Techinside Google News
Techinside Google News

JPEG formatına kopya koruması mı geliyor?

JPEG formatının geliştiricisi olan The Joint Photographic Experts Group (JPEG), bu görsel formatına, kopyalanmayı zorlaştırıcı bir mekanizma ekleyip eklememeyi tartışıyor.

jpegDijital çağda fotoğraf kopyalamak son derece kolaylaştı. Ekrandaki fotoğrafın üzerine sağ tıkla basıp kopyala ve yapıştır demek veya farklı isimle kaydetmek, internetteki veya dijital ortamdaki herhangi bir görseli kopyalamak için yeterli oluyor. Ancak çoğu durumda bu görseller/fotoğraflar telif hakkı korunan içerikler olabiliyor ve telif hakkı sahipleri, görsellerin kopyalanmasından hiç memnun değiller. Her şeyden öte, bu eylemin bir hak gasbı ve hırsızlık olduğunu da unutmamak lazım.

Daha ileri seviye örneklerde ise, pek çok şirket sanayi casusluğunu önleyebilmek için sunucularında sakladığı görselleri, proje dosyalarını izinsizce kopyalanmaktan korumak için abartılı önlemler almak zorunda kalabiliyorlar.

- Advertisement -

Örneğin, medyaya yansımamış olsa da geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de önemli bir endüstri casusluğu olayı yaşandı.

Ülkemizdeki büyük bir telefon operatörü, reklam ajansının hazırladığı ve yakın gelecekte hizmete girecek servis ve ürünlerinin reklam broşür ve fotoğraflarının kopyalanarak rakip telefon operatörüne aktarıldığını, bu sayede rakiplerin de karşı kampanyalar ve ürün/hizmet hazırlığına girdiğini fark etti. Bu soruna önlem olarak da şirket içinden FTP ve USB disk, CD/DVD yazma cihazlarının kullanımına, e-postalarda fotoğraf, görsel gönderimine hatta şirket e-postası dışında ücretsiz eposta servislerinin kullanımına yasak getirildi. Burada problem, reklam projeleri klasörüne ulaşan herkesin, hiç sorunsuzca reklam ajansı tarafından hazırlanmş ilan görsellerini kendi bilgisayarına, o bilgisayardan USB disklere, başka klasörlere, internet ortamındaki FTP klasörlerine  kopyalayabiliyor olmasıydı.

İşte buna benzer senaryolarda, görsellerin kolayca kopyalanması çoğu zaman büyük probleme yol açıyor.

JPEG konsorsiyomu şimdi internetin en çok kullanılan görsel formatı olan JPEG içine, kopyalanmayı önleyecek bir sistem yerleştirip yerleştirmemeyi tartışıyor. Konsorsiyuma gelen yoğun talepler JPEG’e kopya koruma sistemi eklenmesi yönünde. Öte yandan, grup içindeki yüksek sesler de JPEG’in serbest bir format olarak kalması gerektiğini dile getiriyor zira JPEG yaratıcılığı geliştirmek için eserlerin kolayca paylaşılmasını hedefliyor.

JPEH komisyonunda Dr. Ebrahim’im basına yaptığı açıklama, grup içindeki tartışmaların ciddi boyuta ulaştığını da haber veriyor. Dr. Ebrahim’e göre, JPEG Konsorsiyum’u nasıl bir değişiklik yapacak olursa olsun, eğer görselin ilk yayıncısı görselin serbestçe kopyalanmasını istiyorsa, görsel bu şekilde yayınlanacak ve sonradan engel koyulması mümkün olmayacak. Ancak görsellerini telif hakkı korunacak şekilde yayınlayacak olanlar da görselin internet üzerinden kopyalanmasını engelleyebilecekler.

Yani kısa süre sonra, amatör web sitesi yayıncıları için internet üzerindeki kopyala yapıştır görsel bulma cenneti sona erebilir.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir