Techinside Google News
Techinside Google News

Intel 4 teknolojisinin yüksek hacimli üretimi başladı

Intel yeni çip seti Intel 4 için aşırı ultraviyole litografi kullanıyor; İrlanda'da bu teknolojinin kullanılması Avrupa'da seri üretimde ilk

Intel bugün yaptığı bir duyuruyla birlikte, aşırı ultraviyole (EUV) teknolojisini kullanan Intel 4 çiplerin gelişini ve EUV’nin Avrupa’da yüksek hacimli üretimde ilk kez kullanılmasını kutladı. Firma için bu hamle, yapay zekâ bilgisayarlarının önünü açacak olan Intel Core Ultra işlemcileri (kod adı Meteor Lake) ve 2024 yılında çıkacak olan ve Intel 3 işlem düğümünde üretilen yeni nesil Intel Xeon işlemcileri gibi ürünler için son derece kritik bir önem taşıyor.

Intel 4’ün üretiminde kullanılan EUV teknolojisi, yapay zeka (AI), gelişmiş mobil ağlar, otonom sürüş ve yeni tip veri merkezi ile bulut uygulamaları gibi en zorlu bilgi işlem uygulamalarına güç veriyor. Firmanın geliştirdiği öncü yarı iletken teknoloji düğümlerinde EUV kullanılıyor. EUV teknolojisi Intel’in dört yıl içinde beş düğüm sunma ve 2025 yılına kadar süreç teknolojisinde liderliği yeniden ele geçirme hedeflerine ulaşmasında adeta mihenk taşı olacak.

- Advertisement -

Intel CEO’su Pat Gelsinger, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Intel ekibinin yanı sıra, bu anı hayata geçirmek ve süreç liderliğine geri dönme yolunda ilerlememizi sağlamak için bizimle birlikte çalışan müşterilerimiz, tedarikçilerimiz ve iş ortaklarımızla gurur duyuyorum” diyor ve ekliyor. “Silikon Adası her zaman uzun vadeli stratejimizin merkezinde yer almıştır ve bugün Fab 34’ün açılışı AB’nin daha dayanıklı ve sürdürülebilir bir yarı iletken tedarik zinciri oluşturma hedefine katkıda bulunmaktadır.”

Daha Sürdürülebilir, Dayanıklı ve Güvenli Bir Küresel Tedarik Zinciri

Intel, İrlanda’nın Leixlip kentindeki Fab 34’ün açılışıyla birlikte; Almanya’nın Magdeburg kentinde planlanan yonga plakası üretim tesisi ve Polonya’nın Wrocław kentinde planlanan montaj ve test tesisi ile birlikte Avrupa’da türünün ilk örneği olan uçtan uca bir yarı iletken üretim değer zincirinin oluşturulmasını hedefliyor. Firmaya göre yapay zeka, telekomünikasyon, veri merkezi ve otomotiv gibi teknolojinin öncüsü sektörlere ev sahipliği yapan Avrupa’nın esnek ve öncü bir yarı iletken tedarik zincirine ihtiyacı var. Firma bu ihtiyacı adresleyebileceğine inanıyor.  

Intel Başkan Yardımcısı ve Küresel Operasyonlar Direktörü Keyvan Esfarjani, “Intel’in İrlanda operasyonları küresel üretim ayak izimizin temel taşlarından biri ve Avrupa’da uçtan uca bir yarı iletken üretim değer zinciri oluşturmanın önemli bir parçasıdır” diyor ve ekliyor. “17 milyar euroluk yatırımımızı ilerletmeye devam ederken, Intel’in EUV kullanan en yeni ve en büyük Intel 4 teknolojisini Fab 34’e, İrlanda’ya ve Avrupa’ya getirerek İrlanda operasyonlarımız için önemli bir kilometre taşına imza atıyoruz.”

Intel başkan yardımcısı ve Teknoloji Geliştirme Genel Müdürü Dr. Ann Kelleher ise bu yeni yatırımı şu sözlerle tanımlıyor: “Bu, Intel ve tüm yarı iletken endüstrisi için bir dönüm noktasıdır. Intel 4 proses teknolojisinin İrlanda’da yüksek hacimli üretime aktarılması, Avrupa’da öncü üretimi mümkün kılma yolunda atılmış dev bir adım ve Oregon’daki teknoloji geliştirme ekiplerimiz için de büyük bir an.”

Intel’in İddialı Çevre Taahhüdü: İleriye Doğru Sürdürülebilir Bir Yol

Intel, yaptığı açıklamaya göre çevresel ayak izini en aza indirirken faaliyetlerini genişletmeye de kararlı. Şirket bugün, sera gazı (GHG) emisyonlarını, enerji kullanımını, su kullanımını ve çöp sahasına giden atıkları azaltma çabalarını detaylandıran İrlanda İklim Eylem Planını da yayınladı.  Bu plan doğrultusunda Leixlip’deki fabrika da LEED Gold sertifikasına ulaşma yolunda ilerliyor. Yeni tesis, daha fazla sürdürülebilirlik için çeşitli tasarım yenilikleri içeriyor. Örneğin, binalarda ısı geri kazanımıyla üretilen ısının geleneksel yöntemlerle üretilen ısıya oranı 9’a 1 olacak ve inşaat sırasında kullanılan çimentonun çoğunluğu, geri dönüştürülmüş içeriğin entegrasyonu nedeniyle düşük karbonlu olarak nitelendirildi.  

Intel’in yaptığı açıklamalara göre İrlanda’daki Leixlip kampüsü %100 yenilenebilir tedarik için elektrik satın alma stratejisini uygulamaya devam etmekte, suyunun %88’ini Liffey Nehri’ne geri vermekte ve 2022 yılında toplam atığının %0,6’sını çöp sahasına göndermektedir. Firma 2030 yılına kadar küresel operasyonlarında %100 yenilenebilir elektrik kullanımı, net pozitif su ve çöp sahalarına sıfır atık; 2040 yılına kadar küresel operasyonlarda net sıfır sera gazı emisyonu ve 2050 yılına kadar net sıfır yukarı akış sera gazı emisyonu elde etmeyi hedefliyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:39

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir