Techinside Google News
Techinside Google News

Akıllı yüzük bir gün popüler olabilecek mi?

Giyilebilir teknoloji ürünleri hızla yaygınlaşırken, akıllı saatlerin ortamlarda pek de popüler olamayan kuzeni: Akıllı yüzük

Fitness takip cihazları günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası haline geldi ve akıllı yüzükler de bunların en sonuncusu. İlk olarak 2013 yılında McLear firmasının RingPay’i piyasaya çıktığından bu yana akıllı yüzükler gerek teknolojik kısıtlamalar gerekse de daha büyük giyilebilir cihazlarla rekabet nedeniyle ana akım haline gelmekte zorlandı. Pek çok eleştirmen akıllı yüzük konseptinin aslında çığır açıcı bir şey sunmayan, akıllı saatlerin küçültülmüş ve ekransız versiyonları olarak görüyor. Ancak Apple, Samsung ve diğer teknoloji devlerinin giyilebilir akıllı cihazlara her geçen gün daha fazla yatırım yaptığı düşünülürse, akıllı yüzüklerin popülerlik kazanması için hala zaman olabilir.

Akıllı yüzük, aslında temel olarak parmağınıza taktığınız elektronik birer bant gibidir. Geleneksel yüzüklere benzerler, ancak sensörleri vardır ve Bluetooth ile Yakın Alan İletişimi (NFC) teknolojisini birleştirirler. Yüzük üzerindeki sensörler vücudunuzu okuyarak örneğin nabzınız ve adım sayınız gibi sağlık ve aktivite durumunuz hakkında bilgi toplar. Bununla birlikte bu küçük cihazlara stres seviyelerini ve duygusal durumu belirlemek için parmağınızdaki ter üretimini izleyen EDA sensörü, oksijen doygunluk sensörü ve vücut sıcaklığındaki değişimi takip eden NTC sensörü gibi birçok farklı sensör yerleştirilebilir.

- Advertisement -

Ekranı olmaması en büyük dezavantajı

Küçük bir ekranda geri bildirim aldığınız giyilebilir saatlerin aksine, akıllı yüzükler kompakt boyutları nedeniyle bir ekrana sahip değildir. Verileri görüntülemek için akıllı telefonunuz veya tabletinizle eşleştirmeniz gerekir. Tipik olarak, işletim sistemine özgü veya platformlar arası destek sunan özel bir uygulamaya sahiptirler. Bildirimleri yönetmek, kimliklerinizi eklemek ve diğer özelleştirmeleri yapmak için menüler sağlar. Yüzüğü bir banka kartına veya diğer ödeme yöntemlerine bağlamak dijital cüzdan çözümleri de sunulmakta.

Üstelik piyasada 15mAh ila 22mAh kapasite aralığına sahip şarj edilebilir modeller (ki ekrana sahip olmadığı için tam şarj ile 1 haftaya varan kullanım süresi mevcut) ve su altında da çalışabilen IP67 sertifikalı seçenekler mevcut. Günümüzde çoğu marka, Zirkonyum seramikler ve Fiziksel Buhar Biriktirme (PVD) kaplama gibi farklı, aşındırıcı olmayan ve hipoalerjenik malzemelerle akıllı modeller üretmekte.

Birçok üreticinin akıllı yüzük üretiminde dikkate aldığı alerjiler konusunda endişeleriniz olabilir. Geleneksel yüzüklerde en büyük kabusunuz ucuz nikel, gümüş veya altın takılar satın alıp isilik olmaktır. Ancak çoğu marka, Zirkonya seramikleri ve Fiziksel Buhar Biriktirme (PVD) kaplama gibi farklı aşındırıcı olmayan ve hipoalerjenik malzemelerle akıllı modeller üretmektedir.

Kısacası, akıllı yüzükler bir anlamda akıllı saatlerin sunabildiği neredeyse tüm sağlık ve fitness hizmetlerini sunabilen ancak ekranı olmayan bir giyilebilir teknoloji ürünü. Güney Kore merkezli teknoloji devi Samsung da akıllı yüzük modeli Galaxy Ring’i tüketiciyle buluşturmak için yoğun bir şekilde çalışıyor ancak cihazların popülerlik kazanıp kazanmayacağını ise zaman gösterecek.  

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir