Techinside Google News
Techinside Google News

Çin Ay’a bir sonda daha gönderdi. Hedef, Ay’da bir üs kurmak!

Çin Ay sondası fırlatma görevini başarıyla tamamladı. Bununla birlikte uzay yarışında ABD ile arasındaki rekabet yeni bir boyut kazandı.

Çin, ülkenin iddialı uzay programı için potansiyel olarak büyük bir adım olarak, ayın uzak tarafından ilk kez örnekler getirmeyi amaçlayan mürettebatsız bir ay görevi başlattı.

Çin’in bugüne kadarki en karmaşık robotik ay görevi olan Chang’e-6 sondası, uzay hayranlarının tarihi anı izlemek için toplandığı güney Çin’in Hainan adasındaki Wenchang Uzay Fırlatma Merkezi’nden Uzun Yürüyüş-5 roketini fırlattı. Ülkenin Ulusal Uzay İdaresi fırlatmanın başarılı olduğunu söyledi.

- Advertisement -

Çin Ay sondası başarılı oldu

Fırlatma, 2030 yılına kadar astronotları aya indirme ve güney kutbunda bir araştırma üssü inşa etme planlarıyla Çin’in baskın bir uzay gücü olma yolunda önemli bir kilometre taşı olmayı hedefleyen bir görevin başlangıcını işaret ediyor. ABD de dahil olmak üzere giderek artan sayıda ülke, rekabetin giderek arttığı bir alanda genişletilmiş ay araştırmalarının stratejik ve bilimsel faydalarını göz önünde bulunduruyor.

Çin’in planladığı 53 günlük görevde, Chang’e-6 iniş aracının ayın uzak tarafındaki, Dünya’ya hiç bakmayan geniş bir kratere inmesi öngörülüyor. Çin, 2019 Chang’e-4 misyonu sırasında ayın uzak tarafına inen ilk ve tek ülke oldu. Chang’e-6 iniş aracının uzak taraftan alacağı herhangi bir örnek, bilim adamlarının ayın ve güneş sisteminin evrimini derinlemesine incelemesine yardımcı olabilir ve Çin’in ay hedeflerini ilerletmek için önemli veriler sağlayabilir.

Ge Ping: “Chang’e-6, Ay’ın geriye dönük yörüngesinin tasarımı ve kontrol teknolojisi, akıllı örnekleme, kalkış ve yükselme teknolojileri ve ayın uzak tarafında otomatik örnek dönüşü konularında çığır açmayı hedefliyor” dedi. Chang’e-6 sondası, lider Xi Jinping’in ülkeyi bir uzay gücüne dönüştürme yönündeki “ebedi hayalini” gerçekleştirme çabasında Çin’in uzay yetenekleri açısından önemli bir test olacak. Çin, geleneksel olarak ABD ve Rusya’nın öncülük ettiği alanda, son yıllarda hızlı uzay ilerlemeleri kaydetti.

2007 yılında başlatılan ve adını Çin mitolojisindeki ay tanrıçasından alan Chang’e programıyla Çin, 2013 yılında yaklaşık kırk yıl içinde Ay’a robotik iniş gerçekleştiren ilk ülke oldu. 2022’de Çin kendi yörünge uzay istasyonu Tiangong’u tamamladı.

Teknik açıdan karmaşık olan Chang’e-6 görevi, hem Chang’e-4’ün 2019’da ayın uzak tarafına iniş rekoruna hem de Chang’e-5’in 2020’de Ay’a yakın örneklerle Dünya’ya dönme başarısına dayanıyor. Chang’e-6’nın bu kez Ay’ın uzak tarafından Dünya ile iletişim kurmak için Mart ayında Ay yörüngesine fırlatılan Queqiao-2 uydusuna güvenmesi gerekiyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:39

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir