Techinside Google News
Techinside Google News

Kripto para yasası TBMM’de!

Kripto para yasası TBMM'ye sunuldu. SPK ve TÜBİTAK'ın yetkili olarak seçileceği düzenleme kapsamında borsalara düzenleme getirilecek.
- Advertisement -

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), uzun zamandır kripto paraya ilişkin kapsamlı bir değişiklik üzerinde çalışıyordu. 19 maddelik teklif sonunda TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Konuyla ilgili detaylar ortaya çıktı. SPK ve TÜBİTAK’ın yetkili olacağı kripto varlıklarda neler değişecek?

Kripto para yasası ile dijital varlıklara düzenleme geliyor

Abdullah Güler’in açıklamasına göre, teklifle birlikte kripto varlık kavramına yasal bir tanım getirilecek. Bu kapsamda kripto varlıklar “dağıtık defter teknolojisi veya benzeri yöntemler kullanılarak oluşturulan ve dijital ağlar üzerinden dağıtılan, değer ifade eden ve sanal ortamda saklanan varlıklar” şeklinde adlandırılacak.

TBMM

Kripto para ve dijital yatırım işlemlerinde faaliyet gösterecek kurumların izin alması zorunlu hale getirilecek. Bu kurumların faaliyetlerini denetlemesi için Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) yetkili olacak.

Dijital varlıklar ile kurum açma, platformlarda alım-satım, takas ve saklama hizmetlerine ilişkin usul ve esasların belirlenmesinde de SPK yetkili olacak. Ayrıca sistemlerinin ve teknolojik altyapılarının denetimi ise TÜBİTAK’a emanet edilecek. Yeni ihraçlar için ise TÜBİTAK’tan rapor alınması zorunlu hale getirilecek.

Teklifle birlikte mevcut faaliyet gösteren kurumlara geçiş süreci tanınacak. Ancak izinsiz faaliyette bulunanlara yönelik yaptırımlar artacak. Teklife göre izinsiz faaliyetin 3-5 yıl arasında hapisle cezalandırılması mümkün.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanı Ömer İleri, “Türk vatandaşlarının yurt dışı platformlarda işlem yapmasının yasaklanması söz konusu değildir. Türkiye’de yerleşiklerin kendi inisiyatifleri ile yurt dışı platformlarda hesap açarak işlem yapmasında herhangi bir engel bulunmamaktadır. Bununla birlikte, yurt dışı platformların Türkçe internet sitesi açması, Türkiye’de yerleşiklere yönelik reklam yapılması gibi faaliyetlerde bulunması SPK lisansına tabi olacaktır” dedi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir