Techinside Google News
Techinside Google News

Çin, teknoloji savaşındaki en büyük kozunu oynadı! O iki maddenin ihracı sıfıra indi!

Çin yönetiminin, yarı iletken üretimi için gerekli olan iki nadir mineralin ihracatını ulusal güvenliği gerekçe göstererek kısıtlamasından bir ay sonra ihracat sıfıra indi

Kritik Hammaddeler İttifakı’na göre Çin, dünyadaki galyumun yaklaşık %80’ini ve germanyumun yaklaşık %60’ını üretiyor, ancak Çarşamba günü yayınlanan Çin gümrük verilerine göre geçen ay uluslararası pazarlarda hiçbir element satmadı. Temmuz ayında ülke 5,15 metrik ton dövme galyum ürünü ve 8,1 metrik ton dövme germanyum ürünü ihraç etti.

Çin ticaret bakanlığından bir sözcü olan He Yadong, geçen ay ihracat eksikliği hakkında soru sorulduğunda, Perşembe günü bir basın brifinginde departmanın iki malzemeyi ihraç etmek için şirketlerden başvuru aldığını söyledi. Bazı başvuruların onaylandığını, ayrıntıya girmeden onaylandığını söyledi.

- Advertisement -

Kısıtlamalar, bir teknoloji savaşı fokurdadığı için ekonomik büyüme konusundaki endişelere rağmen Çin’in ABD ihracat kontrollerine misilleme yapma konusundaki açık istekliliğinin bir göstergesi.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi şimdiden zayıf iç talep ve bir konut krizi ile boğuşuyor. Geçen ay, ülkenin ihracatı üç yıldan fazla bir süredir en büyük düşüşünü yaşadı ve bocalayan toparlanmasına yeni bir darbe vurdu.

Analistler, ihracatı kısıtlamanın Çin ekonomisine zarar verebileceği ve tedarik zincirlerinin ülke dışına kaymasını hızlandırabilecek “iki ucu keskin bir kılıç” olduğunu söylüyor.

Avrasya Grubu analistleri Temmuz ayındaki bir araştırma raporunda, Çin’in iki elementin üretiminde endüstri lideri olabileceğini, ancak alternatif üreticilerin yanı sıra her iki malzeme için de mevcut ikameler olduğunu söyledi.

İhracattaki çöküşün etkisi şimdiden evlerde hissediliyor. İhracat kontrolleri stokların birikmesine neden olduğu için Çin’de galyum fiyatları düştü.

Shanghai Metal Market’ten alınan bilgilere göre, Perşembe günü galyum spot fiyatı metrik ton başına 1.900 yuan (260 $) olarak gerçekleşti ve Temmuz ayı başından bu göre yaklaşık %20 düştü.

Bu arada germanyumun spot fiyatı, sıkı arz nedeniyle hafifçe artarak Perşembe günü metrik ton başına 10.0050 yuan’a (1.376 $) ulaştı.

İzin gerekli

Temmuz ayında Pekin, bilgisayar çipleri ve güneş panelleri de dahil olmak üzere çeşitli ürünlerde kullanılan iki unsurun ülkenin “ulusal güvenliğini ve çıkarlarını” korumak için ihracat kontrollerine tabi olacağını söyledi.

1 Ağustos’tan itibaren, ihracatçıların onları ülke dışına göndermek için özel izin başvurusunda bulunmaları gerekecek.

Hareket, akıllı telefonlardan ve kendi kendini süren arabalardan silah üretimine kadar her şey için hayati önem taşıyan gelişmiş çip üretim teknolojisine erişimi olan Amerika Birleşik Devletleri ile bir teknoloji savaşını hızlandırdı.

Çin, çip sektörü İçin 40 milyar dolar

Geçtiğimiz Ekim ayında Biden yönetimi, Çinli şirketlerin lisanssız gelişmiş çip ve çip üretim ekipmanı satın almasını yasaklayan bir dizi ihracat kontrolünü açıkladı.

Ancak Washington’un kampanyasının başarılı olması için diğer ülkelerin de katılması gerekiyordu. Japonya ve Hollanda, bu yılın başlarında Çin’e çip üretimi ihracatını daha da kısıtlayan çabalara katıldı.

Pekin, önemli altyapı projeleri üzerinde çalışan Çinli şirketlere satışını yasaklamadan önce Nisan ayında ABD’li çip üreticisi Micron’a bir siber güvenlik soruşturması başlatarak karşılık verdi.

Huawei’nin geçen ay Mate 60 Pro akıllı telefonunu tanıtmasının ve teknoloji dünyasına şok dalgaları göndermesinin ardından Washington’dan daha fazla çip engeli geliyor olabilir.

Model, Çin teknoloji devini bu tür teknolojiden uzaklaştırmayı amaçlayan ABD yaptırımlarına rağmen oluşturulan gelişmiş bir çip tarafından destekleniyor.

Mate 60 Pro’nun piyasaya sürülmesi, Amerika Birleşik Devletleri’nin Huawei ve Semiconductor Manufacturing International Corp.’a yönelik yaptırımları artırması için “siyasi baskı yarattı”.

“Biden’in dördüncü çeyrekte Çin’e karşı (çip) yasağını sıkılaştırmaya odaklanmasını bekliyoruz.” diye eklediler.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:39

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir