınmış, tüm paydaşların faydalanacağı kılavuz niteliğinde bir kaynak da sektöre kazandırılmış oldu.
Kariyer vaat eden çağrı merkezi sektörü için donanımlı olmanın ve beceri kazanmanın şart olduğunu vurgulayan Çağrı Merkezleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Tarakçı, eğitimin de son derece önemli olduğuna dikkat çekiyor. Üniversitede açılan çağrı merkezi hizmetleri önlisans programlarının son derece önemli olduğunu söyleyen Tarakçı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer veriyor: “Büyüme potansiyeli yüksek olan sektörümüz, genç nüfusa istihdam olanağı sağlaması, ekonomiye ve bölgesel kalkınmaya destek vermesi, Avrupa ülkelerine hizmet ihracatı yapabilecek imkâna sahip olması ile dikkat çekiyor. Bununla birlikte, kişi başına düşen Müşteri Temsilcisi bağlamında ise henüz yeterli sayıya sahip değiliz. Dünya genelindeki rakamlara bakıldığında, 250 kişiye bir müşteri temsilcisi düşerken, Türkiye’de 2.000 kişiye sadece bir müşteri temsilcisi düşüyor. Ayrıca kalifiye eleman sıkıntısı da sektörü olumsuz yönde etkileyen bir konu. Çağrı Merkezleri Derneği olarak, bu alanda mesleki yeterliliklerin belirlenmesi yönündeki çalışmamızın son derece önemli olduğunu ve iyi sonuçlar vermeye başladığını görüyoruz. Geçtiğimiz yıl 17 üniversitede olan önlisans programları bu yıl 20’ye yükseldi. Meslek liselerinde de çağrı merkezi hizmetleri bölümünün açılmasına yönelik projeler geliştirildi ve Dernek olarak tüm kaynaklarımızla bu projelere de destek verdik. Çağrı merkezi sektörünün ciddi bir kariyer fırsatı sunduğunun görülmeye başlaması bizi son derece memnun ediyor. Gençlerin meslek seçimlerini yaparken çağrı merkezi sektöründeki fırsatları inceleyerek bilgi edinmelerini, hızla gelişen ve büyüyen genç, dinamik bir sektör içinde yer almalarının mesleki ve kişisel gelişimleri açısından kaçırılmayacak bir fırsat olduğunu söylemek istiyorum. En büyük sıkıntılarımızdan biri maalesef ki işimizin henüz meslek olarak algılanmaması ve buna bağlı çalışan sirkülasyonu. Özellikle orta kademe yönetici açığımız ve ihtiyacımız sektördeki tüm firmaların kanayan yarası. Üniversitelerdeki çağrı merkezi önlisans programlarının çağrı merkezi işinin meslek olarak algılanmasında önemli katkısı olacağına inanıyorum, gençlerin bu bölümlere olan ilgisinin artarak devam etmesini umuyorum.”

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir