Techinside Google News
Techinside Google News

Alfa Kuşağı geliyor

Günümüzde nesiller X, Y ve Z kuşağı olarak sınıflandırılıyor. Her bir kuşak kendi içerisinde ayrı özelliklere sahip. Merak edilen sorulardan biri ise, Z kuşağının ardından gelen alfa kuşağı oldu!

Günümüzde nesiller X, Y ve Z kuşağı olarak sınıflandırılıyor. Her bir kuşak kendi içerisinde ayrı özelliklere sahip. Merak edilen sorulardan biri ise, Z kuşağının ardından hangi kuşağın geleceği…  Peki, bizleri hangi yeni kuşak bekliyor?

Kurallara uyumlu, aidiyet duygusu güçlü, otoriteye saygılı, sadık, çalışkanlığa önem veren bir kuşak olarak tanımlanan X kuşağının ardından, özgür ve dahil edildiğini hissetmek isteyen, çok yönlü, kolay anlaşılır ve daha şeffaf yaklaşımlarıyla öne çıkan Y kuşağının, ardından ise günümüzde ekonomileri etkilemeye başlayan, internet ve mobil teknolojileri kullanmayı seven, internet aracığıyla sosyalleşmeyi tercih eden Z kuşağının geldi. Bu kuşaklardan sonra tüm kuşaklardan bazı özellikler taşıyacak olmalarına rağmen, birçok yönüyle tamamen farklılaşacak “Alfa Kuşağı” sosyal yaşamı ve ekonomiyi dönüştürecek.

- Advertisement -

Alfa Kuşağı ilk olarak fütürist, demografi uzmanı ve TEDx sözcüsü Mark McCrindle ve ekibinin Z kuşağından sonra hangi kuşak gelecek sorusuna cevap aramalarıyla ortaya çıktı. McCrindle ve ekibi, Avustralya’da ulusal bir anket uygulayarak katılımcıların potansiyel isimleri kendilerinin düşünmelerini istemişti. Bu anket sonucunda “Alfa” adı ortaya çıktı.

Nesiller 6’ıncı kez kategorize ediliyor

Alfa kuşağı ile birlikte nesiller toplamda 6’ıncı kez kategorize ediliyor. İlk olarak 1925 ve 1945 yılları arasında doğanları ifade eden ‘Sessiz Kuşak’ ismiyle anılan kuşak; uyumlu, kanaatkâr, çalışkan, tutkulu ve otoriteye saygılı özelliklerle ön plana çıkıyordu. Ardından ‘Baby Boomer’ diğer adıyla bebek patlaması kuşağı ise 1946 ve 1964 yılları arasında doğanları kapsıyordu. Kuralcı, çalışkan, başarı odaklı, amaç odaklı, sadık, otoriteye saygılı, uyumlu, kanaatkâr ve ben odaklı özellikler gösteren bebek patlaması kuşağı, teknolojik gelişmelerin yeni yeni gelişmeye başladığı bir dönemi kapsadığından, bu kuşak teknolojik gelişmelere ayak uyduramamıştı.

Daha sonra gelen X kuşağı ise 1965 ile 1979 yılları arasında doğanları kapsıyordu. X kuşağı ise şüpheci, iş odaklı, rekabetçi, duyarlı, otoriteye saygılı, mücadeleci, kanaatkâr ve sabırsız özellikler gösteriyordu. Ayrıca bu kuşak teknolojik gelişmelere mecbur kaldığı için bu gelişmeler karşısında uyum sağlama eğiliminde bulunuyordu. 1980 ve 2000 yılları arasında doğanları ifade eden Y kuşağı; sorgulayıcı, girişimci, tatminsiz, otoriteye karşı saldırgan, özgüvenli, gerçekçi ve şeffaf özellikler taşıyordu. Teknoloji Y kuşağı için hayattaki birçok unsur için temel araç ve bir simgeyi betimliyordu. Z kuşağı ise 2000 yılından sonra doğanları kapsıyor. Ekonomiyi ve sosyal yaşamı da etkilemeyi başaran Z kuşağı; teknolojiyi amaç olarak kullanan ve seven, internet aracılığıyla sosyalleşen ve mobil teknolojilerle haşir neşir olan kişilerden oluşuyor.

Teknoloji hayatlarının merkezinde olacak

2013 ile 2030 yılları arasında doğanlardan oluşacak bu kuşak en teknoloji odaklı jenerasyon olacak. Alfa’lar diğer nesillerden daha genç yaşlarda teknolojiyle etkileşime girecekler. Bilgiye erişme gücü açısından diğer kuşaklara göre daha şanslı olan bu kuşak, sahip oldukları ve hayatlarına entegre ettikleri tüm teknolojileri kişiselleştirebilme yeteneğine de sahip olacak. Diğer nesillere göre daha az konuşacaklar, etraflarındaki diğer bireylerle sohbetleri oldukça kısıtlı olacak ve gerekmedikçe fiziksel buluşmalardan kaçınacaklar.

En girişimci nesil

Alfa jenerasyonu, diğer kuşaklara göre daha uzun süre eğitim alacak, işgücüne diğer kuşaklara göre daha geç katılacak ve daha geç çocuk sahibi olacak. Çevrimiçi öğrenme yoluyla günümüzdekinden farklı bir eğitim alacaklar. Hayatın daha erken dönemlerinde bilgiye ve kaynaklara ulaşabileceklerinden, Alfa jenerasyonu en girişimci nesil olacak.

Robotlar ve sanal gerçeklik merkezlerinde olacak

Alfa kuşağı, anne babalarının harcama davranışlarını en keskin etkileyecek kuşak olacak. Ebeveynler her alfa çocuk için teknolojiye yılda ortalama 500 dolar harcayacak. Sanal gerçeklik hayatlarının parçası olacak, çevrimiçi alışveriş yapacaklar ve önceki nesillere göre daha az insanla temas etmek öncelikleri olacak. Robot arkadaşlarla ya da yardımcılarla oynamak, ders çalışmak, sohbet etmek, vakit geçirmek hayatlarının bir parçası olacak.

Murat ERDÖR

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

1 Yorum

  1. Teknoloji ve hayatlarımız bu denli değişiyorken yeni kuşağın 2013-2030 yılları kadar geniş bir zaman dilimine ait olabileceğini sanmıyorum. Çok daha kısa sürelerde insan tipleri değişiyor artık. Y kuşağı için bile bu söz konusu, 1982 doğumlu biriyle 1995 doğumlu birinin birbiriyle alakası yok. Y kuşağını da 1980-1988, 1989-2000 gibi bölmek lazım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir