Techinside Google News
Techinside Google News

Neuralink fare imlecini düşünceyle kontrol ettirebiliyor!

Yapılan deneylerde insan bir kullanıcı Neuralink’in yetenekleri ortaya kondu. Neuralink fare kontrolü yapmayı başardı.

Neuralink, insan hastanın ilk kez fareyi düşüncelerle kontrol edebildiğini iddia ediyor. Ocak ayından bu yana nakil için yapılan ilk güncellemede Musk, Neuralink’in artık mümkün olduğu kadar çok fare tıklaması almaya çalıştığını söyledi. Elon Musk, kendi şirketi Neuralink’ten beyin çipi nakledilen ilk hastanın, yalnızca düşüncelerini kullanarak bir bilgisayar faresini kontrol edebildiğini belirtti.

Duyuru, X’in bir özelliği olan ve Musk’ın Ocak ayından bu yana nakille ilgili ilk güncellemeyi verdiği Spaces sesli sohbeti sırasında yapıldı. Musk sohbet sırasında: “İlerleme iyi ve hasta, bildiğimiz hiçbir kötü etki olmadan tamamen iyileşmiş gibi görünüyor. Hasta sadece düşünerek fareyi ekranda hareket ettirebiliyor” dedi.

- Advertisement -

Musk, Neuralink’in artık hastanın mümkün olduğu kadar çok fare tıklaması gerçekleştirmesini sağlamaya çalıştığını söyledi. Neuralink, beyin çipini Ocak ayının sonunda ilk insan hastaya başarıyla yerleştirdiğini duyurdu. Ayrı bir gönderide Musk, Neuralink’in ilk ürününün Telepati olarak adlandırıldığını ve felçli kişilerin elektronik cihazları yalnızca düşüncelerini kullanarak kontrol etmelerine yardımcı olmayı amaçladığını söyledi.

Çalışma için Neuralink, deneğin beynine cerrahi olarak bir beyin-bilgisayar arayüz çipi yerleştirmek için bir robot kullandı ve felçli hastaların “düşünceleriyle harici cihazları kontrol etmelerine” olanak sağlamak için hareketi kontrol eden alanı hedef aldı. Neuralink, Mayıs 2023’te insandaki ilk klinik çalışması için FDA onayını aldı ve işe alımlar aynı yılın Eylül ayında başladı.

Neuralink, geçtiğimiz Mayıs ayında insan deneylerine başlamak için FDA onayını aldı ve Eylül ayında klinik deneyi için hasta toplamaya başladı. Kullanıcıları bilgisayara bağlayacak ve bilgisayarı sadece düşünceleriyle kontrol etmelerini sağlayacak çipin robotik olarak beyinlerine yerleştirileceği deneye, felçli hastalar da katılmak üzere başvurmaya davet edildi. PRIME Çalışması (Hassas Robotik İmplante Edilmiş Beyin-Bilgisayar Arayüzü), felç hastalarının “harici cihazları kontrol etmelerine” olanak sağlamak için hareketi kontrol eden alanı hedefleyerek beyne bir beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) çipini cerrahi olarak yerleştirmek için bir robot kullandı.

Neuralink geçmişte teknolojisi açısından incelemelerle karşı karşıya kalmıştı. 2022 tarihli bir rapor, gereksiz hayvan ölümlerini detaylandırarak şirketin yöntemleriyle ilgili federal bir soruşturma yapılmasına yol açtı

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:39

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir