Techinside Google News
Techinside Google News

Hubble teleskopu, en küçük dünyayı keşfetti! Su açısından zengin!

NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu, bildiğimiz en küçük ötegezegende su buharının kanıtlarını tespit ederek hâlâ değerini kanıtlıyor.

Almanya’nın Heidelberg kentindeki Max Planck Astronomi Enstitüsü’nden eş-baş araştırmacı Laura Kreidberg, Hubble tarafından yapılan çalışmalar hakkında “Bu kadar küçük bir gezegende su, dönüm noktası niteliğinde bir keşif.” diye ekledi. 

Gerçekten Dünya benzeri dünyaları karakterize etmeye her zamankinden daha da yaklaşıyor.

- Advertisement -

Ancak GJ 9827d, Dünya’nın çapının yalnızca iki katı kadar ve yıldızının etrafındaki yörüngesi yalnızca 6,2 günlük olup Merkür’ünkinin yalnızca bir kısmı kadar uzakta; gerçekten sıcak. Ekibin gözlemleri doğruysa bu; gezegenin, insanların eğlenebileceği bir okyanus zevk dünyasından ziyade, buharlı bir güneş yörünge aracına benzediği anlamına geliyor. 

Montreal Üniversitesi Trottier Ötegezegen Araştırma Enstitüsü’nden Björn Benneke, “Bu, su açısından zengin atmosfere sahip bu gezegenlerin aslında diğer yıldızların etrafında var olabileceğini atmosferik bir tespit yoluyla doğrudan gösterebileceğimiz ilk sefer olacak.” dedi. “Bu, kayalık gezegenlerdeki atmosferlerin yaygınlığını ve çeşitliliğini belirlemeye yönelik önemli bir adım.

Ekibin keşiflerini detaylandıran bir makalesi Astrophysical Journal Letters’da yayınlandı.

Dünya’dan yaklaşık 97 ışıkyılı uzaklıkta, Balık takımyıldızı yönünde bulunan GJ 9827d’nin atmosferinin; üç yıl içinde güneşinin önünden 11 kez geçtiği gözlemlendi. Bir yıldızın önünden geçmek iyi bir spektrografik analize olanak sağladığından, geçişler genellikle ötegezegenlerin atmosferik yapısını tespit etmek için kullanılır. 

Peki bu ne tür bir gezegen?

Takım, GJ 9827d’nin atmosferinde su buharı keşfinde güvenli olsalar da, hâlâ onun bir su dünyası mı yoksa hidrojen ve helyumun hakim olduğu, suyun küçük bir bileşeni olduğu minyatür Neptün benzeri bir gaz gezegeni mi olduğundan emin değiller.

İkinci durumda, hidrojen henüz tespit edilememiştir. Araştırmaya katılan Max Planck Astronomi Enstitüsü’ne göre tespit, onu tespit etmekte başarısız olmuş olabilir.

Benneke, “Bir noktada, daha küçük gezegenleri incelerken, bu küçük dünyalarda artık hidrojenin olmadığı ve karbondioksitin hakim olduğu Venüs’e benzeyen atmosferlere sahip oldukları bir geçiş olması gerekir.” dedi. 

Yaklaşık altı milyar yıl olduğuna inanılan GJ 9827d’nin yaşı, yerel yıldıza olan yakınlığıyla birleştiğinde, güneş ışınımının uzun süren bombardımanı nedeniyle hidrojeninin kaybolmuş olabileceğini gösteriyor. 

Benneke, daha ilginç alternatifin ise gezegenin daha çok sıcak bir Avrupa’ya benzemesi ve kayalık çekirdeğinin su veya su buharıyla kaplı olması olduğunu söyledi. Eğer durum buysa, GJ 9827d muhtemelen ev sahibi yıldızından daha uzakta oluşmuş ve yaklaşmadan önce bir buz topuna dönüşmüştü. 

NASA Ames Araştırma Merkezi astrofizikçisi Thomas Greene, James Webb Uzay Teleskobu’nun ve üstün gözlem gücünün burada devreye girdiğini söyledi. 

Greene, “JWST, karbon monoksit, karbon dioksit ve metan gibi karbon taşıyan moleküller de dahil olmak üzere ek kızılötesi gözlemlerle çok daha fazlasını görebilir.” dedi. “Bir gezegenin elementlerinin tam bir envanterini aldığımızda, bunları yörüngesindeki yıldızla karşılaştırabilir ve nasıl oluştuğunu anlayabiliriz.

Benneke, JWST kullanarak uzak dünyanın son gözlemlerini yapan baş araştırmacı olduğundan, GJ 9827d gezegeninin ne tür bir gezegen olduğunu yakında öğrenebiliriz.

Max Planck Enstitüsü’nün dış gezegenlerin atmosferik fiziği bölümünün yöneticisi Kreidberg, “Bu verilerin neyi ortaya çıkaracağını görmek için sabırsızlanıyoruz.” dedi. “Umarım artık su dünyaları sorununu kesin olarak çözebiliriz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:39

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir