Techinside Google News
Techinside Google News

İhracat kontrolleri çip pazarını kızıştırıyor

İhracat kontrolleri çip pazarında ABD ve Çin’i karşı karşıya getiriyor. Açık kaynaklı çipler de yeni bir gündem haline geliyor.

ABD ihracat kontrolleri arttıkça Çin açık kaynaklı çiplere güveniyor. Pekin merkezli bir askeri enstitü Eylül ayında yeni bir yüksek performanslı çipin patentini yayınladığında, Çin’in yarım trilyon dolarlık küresel çip pazarını yeniden oluşturma ve ABD yaptırımlarına dayanma hedefine dair bir fikir verdi.

İhracat kontrolleri çip pazarında rekabeti zorluyor

Patent başvurusunda, Halk Kurtuluş Ordusu’nun (PLA) Askeri Bilimler Akademisi’nin, bulut bilişim ve akıllı araba çiplerindeki arızaları azaltmak için RISC-V olarak bilinen açık kaynaklı bir standart kullandığı görülüyor.

- Advertisement -

RISC-V, akıllı telefon çiplerinden yapay zekaya yönelik gelişmiş işlemcilere kadar her şeyi tasarlamak için kullanılan bir bilgisayar dili olan bir talimat seti mimarisi. En yaygın standartlar Batılı şirketler tarafından kontrol ediliyor. ABD firmaları Intel ve Advanced Micro Devices’ın hakim olduğu x86 ve SoftBank Group’un sahibi olduğu İngiliz Arm Holdings tarafından geliştirilen Arm bunlardan birkaçı.

ABD ve İngiltere ihracat kontrolleri, Çin’deki müşterilere yalnızca en gelişmiş x86 ve en yüksek performanslı yongaları üreten Arm tasarımlarının satışını engelliyor. Ancak ABD, Çin’in gelişmiş yarı iletkenlere ve çip üretim ekipmanlarına erişimi üzerindeki kısıtlamaları genişletirken, RISC-V’nin açık kaynak yapısı, onu Pekin’in Batı teknolojisine olan bağımlılığını azaltma planının bir parçası haline getirdi. Ancak ortaya çıkan mimari bunun küçük bir kısmını oluşturuyor. Şangay hükümetinin Bilim ve Teknoloji Komisyonu Nisan ayında yayınlanan bir raporda: “RISC-V mimarisinin en büyük avantajı jeopolitik olarak tarafsız olması” ifadelerini kullandı.

100’den fazla Çince akademik makale, patent ve hükümet belgesini incelediği incelemeye göre, Pekin ve çoğu Washington tarafından onaylanan düzinelerce Çin devlet kurumu ve araştırma enstitüsü, 2018 ile 2023 arasında RISC-V’yi içeren projelere en az 50 milyon dolar yatırım yaptı. Rakam mütevazı olsa da devlet medyasına göre Çin’deki çoğu hükümet finansmanıyla yapılan son RISC-V atılımları ve uygulamaları, Pekin’in açık kaynak standardının bir gün x86-Arm ikilisini tehdit edebileceği yönündeki umutlarını artırdı. Intel ve AMD konuyla ilgili sorulara yanıt vermezken Arm ise yorum yapmaktan kaçındı.

İki sektör rakamına ve daha önce bildirilmemiş belgelere göre, Çinli firmalar ve araştırma enstitüleri tarafından üretilen RISC-V çipleri artık sürücüsüz arabalara, yapay zeka modellerine ve veri depolama merkezlerine güç sağlayabiliyor. Askeri bilim akademisi, Çin Devlet Konseyi aracılığıyla gönderilen yorum talebine yanıt vermedi.

Arm ve x86 kapalı mimariler, yani tescillidirler ve kullanıcılardan lisans ücreti alıyor. Ana hatları binlerce sayfa uzunluğunda, karmaşık talimatlar ve yalnızca geliştiricileri tarafından değiştirilebilen çok sayıda uyumsuz sürüm içeriyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir