Techinside Google News
Techinside Google News

4G’de dünyayı yakaladık mı?

Geçen yıl Mart ayında hazırladığımız “4G’nin en hızlı olduğu ülkeler” yazısını güncellemenin zamanı geldi. OpenSignal verilerine göre hazırladığımız bu yazıda ortalama hızlarda en hızlı 4G’nin 18 Mbit ile İspanya’da olduğunu, onu Finlandiya, Danimarka ve Güney Kore’nin takip ettiğini yazmıştık.

Geçen ayın sonlarında ise yine OpenSignal verilerini temel alarak Avrupa’da 4G’nin en hızlı olduğu şehirleri listelemiştik. Burada Hollanda’nın iki şehri, Lahey ve Amsterdam 30 Mbit üzerindeki ortalama hızlarla ilk iki sırayı elde etmiş, onları Romanya’nın başkenti Bükreş takip etmişti. Avrupa’nın 40 farklı şehrinde gerçekleştirilen bu araştırmada 40 şehrin ortalama 4G hızı 19.8 Mbit çıkmıştı. 20 Mbit üzerine çıkan şehir sayısı ise 14 olmuştu.

- Advertisement -

Bu araştırmalarını haberleştirdiğimiz OpenSignal, yine Avrupa’daki 25 ülke için 4G download hızları ve bağlı kalma sürelerini baz alan bir rapor daha yayınladı. Buna göre şehir değil, ülke bazında baktığımızda en hızlı 4G’nin ortalama 28.13 Mbit ile Macaristan’da olduğu görülüyor. Bu ülkeyi Bükreş’le şehirlerde üçüncülüğü elde eden Romanya 25.94 Mbit ile takip ediyor. Danimarka 25.04, Hollanda 23.10, Avusturya 22.79 ve İspanya 20.92 ile ortalama hızlarla 20 Mbit barajını aşabilen ülkeler. Geçen yıl 18 Mbit ile liderliği elinde bulunduran İspanya’nın hızda artış yaşamakla birlikte en hızlılar listesinde gerilemesi dikkat çekiyor.

Ortalama 4G download hızlarında 15-20 Mbit bandında olan ülkeler ise Norveç, Letonya, Belçika, Yunanistan, İsviçre, Slovakya, Fransa, İtalya, Finlandiya ve Slovenya olarak sıralanıyor.

Dünyanın en hızlıları: Singapur, Yeni Zelanda, Macaristan…

Dünyadaki duruma baktığımızda ise OpenSignal’in 2016 tarihli raporunda 148 ülkenin verilerinin değerlendirildiğini görüyoruz. Türkiye raporun hazırlandığı tarihte 4G hizmetine başlamadığı için Etiyopya, Moğolistan, Senegal ve Bangladeş gibi ülkelerle birlikte “planlayanlar” sınıfında yer almış.

OpenSignal uygulamasının bu 148 ülkedeki 357 bin 924 kullanıcı tarafından indirilmesi ve buradan toplanan veriler ışığında hazırlanan rapor 1 Ekim – 31 Aralık 2015 tarihleri arasındaki verileri kapsıyor. Güncel rapora göre ortalama 4G hızında en iyi ülke 37 Mbit ile Singapur. En hızlı üç 4G operatörüne bakıldığında ise Singapur’dan SingTel ve StarHub’ın sırasıya 40 ve 39 Mbit ile ilk iki sırada olduğu görülüyor. Bu ikiliyi ortalama 35 Mbit ile Kanada’dan SaskTel takip ediyor.

Ortalama download hızlarına baktığımızda Singapur’un 37 Mbit’lik hızını Yeni Zelanda (29 Mbit), Macaristan (28), İsrail (28), Güney Kore (27), Romanya (26), Danimarka (25) takip ediyor. 20 Mbit ve üstü hızlara ulaşabilen diğer ülkeler Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Hollanda, Avusturya, İspanya ve Umman.

Kapsama alanı açısından baktığımızda ise Güney Kore’den LG U+’ın yüzde 99.6 ile neredeyse ülkenin tamamında bu hizmeti verdiği görülüyor. Güney Kore aynı zamanda 4G’den kopmama konusunda yüzde 97 ile lider.

İnteraktif tablo için tıklayın
İnteraktif tablo için tıklayın

4G bağlı kalma oranları

Her hafta YouTube kanalımızda canlı yayınlanan “5 gün önce 10 yıl sonra” programımızda belirttiğimiz gibi 4G hizmetinin kalitesiyle ilgili önemli kriterlerden biri de özellikle iş dünyası çözümleri için bağlı kalma oranları. Yani cihazınızın olabildiğince fazla 4G ağında kalıp 3G’ye düşmemesi. 2015 raporunda bu konuda dünya liderliği yüzde 95 ile Güney Kore’de bulunuyordu. Onu yüzde 86 ile Japonya, yüzde 83 ile Kuveyt, yüzde 81 ile Hong Kong ve yüzde 80 ile Hollanda takip ediyordu. Güncel raporda Güney Kore’nin yüzde 97 ile başarısını daha da arttırarak 2016 raporunda yine ilk sıradaki yerini koruduğunu belirtmeliyiz.

2016’da Avrupa özelindeki tabloya baktığımızda ise 2015’te Avrupa liderliğini elinde bulunduran Hollanda’nın yüzde 80’den yüzde 83.57’ye çıkardığı bağlı kalma oranıyla yine ilk sırada olduğu görülüyor. Bağlı kalma sürelerine göre Macaristan (%79.41), Norveç (%78.57), İsveç (%78.55), Estonya (%78.22) ve Finlandiya (%75.29) ile yüzde 75’lik barajın üstüne çıkabilen ülkeler. 25 ülkenin son sıralarında ise yüzde 55’in altında kalan Rusya, İngiltere, Fransa ve Bulgaristan yer alıyor.

Avrupa'da 4G'ye bağlı kalabilme oranları
Avrupa’da 4G’ye bağlı kalabilme oranları

Türkiye’deki hızları nasıl okumalı?

4G LTE-Advanced ya da Türkiye’de pazarlandığı ismiyle 4.5G’de ilk günden bu yana yapılan Speedtest denemelerinde 50 – 100 Mbit arası değişen hızları görmek mümkün. Bu açıdan Türkiye’nin hızlı bir giriş yaptığını söyleyebiliriz. Ancak henüz toplam baz istasyonu sayısında 4G uyumluların Nisan ayı başı itibariyle 9’da 1 oranında olması, bununla birlikte hizmetin merkezi, nüfus yoğunluğu yüksek yerlerde başlanması nedeniyle 4G’de bağlı kalma oranlarında henüz istenilen seviyeye ulaşıldığını söylemek çok gerçekçi olmayacaktır.

Yine hizmet kalitesi ve bağlı kalma oranları için önemli bir nokta da 4G uyumlu baz istasyonlarının fiber erişime sahip olup olmadığı. MOBİLSİAD’ın 4 Nisan 2016 tarihinde açıkladığı “Elektronik Haberleşme Sektöründe Genişbant Etki Analizi ve Türkiye İçin Yol Planı” raporuna göre genişbant internet erişiminde fiber oranı sadece yüzde 20 seviyelerinde. Gerek MOBİLSİAD gerekse pek çok kez TELKODER’in de dile getirdiği fiber gereksinimi için çalışmalar yapılmakta. Ancak resmi açıklamalarda belirtilen “2016 sonunda 4G tüm ülkede kullanılacak” iddiasının yerine getirilebilmesi için operatörlerin baz istasyonlarını yenilemesi kadar fiber ağın da ülke genelinde kapasitesinin arttırılmasına ihtiyaç var.

OpenSignal benzer bir raporu 2017 Şubat – Mart aylarında bu kez Türkiye’den ölçümlerle birlikte tekrarlayacaktır. O tarihte Türkiye’nin hız ve kararlılık konusunda tabloya üst sıralardan girmesi için baz istasyonlarının uyumu kadar fiber için de ciddi yatırım yapılması gerekiyor. MOBİLSİAD’ın raporunda genişbant internet erişiminde fiberin payının en fazla olduğu ülkeler Japonya, Güney Kore ve İsveç olarak sıralanmıştı. Bu ülkelerin 4G kararlılığında da ilk sıraları alması, Türkiye’nin neden fibere daha fazla yatırım yapması gerektiğini de ortaya koyuyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir