Techinside Google News
Techinside Google News

Gizlilik ve güvenliği en üst seviyede tutan 4 telefon

Her geçen gün, telefonlara yüklediğimiz uygulamalar ve gelen güncellemeler daha fazla verimize erişmek için bizden izin istiyor.

Her geçen gün, telefonlara yüklediğimiz uygulamalar ve gelen güncellemeler daha fazla verimize erişmek için bizden izin istiyor. Yüklediğimiz her uygulamayla aslında anlık konumumuzu, günlük rutinlerimizi, cihaz içindeki özel verilerimizi ve hatta sağlık durumumuzu bile geliştiricilerle paylaşıyoruz.

Böyle bir ortamda bunları elinde bulunduranlara karşı bırakın mahremiyeti, kişisel gizliliği kendimizi bile korumamızın bir yolu yok. Denememiz durumunda telefonlarımız bize karşı casusluk yapacak. Bu noktada kullanıcılar gizlilik ve güvenlik odaklı telefonları araştırmaya başlıyor.

- Advertisement -

Üst düzey gizlilik ve güvenlik sağlayan 4 telefon modeli:

1. Purism Librem 5

Sosyal amaçlı bir şirket olan Purism, 2014’ten beri gizlilik dostu Linux tabanlı dizüstü bilgisayarlar ve bilgisayarlar üretiyor. Purism Librem 5, şirketin ilk akıllı telefonu ve gizlilik ön planda tutularak tasarlandı. Librem 5, sizi takip etmeyen akıllı telefonlar listesindeki en iyi seçenek.

Telefon, Purism‘in Android veya iOS tabanlı olmayan gizlilik odaklı Linux işletim sistemi PureOS’u çalıştırıyor. PureOS açık kaynaklı ve ücretsiz ve açık kaynaklı yazılım (FOSS) önceden yüklenmiş olarak geliyor.

Yine de; Purism, sizi işletim sistemini kullanmaya zorlamıyor. Bunun yerine herhangi bir uyumlu GNU/Linux işletim sistemi kurmayı seçebilirsiniz. Sonuç olarak, Google Play Store‘a veya diğer ana uygulama mağazalarına erişim yok. Varsayılan web tarayıcısı, varsayılan arama motoru olarak DuckDuckGo’yu kullanıyor.

En önemlisi de, telefonun GPS dahil tüm ağ bağlantılarını kapatabilen donanım tabanlı üç kapatma anahtarı da var. Ayrıca mikrofon, Wi-Fi ve Bluetooth, kameralar ve hücresel temel bant için kapatma anahtarları var. Kalan donanıma gelince, Librem 5’te 4.500 mAh çıkarılabilir pil, 13 MP birincil kamera ve microSD ile 2 TB’a kadar genişletilebilen 32 GB yerleşik depolama alanı bulunuyor.

Purism, Librem 5 için sürekli güncellemeler taahhüt ediyor; bu, desteğini kaybettiği veya yeni özellikleri çalıştıramadığı için telefonunuzu birkaç yılda bir değiştirmeniz gerekmediği anlamına geliyor. Librem telefon, USB-C üzerinden şarj olur ve kablosuz Bluetooth bağlantısını destekliyor.

2. Google Piksel 6

Android işletim sistemi, özellikle işletim sistemini çalıştıran bir telefon geliştirici desteğine sahip olduğunda iyi bir güvenliğe sahip. Pixel serisinin güvenliği yalnızca işletim sisteminin mimarisinden değil, aynı zamanda Android geliştiricilerinin yayınladığı çok sayıda güvenlik güncellemesinden kaynaklanıyor. Bu yamalardan bazıları aylık olarak bile yapılabiliyor, bu da telefonunuzun güncel kalmasını garanti ediyor.

Google, Pixel modelleri için çok katmanlı bir güvenlik yaklaşımı oluşturdu. Pixel 6, hassas verilerinizi telefonun özel olarak belirlenmiş güvenli bir alanında depolayacak olan Tensor System on a Chip (SoC) ve TrustZone teknolojisi ile donatıldı.

Ayrıca, Pixel 6‘da kimlik avına karşı koruma ve telefon aramaları, kısa mesajlar, e-postalar ve size gönderilen bağlantılardan kaynaklanan potansiyel tehditleri düzenli ve otomatik olarak tarayan yerleşik spam algılama özelliği bulunuyor. Mesajın, telefon görüşmesinin veya bildirimin bir aldatmaca olduğunu düşünürse telefon sizi otomatik olarak bilgilendiriyor.

Ayrıca Pixel 6, en son tehditlere karşı güncel kalmak için üç yıllık büyük genel güncellemeler (teorik olarak Android 15 alacak) ve beş yıllık güvenlik güncellemeleri alacak. Bu, cihazınız Google geliştirici desteğinden çıktıktan sonra işiniz bittiği anlamına gelmez. Yalnızca Pikselleri destekleyen GrapheneOS veya CalyxOS gibi gizlilik odaklı özel ROM’lar seçilebiliyor.

3. Pine64 PinePhone Pro

Pine64 PinePhone Pro, Purism Librem 5’in Linux tabanlı bir alternatifi. Ancak PinePhone Pro, artırılmış güvenlik ve gizlilik için özel olarak uyarlanmadı. Bunun yerine gücü, telefonun açık kaynaklı bir işletim sistemi çalıştırması ve yalnızca açık kaynaklı yazılıma dayanması gerçeğinden geliyor.

PinePhone, çeşitli Linux işletim sistemlerini çalıştırmak için tasarlanmıştır. Doğrudan Pine64‘ten satın alınabilen Plazma’nın mobil sürümünü çalıştıran PinePhone Beta Sürümü gibi telefonun önceden yapılandırılmış çeşitleri var. Ancak, fiziksel cihazı elinize aldığınızda, şu anda desteklenen 20 işletim sisteminden herhangi birini kurabiliyorsunuz.

PinePhone Pro, Allwinner A64 dört çekirdekli çip üzerinde sistem (SoC) kullanıyor, 4 GB RAM ve 128 GB eMMC flash depolamaya sahip. USB-C ile şarj edilebilen bir Samsung J7 form faktörlü 3000mAh ile çalışır. 13MP birincil kamera ve 5MP selfie kamerası da var.

Her iki kameraya, mikrofona, LTE modeme ve GPS’e, Bluetooth ve Wi-Fi’ye ve kulaklık jakına erişimi kesmek için arka kapağın altına gizlenmiş gizlilik donanımı DIP anahtarları var. Telefon kolayca onarılabiliyor, bileşenlere yalnızca bir tornavidayla kolayca erişilebiliyor ve beş yıllık bir üretim ömrüne sahip olacak.

4. Apple, iPhone

iPhone 13’ün seçilmesinin temel sebebi ise Apple ile Google arasındaki iş modeli farkı. Apple cihazları genel olarak oldukça pahalı ve satıcıya bağlılığı teşvik etme eğiliminde. Dolayısıyla, bir iPhone’unuz olduğunda, bir MacBook, Apple Watch, AirPods vb. satın almayı düşünüyorsunuz. Aslında, Apple bir donanım işletmesi.

Öte yandan Google, Android’i çoğunlukla ücretsiz olarak, daha sonra işletim sistemini kullanan çok çeşitli akıllı telefonlar üreten üreticilere sağlıyor. Google; yatırımının karşılığını kişisel verilerinizi toplayarak alıyor ve bu veriler, kullandığınız uygulamalarda, ziyaret ettiğiniz web sitelerinde ve bir Google hesabında oturum açtığınız her yerde gördüğünüz reklamları bilgilendirmek için kullanılıyor.

Ancak bu, Apple’ın gizlilik meraklıları için mükemmel olduğu anlamına gelmiyor. Şirket, sizinle ve alışkanlıklarınızla ilgili verileri toplamaya devam ediyor, ancak toplanan veriler, bir reklam profili oluşturmak yerine Apple ürünleriyle deneyiminizi kişiselleştirmek için kullanılıyor. Verilerin çoğu, bulutla senkronize edilmek ve pazarlama ortaklarıyla paylaşılmak yerine cihazınızda yerel olarak depolanıyor.

Bir iPhone kullanırken göz önünde bulundurulması gereken en önemli şey, kullanıcı analiz verilerini Apple ve üçüncü taraf uygulamalarla paylaşmak. Kişiselleştirilmiş reklamları devre dışı bırakmak ve analiz verilerini Apple ile paylaşmayı devre dışı bırakmak, iPhone’unuzu oldukça gizli hale getirecek. Üçüncü taraf uygulamalar için doğrudan cihazınıza yüklediğiniz uygulamaları sınırlayın. Bunun yerine, varsa bir uygulamanın web sürümünü kullanın ve uygulamaları yalnızca gerçekten ihtiyacınız olduğunda yükleyin.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir