Techinside Google News
Techinside Google News

37Signals’in Bulut’u terk etmesinin arkasında ne var?

37Signals CTO'su David Heinemeier Hansson, bir sunucu filosunu 30 dakika içinde tedarik etmenin sihirli bir şey olduğunu ancak çoğu işletme için bu kadar sık ​​karşılaşılan bir gereklilik olmadığını savunuyor.

Başarılı bir web yazılımı şirketi olan 37Signals, geçtiğimiz yıl tamamen buluttan çıktı ve operasyonları şirket içinde veya bulutta yürütmenin karşılaştırmalı yararları etrafında hararetli tatil tartışmalarını gündeme getiriyor.

2022’de şirket, bulut hizmetlerine (büyük ölçüde Amazon Web Hizmetleri’ne ) 3,2 milyon dolar harcadı ve bu da misyonun buluttan tamamen çekilmesine ve her şeyi şirket içinde yürütmesine yol açtı. 

- Advertisement -

Ve şirketin kurucu ortağı David Heinemeier Hansson’un sözleriyle, bunu aşırı fiyatlı kurumsal hizmet sözleşmelerine harcamak yerine, kendi araçlarıyla yapacaktı. Şirket, önümüzdeki beş yıl içinde 7 milyon doların üzerinde tasarruf sağlamayı planlayarak 600.000 dolarlık Dell ekipmanı satın aldı.

Perşembe günü Kelsey Hightower, bu hamle hakkında daha fazla bilgi edinmek için X Spaces forumunda DHH ile röportaj yaptı.

Bulut bilişimin orijinal teklifi, işletmelerin işlerini kolaylaştıracağı yönündeydi. Ancak DHH, zamanla bulut hizmetlerinin o kadar karmaşık ve pahalı hale geldiğini ve orta ölçekli işletmelerin değerinin azaldığını savundu.

Örneğin tedarik hızı gerçekten sihirli olan şeylerden biri. 100 makine satın alıp bunları 30 saniye sonra çevrimiçi olarak görebilmeniz gerçeği biraz çılgınca ve biraz da şaşırtıcı.” diye heyecanlandı DHH.

Ancak şu şekilde nitelendirdi: “Bu, sık sık karşılaştığım bir sorunu çözmüyor.

Çaresizlik kötü bir şey

Bulut bilişimin bu kolaylığı belirli bir bağımsızlık kaybıyla birlikte geliyor. Bir bulut sağlayıcısı büyük bir kesinti yaşadığında müşteriler, kendi kullanıcıları için hiçbir şey yapamıyor ve çaresiz kalıyor. Hightower ve DHH, Google Cloud Platform’da yaşanan bir dizi kesintinin çok kötü olduğunu hatırlatarak 37Signals tarafının her şeyi AWS’ye taşımasına neden oldu.

DHH, “Her şey kontrolünüz dışında olduğunda ve bunu düzeltmek için şu anda yapabileceğimiz hiçbir şey olmadığında hissettiğiniz çaresizlik duygusu çok cesaret kırıcı.” dedi.

Bir iş yükünü ve onunla ilişkili verileri bir buluttan diğerine taşımak, önemsiz veya ucuz bir iş olmaktan çok uzak. DHH, çıkış maliyetleri nedeniyle 37Signals’ın 6 ila 7 petabayt veriyi GCP’den taşımasının “yüzbinlerce dolara” mal olduğunu belirtti (ancak 37Signals, maliyetlerin bir kısmını ödemek için kredi kullanmak üzere bir anlaşma yapabildi).

DHH, “Bulutun size mobilite sağlayacağı fikri aslında doğru değildi.” dedi.

Bulut harcaması

Hightower ve DHH ayrıca bulut finansmanının normal işletme harcamalarından daha az incelenebileceğini de tartıştı. DHH, bir yerlerdeki yükleme iskelesinde 600.000 dolarlık Dell sunucusunu nasıl görebileceğinizi anlattı.

Oysa bulutta paranın nereye gittiğinden asla emin olamazsınız. Bir yetkilendirme hizmetini başlatmak için bir düğmeye tıklayabilir (örnek olarak Hightower’ın kullanıldığı gibi), bunu unutabilir ve kurumsal hesaptan aylık binlerce dolar tutarında ücret alınmasına izin verebilirsiniz.

Bulut faturalarının karmaşıklığı, kuruluşların bulut harcamalarını optimize etmelerine yardımcı olacak tamamen yeni bir sektör olan FinOps’un ortaya çıkmasına neden oldu.

DHH, “Bulut faturanızı anlamak gerçekten zor.” dedi. “Bu kadar parayı nasıl harcadığınızı anlamak bu kadar zor olduğunda, birileri bir şeylerden kaçıyor demektir. Ben bunu böyle görüyorum.

Doğaya dönüş

DHH, bulutları, müşterilerin ilgisini çekmek için işleri olabildiğince karmaşık hale getirmeye teşvik edilen “karmaşıklık tüccarlarına” benzetti. Bunu, çok kiracılılığa yönelik karmaşık bulut hizmetleri üzerine değil; Linux ve PHP gibi herkesin ücretsiz olarak kullanabileceği daha basit araçlar üzerine inşa edilen orijinal İnternet ile karşılaştırdı.

Hightower ve DHH, bunun, bulutun tüm kullanım durumları için sıfır değere sahip olduğu anlamına gelmediğini kabul etti.

Ne kadar altyapıya ihtiyaç duyacaklarını bilmeyen start-up’lar ve ayrıca uzmanlık ve harcayacak para eksikliği olan işletmeler için bulutlar birçok durumda son derece mantıklı.

İkisi ortadaki birçok şirket için, bulut maliyetlerini azaltarak ve işleri şirket içinde yürüterek büyük miktarda kar marjının geri kazanılabileceğini savundu.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:39

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir