Techinside Google News
Techinside Google News

İngiltere Kralı’ndan yapay zekâ riskleri konusunda iş birliği çağrısı

Yapay zekâ zirvesi katılımcılarına seslenen İngiltere Kralı, yeni teknolojiyi elektriğin keşfi kadar değerli ama riskli bulduğunu söyledi

İngiltere hükümetinin ev sahipliğinde düzenlenen yapay zekâ güvenlik zirvesi ikonik bir öneme sahip Bletchley Park ‘ta gerçekleşiyor. 28 ülkeden üst düzey devlet görevlilerinin yanı sıra yapay zekâ alanında faaliyet gösteren OpenAI, Google Deepmind ve Anthropic gibi şirketlerin yöneticilerini ağırlayan zirvenin açılış konuşmasını İngiltere Bilim, İnovasyon ve Teknoloji Bakanı Michelle Donelan gerçekleştirdi.

Zirvede ayrıca İngiltere Kralı Charles’ın katılımcılara hitaben banttan yaptığı bir konuşma yayınlandı. İngiltere Kralı konuşmasında yapay zekâ tarafından sağlanan faydalara dikkat çekerken bu yeni teknolojinin barındırdığı risklerin de “aciliyet, birlik ve kolektif güç duygusu” ile ele alınması gerektiğini söyledi. Charles konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

- Advertisement -

“İnsanlık tarihinin en büyük teknolojik sıçramalarından birine tanıklık ediyoruz. Güçlü yapay zekanın hızlı yükselişi, çağımızın en büyük düşünürlerinin çoğu tarafından elektriğin keşfi, atomun parçalanması, World Wide Web’in yaratılması ve hatta ateşin kullanılması kadar değerli kabul ediliyor. Yapay zekâ bildiğimiz yaşamı tamamen dönüştürme, kanser, kalp hastalığı ve Alzheimer gibi hastalıkları daha iyi tedavi etmemize ve hatta belki de iyileştirmemize yardımcı olma, karbon emisyonunu net sıfıra doğru indirme yolculuğumuzu hızlandırma ve potansiyel olarak sınırsız temiz, yeşil enerjinin yeni bir çağını gerçekleştirme, hatta sadece günlük yaşamlarımızı biraz daha kolaylaştırmamıza yardımcı olma potansiyeline sahiptir.

Bununla birlikte, yapay zekanın henüz tam olarak anlatılamamış tüm faydalarını gerçekleştirmek istiyorsak, önemli riskleriyle mücadele etmek için de birlikte çalışmalıyız. Yapay zekâ bazılarının insan yeteneklerini ve hatta insan anlayışını aşabileceğini öngördüğü modellere doğru her zamankinden daha büyük bir hızla ilerlemeye devam ediyor. Hızla gelişen bu teknolojinin güvenli ve emniyetli kalmasını sağlamak için açık bir zorunluluk var. Yapay zekâ uluslararası sınırlara saygı duymadığından, bu görev uluslararası koordinasyon ve iş birliği gerektirmektedir. Bu küresel çabayı desteklemek üzere Birleşik Krallık, Alan Turing’in Enigma kodunu kırarak yeni bir dijital çağın temellerini attığı, modern bilişimin doğduğu yer olan Bletchley Park’ta bu zirveye ev sahipliği yapmaktan gurur duymaktadır.”

Zirve öncesinde geçtiğimiz hafta bir konuşma yapan İngiltere Başbakanı Rishi Sunak yapay zekanın barındırdığı risklere ve felaket senaryolarına dikkat çekmişti.

Zirvenin ilk gününde aralarında ABD, İngiltere, AB ve Türkiye’nin de bulunduğu 28 ülke yönetiminden resmi temsilciler ortak bir bildiriye de imza attılar. Yapay zekanın faydaları kadar riskleri de olduğuna dikkat çeken Bletchley Bildirisi imzacı ülkelerin bu riskleri daha iyi değerlendirmek ve minimize edebilmek için ortak adımlar atacağını ve iş birliği içinde çalışacağını duyuruyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir