Techinside Google News
Techinside Google News

AB Kritik Ham Madenler Yasası’na nihai onayı verdi!

AB Konseyi, Çin tedarik zinciri hakimiyetinden uzaklaşmayı amaçlayan Kritik Hammaddeler Yasasına (CRMA) nihai onayını verdi

İlk olarak 2022’nin sonunda önerilen Kritik Ham Madenler Yasası, AB’nin daha büyük Yeşil Anlaşma mevzuatının bir parçası. Bu yasaya verilen nihai onay ise, yasanın resmi olarak uygulanması sürecindeki son aşamayı temsil ediyor. Konsey tarafından yapılan basın açıklamasında, Pazartesi günü resmen kabul edilen nihai metnin, yeşil ve dijital dönüşümlerin yanı sıra savunma ve uzay sanayileri için hayati önem taşıyan 34 kritik ve 17 stratejik olmak üzere iki malzeme listesini tanımladığı belirtildi.

İlk olarak 2022 sonunda teklif edilen ve sonrasında çeşitli güncellemeler alan yasa, blokta kullanılan kritik minerallerin tedariki ve işlenmesi için de üç kriter belirleyecek. Buna göre arzın %10’unun yerel çıkarımdan, %40’ının AB’de işlenmesinden ve %25’inin geri dönüştürülmüş malzemelerden elde edilmesinden oluşması öngörülüyor.

- Advertisement -

Konsey, yeni madencilik projelerinin en fazla 27 ay için izin alacağını, geri dönüşüm ve işleme projelerinin ise 15 ay için izinlerini almaları gerektiğini söyledi. Konsey, yerel topluluklarla “anlamlı katılım” ve uygun çevresel etki değerlendirmelerinin sağlanması için bazı “karmaşık” projelere “sınırlı istisnalar” uygulanacağını da sözlerine ekledi.

Kritik ham madenler, tüm dünyada önem kazanmaya devam ederken Türkiye de bu konuda özellikle Bor, Antimon ve Feldispat açısından zenginliği ile dikkat çekiyor. Son dönemde çeşitli projeler ile hükümet de bu değerli madenlerin işlenmesi ve kullanım alanının çeşitlendirilmesi konularında çalışmalar yapıyor.

Kritik Ham Madenler Yasası ile amaç Çin’in hakimiyetini kırmak

AB, kritik minerallerin madenciliğinde ve başta elektrikli araçlar (EV’ler) ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları olmak üzere enerji dönüşümü teknolojilerinin üretiminde Çin’in pazar hakimiyetinden uzaklaşmak istiyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Eylül ayındaki Birliğin Durumu konuşmasında, Avrupa pazarlarına “akın eden” ucuz Çin malı elektrikli araçları eleştirerek, bunların fiyatlarının muazzam devlet sübvansiyonlarıyla “yapay olarak düşük” tutulduğunu söyledi. Ayrıca Komisyon’un yerli tedarik zincirlerini korumak amacıyla Çin’de üretilen elektrikli araçlara yönelik sübvansiyon karşıtı bir soruşturma başlatacağını duyurdu.

Öte yandan Avrupa Parlamentosu’nun en büyük siyasi partisi konumundaki Avrupa Halk Partisi lideri Manfred Weber ise, bloğun “Çin elektrikli araçlarının iklim politikalarımızdan yararlandığını görmek istemediğini” söyledi. On yıldan uzun bir süre önce Çin ile AB arasında yaşanan ve Avrupa’nın güneş paneli endüstrisini harap eden ticaret savaşına atıfta bulunan Weber, “Bir başka güneş paneli saldırısından kaçınmak için ticari savunma araçlarımızı harekete geçirmeliyiz” dedi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir