Techinside Google News
Techinside Google News

Japonya, uzay endüstrisini geliştirmek için dev bir fon kuruyor!

Japonya, ülkenin uzay endüstrisini geliştirmek amacıyla yeni bir 6,6 milyar dolarlık bir fon kurmayı planlıyor.

Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı sözcüsü, Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) için 6,6 milyar dolarlık fonun 10 yıllık bir süre boyunca tahsis edileceğini söyledi. Cuma günü Kabine tarafından onaylanan en son ek bütçede fon için yaklaşık 300 milyar ¥ (yaklaşık 2 milyon dolar) ayrıldı.

Uzay geliştirmeden sorumlu bakan Sanae Takaichi, geçen hafta düzenlediği basın toplantısında, ”Ülkemizin uzay gelişimini hızlandırmak için gerekli bir fon olduğuna inanıyoruz, böylece giderek yoğunlaşan uluslararası rekabetin gerisinde kalmıyoruz.” dedi.

- Advertisement -

JAXA’yı ve Japonya’nın uzay endüstrisinin gelişimini destekleyecek olan finansman, kamu ve özel sektörün uzay faaliyetlerine artan odaklanmasına bir yanıttı.

Ülkeler, Dünya’da yürütülen jeopolitik gerilimleri yansıtarak, uzay üstünlüğü için aktif olarak rekabet ettikçe, dış uzay projelerine hizmet etmek için küresel rekabet kızışıyor. Washington, 2025’in başlarında bir ay karakolu kurmayı hedeflerken, Pekin 2036 yılına kadar kendi ay sahasını tamamlamak için çekim yapıyor.

Zaman zaman da ülkelerin rekabetteki gelişmeleri şüpheyle karşılandı. Hindistan’ın Ağustos ayındaki aya inişinin ardından üst düzey Çinli bir bilim adamı haberlerin doğruluğunu sorguladı.

Kâr amacı gütmeyen Uzay Vakfı tarafından yapılan araştırmaya göre, küresel uzay ekonomisi 2021’de 469 milyar dolara ulaştı ve Hindistan‘ın ay inişçisi ay için “hızlandırıcı bir yarış“ın işaretçisi.

Haziran ayında Tokyo, bir iş büyümesi alanı olarak özel sektördeki inovasyon için bütçe desteğini detaylandıran bir Uzay Temel Planı açıkladı.

Aynı zamanda, uzayı “diplomasi, savunma, ekonomik ve istihbarat üzerindeki ulusal güç için jeopolitik rekabetin yanı sıra bu ulusal güçleri destekleyen bilim, teknoloji ve yenilik için önemli bir arena” olarak etiketleyen bir Uzay Güvenliği Girişimi de açıkladı.

Japonya geleneksel olarak bir otomobil merkezi olsa da, birçok otomobil üreticisi de gökyüzüne bakıyor.

Son zamanlarda Japan Mobility Show’da Toyota, prototip ay gezgininin bir modeli de dahil olmak üzere bir dizi uzay odaklı gelişme gösterirken, Eylül ayında Mitsubishi Heavy Industries tarafından işletilen bir H-IIA roketi, bir X-ışını teleskopunu ve ay iniş aracını uzaya başarıyla yerleştirdi.

Yenilikçiler ayrıca yeni araçlara ve teknolojiye öncülük etmek için çalışıyorlar. Gitai, NASA ve JAXA tarafından desteklenen Kyoto Üniversitesi araştırmacısı Koji Murata, gelecek yılın başlarında bunu uzaya göndermek amacıyla daha sürdürülebilir fikirli bir ahşap uydu geliştirirken, AI için optimize edilmiş robotik araçları deniyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir