Techinside Google News
Techinside Google News

COBOL hala rakipsiz!

COBOL onlarca yıllık bir geçmişe sahip olmasına rağmen hala ekosistemimizde ve hatta ekonomimize hakim durumda. Ancak artık yerine yenisinin bulunması gerekiyor. Cevap yapay zeka mı?

60 yılı aşkın bir süredir piyasada daha iyi ve daha modern programlama dilleri var ancak COBOL (Ortak İş Odaklı Dil) hâlâ bizimle. Yalnızca BT ekosisteminin aktif bir parçası olmakla kalmıyor, aynı zamanda ana bilgisayarların kullanımı söz konusu olduğunda ona hakim oluyor.

Çeşitli istatistiklere göre COBOL, Fortune 500 iş sistemlerinin yüzde 70’inden fazlasını destekliyor ve tüm ticari işlemlerin yüzde 85’ine kadar dokunuyor. Ana bilgisayarlar (genellikle COBOL kullanır), özellikle güçlü veri işleme yetenekleri gerektiren sektörlerde büyük kuruluşlar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. COBOL’un dünya ekonomisinin temel taşı olduğunu söyleyecek kadar ileri gidebilirsiniz.

- Advertisement -

COBOL tarafından desteklenen sistemler günlük 3 trilyon dolarlık ticareti gerçekleştiriyor. Tüm ATM kartı geçişlerinin yüzde 95’ini gerçekleştiriyor ve tüm kişisel kredi kartı işlemlerinin yüzde 80’ini mümkün kılıyor. ABD genelindeki bankalar için onlarca yıldır COBOL’u elinde bulunduran Philip Teplitzky, “ABD’de petrolden sonra ikinci en değerli varlık 240 milyar satırlık COBOL’dur.” diyor.

Ve bu büyük bir sorun.

Başlangıç olarak, birlikte çalışabilen IT çalışanlarının eksikliği bulunuyor; bu gerçeği hükümetler, pandemi sırasında işsizlik sistemlerinde yaşanan ani talep artışıyla başa çıkmak için COBOL konusunda uzman teknisyen bulmakta zorlanarak acı bir şekilde fark ettiler. COBOL ve üzerinde çalıştığı ana bilgisayarlar, mobil gibi modern iş faaliyetlerini desteklemek için güncellemesi zor ve kaba sistemlerdir.

Maryland Bilgi Teknolojileri Sekreteri Katie Savage’a göre tüm bunlar COBOL’u “önemli bir işletme riski” haline getiriyor. Savage, geçen yıl Google Kamu Sektörü Forumu’nda şunları söyledi: “Benim açımdan, güvenlik ve iş gücü gelişimi açısından neden yükseltme yapmamız gerektiğine dair iş gerekçesi oluşturuyoruz.

Ancak çeşitli nedenlerden dolayı varlığını sürdürüyor. Ana bilgisayarlar, BT yıllarında modası geçmiş olsa da, esneklikleri ve güvenlikleri nedeniyle hâlâ ödüllendiriliyor ve daha da önemlisi, tasarlandıkları devasa toplu işlemleri hâlâ sürdürebiliyorlar. Bu BT kaynakları aynı zamanda onlara sahip olan işletmeler için de önemli bir batık maliyet anlamına geliyor ve milyonlarca dolarlık maliyetle modern bir platformun varlığını kanıtlamak zor. Ayrıca birçok yazılım sağlayıcının araç seti, bakımı mümkün kılan COBOL ile arayüz oluşturabilir. Dili buluta taşımak bile mümkün.

Ancak en temelde COBOL varlığını sürdürüyor çünkü bariz bir halefi yok. Elbette, COBOL’un yerini alabilecek Java veya C# gibi modern diller var ancak yukarıdaki tüm nedenlerden dolayı işletmeler ve hükümetler bu dillerle ilerlemiyor.

Geçtiğimiz yıl IBM, geliştiricilerin COBOL’un Java’ya daha hızlı çevrilmesini kolaylaştırmasına yardımcı olacak üretken bir yapay zeka aracını tanıttığında parlak bir nokta ortaya çıktı.

Ancak bu çözüm bile muhtemelen yanıt değil, en azından şimdilik. Hala geliştiricilere ihtiyaç var ve unutmayın: COBOL konusunda eğitim alan kişilerin sayısı hızla azalıyor. IBM’in IBM Z Software Başkan Yardımcısı Skyla Loomis, geliştiricinin yine de yapay zekanın sağladığı kodda bazı küçük düzenlemeler yapması gerekebileceğini söylüyor.

Ayrıca, Gartner Seçkin Başkan Yardımcısı ve Analist Arun Chandrasekara’nın da işaret ettiği gibi, IBM’in iddialarını doğrulayacak hiçbir vaka çalışması yoktur. “Yapay zeka üretimi, mükemmelleşmesi zaman alan erken aşamadaki bir teknolojidir. Bu duruma çözüm bulmak için kontrol ve denge mekanizmalarının mevcut olduğundan eminim, ancak ben ‘bekle ve işe yarayıp yaramayacağını gör’ yaklaşımını tercih ediyorum.

Temel olarak maliyet bilincine sahip şirketler, üretken yapay zeka için henüz erken dönem olduğunun farkında. Öte yandan COBOL onlarca yıldır ortalıkta.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:39

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir