Techinside Google News
Techinside Google News

İnsan beynini kullanan yapay zeka çipine askeri yatırım

İnsan beynini kullanan yapay zeka çipi projesi askeri fon aldı. Projenin aldığı fonun askeri kaynaklı olması soru işaretleri yaratıyor.

İnsan beynini kullanan yapay zeka çipi projesi askeri fon aldı. Projenin aldığı fonun askeri kaynaklı olması soru işaretleri yaratıyor.

Bilim deneyleri insan beyin hücrelerinin yapay zekadan daha hızlı öğrenebileceğini kanıtlamakla kalmadı. Aynı zamanda bazı bilim adamları artık beyin hücrelerini yapay zeka çiplerinin kullanımında kullanıyor, bu da onları her zamankinden daha hızlı ve daha güçlü yapıyor. 2022 yılında Monash Üniversitesi’nden araştırmacılar, tasarımına insan ve fare beyin hücrelerini dahil eden yarı biyolojik bir yapay zeka çipi olan “DishBrain” adını verdikleri şeyi geliştirdi. DishBrain son derece ümit vericiydi, Pong’un bir versiyonunu sadece beş dakikada çalmayı öğrendi. Bu insan beyni yapay zeka çipini çevreleyen bir proje, Avustralya’nın Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Keşif Araştırma Hibe Programından 407.000 dolar hibe aldı. Bu vaat ileriye dönük olarak daha da kullanılabilir. Bu, DishBrain’in daha gelişmiş sürümlerini oluşturmalarına izin verebiliyor.

- Advertisement -

Turner Beyin ve Ruh Sağlığı Enstitüsü’nden Doçent Adeel Razi’nin Melbourne’de yeni kurulan  Cortical Labs ile işbirliği içinde yürüttüğü yeni araştırma programı , bir tabakta yaşayan yaklaşık 800.000 beyin hücresinin büyütülmesini içeriyor. Bunlar daha sonra hedefe yönelik görevleri yerine getirmeyi öğretiyor. Projenin amacı, yaşam boyu sürekli öğrenmenin altında yatan çeşitli biyolojik mekanizmaları anlamak için DishBrain sistemi adı verilen bir laboratuvar çanağında insan beyin hücrelerini büyütmek oldu.

İnsan beyninin biyolojik hesaplaması

Bu programlanabilir bilgisayar çipleri, yalnızca yapay zekanın gücünü kullanmakla kalmıyor, aynı zamanda onu insan beyninin biyolojik hesaplamasıyla sorunsuz bir şekilde harmanlıyor. Bu, bilgi işlemi yalnızca silikon tabanlı donanıma güvenmekten çok daha ileriye taşıyabilecek bir adım. En azından, dahil olan birçok araştırmacının inandığı şey bu. Araştırma başarılı olursa, yapay zekayı kullanan son teknoloji bilgisayar çipleri için tamamen yeni kapılar açabilir. Robotik, planlama, gelişmiş otomasyon, ilaç keşfi ve beyin-makine arayüzleri dahil olmak üzere çeşitli alanlarda da etkileri olabilir.

Bu, nihayetinde OpenAI, Google’ın AI girişimleri ve Apple’ın pişirebileceği her şey gibi şeylerde gördüğümüzden çok daha güçlü olan tamamen yeni nesil bir makine öğreniminin temelini oluşturabilir. Araştırmacılar, hibeyi biyolojik sinir ağlarının öğrenme kapasitesini çoğaltabilen daha gelişmiş yapay zeka makineleri geliştirmek için kullanacaklarını söylüyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:39

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir