Techinside Google News
Techinside Google News

AB Meta’ya dezenformasyon soruşturması açmaya hazırlanıyor!

Haziran ayında gerçekleşecek AB seçimleri öncesinde, Facebook – Instagram – WhatsApp üzerinde dezenformasyon endişesi hakim

Avrupa Birliği, Haziran ayındaki AB seçimleri öncesinde Rus dezenformasyonuna karşı yeterince çaba göstermediği endişesiyle Facebook ve Instagram’ın sahibi Meta’ya karşı resmi işlem başlatmaya hazırlanıyor. Brüksel’in bu hafta içinde Facebook ve Instagram’ın sahibine karşı aldatıcı reklam ve siyasi içerik politikaları nedeniyle harekete geçeceği bildiriliyor.

Komisyonun ayrıca seçim içeriğinin etkili bir şekilde izlenmemesi ve yasadışı içeriğin işaretlenmesine yönelik potansiyel olarak yetersiz bir mekanizma konusundaki endişelerini de dile getirmesi bekleniyor. Avrupa Komisyonu’nun Meta’nın moderasyon sisteminin, sahte haberlerin potansiyel yayılımını ve engelleyecek kadar sağlam olmadığından endişe duyduğu anlaşılıyor. Yetkililerin özellikle bir sosyal medya algı yöntemiyle Rus müdahalesinden çekindikleri ancak işlemlerde Kremlin’e atıfta bulunmaktan kaçınacakları düşünülüyor

- Advertisement -

AB’de teknoloji şirketlerini kendi içeriklerini yasalara uygunluk açısından düzenlemeye zorlayan kapsamlı yeni yasalar uyarınca, herhangi bir seçim kampanyası süresince ilgili seçime müdahale riskine karşı Facebook ve diğer sosyal ağların koruma sağlayacak sistemlere sahip olmaları gerekiyor. Meta’dan bir sözcü şunları söyledi: “Platformlarımızdaki riskleri tespit etmek ve azaltmak için köklü bir sürece sahibiz. Avrupa Komisyonu ile işbirliğimizi sürdürmeyi ve onlara bu çalışmayla ilgili daha fazla ayrıntı sunmayı dört gözle bekliyoruz.”

Sosyal ağlarda dezenformasyon stres testleri yapıldı

Meta’ya yönelik hamle doğrulanırsa, Komisyon’un Rus dezenformasyonuna karşı yeterli önlemlerin alınıp alınmadığını belirlemek üzere tüm büyük sosyal medya platformlarına stres testleri uygulamasından sadece birkaç gün sonra gerçekleşmiş olacak. Stres testleri, seçimleri etkilemeye yönelik tarihsel girişimlerin yanı sıra siber destekli bilgi manipülasyonuna dayanan bir dizi hayali senaryo içeriyordu. Bu senaryolar arasında deepfake’ler ve çevrimiçi taciz ve tehditler yoluyla gerçek görüşleri bastırma girişimleri de yer alıyordu.

Komisyon, “Amaç, platformların seçimler öncesinde ortaya çıkabilecek manipülatif davranışları, özellikle de farklı manipülatif taktik, teknik ve prosedürleri ele almaya hazır olup olmadıklarını test etmekti” dedi. Bu sayede sosyal medyanın, siyasetçilerin önümüzdeki altı hafta içinde yoğunlaşacağını tahmin ettikleri manipülasyona karşı dayanıklılığı test edilmiş oldu.

Avrupa Parlamentosu seçimleri 6-9 Haziran tarihlerinde, Rusya – Ukrayna savaşı sürerken ve blok genelinde dezenformasyonun arttığı bir ortamda gerçekleştiriliyor. Pazartesi günü parlamento, oy pusulalarında sadece belirli renk mürekkepli kalemlerin kabul edileceği iddiaları da dahil olmak üzere pek çok dezenformasyon tekniğinin nasıl işlediğini gösteren bir listeyi seçmenler için ipucu olması amacıyla yayınladı.

Slovakya, İspanya, Finlandiya ve Estonya’daki seçimlerde, oy kabinlerinde mürekkebi kaybolan kalemler bulunduğuna dair hikayeler sosyal medyada yayılırken, geçen yılki İspanya seçimlerinde seçmenlere oy kullanma merkezlerinde bombalar da dahil olmak üzere fiziksel tehditlerden bahsedilmişti.

Meta ve diğer sosyal medya platformları özellikle Ekim 2023’te gerçekleşen Hamas saldırısı ve ardından İsrail’in Filistin’e yönelik başlattığı saldırılar sırasında dezenformasyon yaymakla suçlanmış ve firmalar konuyla ilgili açıklamalar yapmıştı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:12:09

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir