Techinside Google News
Techinside Google News

Giyilebilir cihaz dilsizleri konuşturuyor!

Sağlık sorunları nedeniyle ses kaybı yaşamak maalesef günümüzde yaygın bir sorun. Giyilebilir cihaz ses yeteneğini, kas takibi ile geri getiriyor.

Yapay Zeka destekli giyilebilir cihaz, kullanıcıların sesini yeniden kazanmasına yardımcı oluyor. Kaliforniya Üniversitesi (UCLA) araştırmacıları, ses bozukluğu olan kişilerin tekrar konuşmasına yardımcı olmak için yapay zeka destekli bir giyilebilir cihaz geliştirdi. Kaliforniya Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen cihaz, kullanıcının boynuna yapışıyor ve kas hareketlerini duyulabilir konuşmaya dönüştürüyor.

Giyilebilir cihaz ses yeteneğini yeniden getiriyor

Bir inçten biraz daha büyük olan yapışkan boyun bandı, kullanıcının boğazına yerleştiriliyor ve kullanıcının gırtlak kaslarındaki hareketi algılıyor ve bu hareketler, makine öğrenimi teknolojisi kullanılarak duyulabilir konuşmaya dönüştürülüyor.

- Advertisement -

Çalışma lideri Jun Chen: “El tipi elektro-gırtlak cihazları ve trakeoözofageal delme prosedürleri gibi mevcut çözümler uygunsuz, invaziv veya rahatsız edici olabilir. Bu yeni cihaz, hastaların tedaviden önceki dönemde ve ses bozuklukları için tedavi sonrası iyileşme döneminde iletişim kurmalarına yardımcı olabilecek, giyilebilir, invazif olmayan bir seçenek sunuyor” dedi.

Ekip, katılımcıların beş cümleyi hem yüksek sesle hem de sessizce söylemesini sağlayarak sistemin etkinliğini testlerde yüzde 95’e yakın bir doğrulukla gösterdi. UCLA ekibi daha önce Amerikan İşaret Dilini gerçek zamanlı olarak İngilizce konuşmaya çeviren ve ASL kullanıcılarının işaret dili bilmeyenlerle iletişim kurmasına yardımcı olan  giyilebilir bir eldiven geliştirdi. Sistem, beş parmağın her biri boyunca uzanan ince, gerilebilir sensörlere sahip bir çift eldiven içeriyor. Elektriksel olarak iletken ipliklerden yapılan bu sensörler, tek tek harfleri, sayıları , kelimeleri ve cümleleri temsil eden el hareketlerini ve parmak yerleşimlerini algılıyor.

Cihaz daha sonra parmak hareketlerini elektrik sinyallerine dönüştürüyor ve bu sinyaller bileğe takılan dolar büyüklüğündeki bir devre kartına gönderiliyor. Kart, bu sinyalleri kablosuz olarak bir akıllı telefona iletiyor ve akıllı telefon, bunları saniyede yaklaşık bir kelime hızında konuşulan kelimelere çeviriyor. Araştırmacılar ayrıca Amerikan İşaret Dilinin bir parçası olan yüz ifadelerini yakalamak için test yapanların yüzlerine (kaşlarının arasına ve ağızlarının bir tarafına) yapışkan sensörler eklediler .

Ekip, cihazın kelime dağarcığını makine öğrenimi yoluyla genişletmeyi ve konuşma bozukluğu olan kişilerde test etmeyi planladığını söyledi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:39

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir