Techinside Google News
Techinside Google News

Hava tahmini modelleri uydu hareketlerinin izlenmesinde kullanılabilecek

Yapılan araştırmalara göre hava tahmini uydu hareketleri tahminlerinde kullanılabilecek. Böylelikle yeni bir modelle daha sağlıklı çalışma sağlanacak.

Hava tahmini modelleri aynı zamanda uydu yer değiştirmelerini de tahmin edebilecek. Yeni araştırmalar, modern hava durumu modellerinin, Dünya tarafından yayılan ve yansıtılan enerji nedeniyle uydu hareketlerini doğru bir şekilde tahmin edebildiğini ortaya koyuyor. Helsinki Üniversitesi Atmosfer ve Dünya Sistemi Araştırma Enstitüsü’ndeki (INAR) araştırmacılar, modern hava durumu modellerinin, Dünya’nın yaydığı ve uzaya yansıttığı enerjiyi doğru bir şekilde tahmin edebildiğini ve bunun da alçak Dünya yörüngesindeki (LEO) hareketlerini doğrudan etkilediğini buldu. Bu modellerden yararlanarak araştırmacılar, LEO uydularının uzun ve yansıtıcı bulutlara sahip tropik siklonlar gibi aşağıdaki hava olaylarına nasıl tepki verdiğine dair fikir edindiler.

Hava tahmini uydu hareketleri analizine katkı sağlayacak

Araştırmada araştırmacılar sayısal hava durumu modellerinden yararlandı. Mevcut gözlemlere ve fizik yasalarına dayanarak gelecekteki atmosferik koşulları tahmin eden gelişmiş bilgisayar simülatörleri.

- Advertisement -

Nessling Vakfı tarafından finanse edilen INAR’daki çalışmanın baş yazarı ve doktora araştırmacısı Sanam Motlaghzadeh: “Sayısal hava durumu modelleri yalnızca hava durumunu simüle etmekle kalmıyor, aynı zamanda Dünya’nın enerji emisyonları ve çeşitli hava koşulları altındaki yansımaları da dahil olmak üzere çeşitli parametreleri de hesaplıyor. Bu simülasyonları analiz ederek, bulut örtüsü ve fırtınalar gibi hava koşullarındaki değişikliklerin Dünya’yı nasıl etkilediğini anlamaya çalıştık. Uyduların hareketi, amaçlanan görevleri yerine getirme yeteneklerini etkiliyor” diyor. Bulguların önemi, uydu izleme ve kontrolünü geliştirme, uydu operasyonlarının verimliliğini ve güvenilirliğini artırma potansiyellerinde yatmakta.

Motlaghzadeh, “Hava durumunun uyduları nasıl etkilediğini anlamak, iklim araştırmalarında kullanılan uydu tabanlı ölçümlerin doğruluğunu da artırıyor. Bu bulgular, uydu verilerinin güvenilirliğindeki kritik bir zorluğu, yani hava olaylarının etkilediği uyduların kesin yörüngelerinin belirlenmesini ele alıyor.” açıklıyor. Uydular bitki örtüsünün izlenmesinde, su kaynaklarının izlenmesinde ve çeşitli ölçüm teknikleriyle buzul gelişiminin gözlemlenmesinde çok önemli bir rol oynuyor. Görüntü yakalama ve yükseklik ve yerçekimi alanı ölçümlerini de içeren bu ölçümler, iklim değişikliği ve etkilerini incelemek için gerekli. Uydu hareketlerinin daha iyi anlaşılması iklim izleme ve afet yönetimine de yardımcı olabilir. Gelişmiş hava durumu modellerinden yararlanmak, uydu tabanlı ölçümleri daha da geliştirebilir, daha etkili bir çalışma ve çevresel sorunların azaltılmasını kolaylaştırabiliyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir