Techinside Google News
Techinside Google News

Instagram dolandırıcılıklarından kendinizi koruyun!

Instagram, dünyanın dört bir yanındaki insanlar için en heyecan verici sosyal medya platformlarından biri, ancak bir o kadar da tehlikeli!

Bu nedenle, Instagram kullanırken kendinizi ve sevdiklerinizi korumak istiyorsanız, bunu nasıl yapacağınızı kontrol edin. Ve bir uyarı olarak, büyük miktarda kaybeden bu zavallı kadının davasını okuyun.

Özellikle, dolandırıcılar insanların yarı zamanlı işler yoluyla ekstra gelir elde etme arzusundan yararlanıyor. Bu trendden sömürülerek, kolay para vaatleriyle kurbanları cezbediyorlar. Genellikle güven kazanmak için kurbanların hesaplarına küçük meblağlar yatırarak daha sonrasında gelecek olan büyük vurguna hazırlanıyorlar.

- Advertisement -

Böyle bir kurban, Hindistan, Manguluru’dan bir yazılım uzmanı. Bir Instagram reklamına tıkladıktan sonra bu şemaya kurban gitti. İşte onun hikayesi:

Manguluru’dan bir yazılım uzmanı, kolay kazanç vaat eden cazip bir Instagram reklamına yanıt verdikten sonra kendini bir kabus senaryosunun içinde buldu. Reklamda sadece “Kazanabilirsiniz” yazıyordu ve sağlanan WhatsApp numarası: 9899183689 üzerinden mesajlaşmasını istedi. Daha sonra Telegram‘da “@khannika9912” ile bağlantı kurmaya yönlendirildi.

Uygulamayı indirdikten sonra, yatırımından %30 getiri sözü veren “@khannika9912” ile iletişim kurdu. Özgünlüğü göstermek için kurban başlangıçta Google Pay aracılığıyla sağlanan bir UPI kimliğine 7.000 rupi gönderdi. Söz verildiği gibi hesabına 9.100 rupi geri aldı ve bu da dolandırıcıya olan güvenini güçlendirdi. Sonuç olarak daha önemli bir miktar yatırım yapmaya ikna oldu.

siber güvenlik ipuçları
siber güvenlik ipuçları

Dolandırıcıya güvenen kadın, aynı UPI kimliğine 20.000 rupi transfer etti. Ancak, hesabın bloke edildiği ve bunun sonucunda hiçbir fon alınmadığı konusunda bilgilendirildi. Her nedense, bir aldatmacanın kurbanı olduğunu fark etmek için 10,50,525 rupi daha aktarması gerekti. Olayı derhal polise bildirdi.

Ancak buradaki ders, bunun kimsenin başına gelmemesi gerektiği ve bunu önlemek için ne yapılıp ne yapılmaması gerektiğini bilmek. Kendinizi bu tür dolandırıcılıklardan korumak çok önemli. İşte beş basit adım:

  1. Dikkatli Olun: Garip görünen istenmeyen e-postalar veya metinler alırsanız dikkatli olun. Onlara şüpheyle yaklaşın. Onlara hiçbir şekilde tepki vermemeye çalışın.
  2. Bağlantıları Tıklamaktan Kaçının: Bilinmeyen kaynaklardan gelen bağlantılara tıklamayın. Sizi güvenli olmayan web sitelerine veya indirmelere yönlendirebilirler.
  3. Kişisel Bilgileri Koru: Bilmedikleri arayanlara, özellikle de telefon veya kısa mesaj üzerinden arıyorlarsa, önemli bilgileri asla vermeyin.
  4. İstekleri Doğrulayın: Her zaman, özellikle hassas eylemler veya bilgiler içeren istekleri doğrulayın. Şüpheye düştüğünüzde, talebin meşruiyetini doğrulamak için doğrudan güvenilir kanallar aracılığıyla kuruluşla veya bireyle iletişime geçin.
  5. Derhal harekete geçin: Bir dolandırıcılık veya kimlik avı girişiminden şüpheleniyorsanız, hızlı bir şekilde harekete geçin. Herhangi bir bilgi açıklamadan mesajı silin veya aramayı sonlandırın ve ilgili makamları bilgilendirin.

Bu tür dolandırıcılıklardan korunmak, dikkat ve istenmeyen tekliflere karşı temkinli bir yaklaşım gerektirir. Bu adımları izleyerek, çevrimiçi dolandırıcılığa kurban düşme riskini azaltabilirsiniz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:39

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir