Techinside Google News
Techinside Google News

Spotify, Premium abonelerine 150 bin sesli kitap seçkisi sunacak!

Spotify, bugün sesli kitap hizmetinin geleceği için sıradaki yatırım hamlesinin ne olduğunu tüm detaylarıyla açıkladı

Salı öğleden sonra New York ofislerinde düzenlenen bir etkinlikte şirket, artık Spotify Premium abonelerine sesli kitap kataloğunun bir alt kümesine toplam 150.000 başlıkta erişim sağlayacak yeni bir iş modelini duyurdu.

Hizmet ilk olarak İngiltere ve Avustralya’da başlayacak ve bu yılın sonlarına doğru ABD’de de devreye alınacak. Bunu yavaş yavaş dünyanın diğer ülkeleri de takip edecek.

- Advertisement -

Dijital sesli kitap dağıtıcısı Findaway’i satın almasıyla elini güçlendiren Spotify, sesli kitapları ilk kez Eylül 2022’de ABD’de piyasaya sürmüştü; 300.000 başlıktan oluşan bir katalog, yılın ilerleyen dönemlerinde diğer İngilizce konuşulan pazarlara ve 2023’ün başlarında Kanada’ya genişlemeden önce başlayacak. 

Hizmetin geçen yılki başlangıcında Spotify, şirketin büyüyen bir pazardan yararlanma potansiyelini öne sürerek sesli kitapların daha geniş kitap pazarının yalnızca %6 ila %7’lik bir payı olduğunu ancak kategorinin yıldan yıla %20 oranında büyüdüğünü belirtti.

Ancak Spotify hizmetini kullanmak tüketiciler için o kadar sorunsuz olmadı çünkü şirket, kullanıcıların Spotify web sitesinden sesli kitapları kendi bünyesinde oynatmak için satın almalarını zorunlu kılarak uygulama mağazalarının uygulama içi satın almalarla ilgili kurallarını aşmaya çalıştı.

Ayrıca Spotify, uygulama mağazalarının “yönlendirme karşıtı” kuralları nedeniyle müşterileri web sitesine yönlendiremedi; bu kurallar, uygulama geliştiricilerinin, uygulama mağazalarının kendi ödeme mekanizmaları dışında alternatif ödeme yöntemlerine işaret etmesini engelliyor.

Premium hizmet kapsamında sesli kitaplara erişim sayesinde kitapları dinlemek son kullanıcılar için daha kolay hale gelecek.

Ek, bu değişikliğin Spotify ile kullanıcı etkileşimini artırarak ve kaybı azaltarak şirkete yardımcı olacağını belirtti. Buna ek olarak, bunun “işlere büyük bir esneklik kazandırdığını ve bunun da sonuçta gelire ve kâra yardımcı olacağını” söyledi.

Şirket ayrıca günümüzde sesli kitap pazarının bir dağıtım ve keşif sorununa sahip olduğunu ve Spotify’ın müzik ve podcast’lerde olduğu gibi bunu çözmeyi amaçladığını öne sürdü.

Spotify eş başkanı ve baş işletme sorumlusu Alex Norström, “On milyonlarca Premium abonesi zaten sesli kitap dinlemeyle ilgileniyor.” dedi. “Sadece fırsata ihtiyaçları var.

Tahminlerin bu yıl 2 milyar kişinin kitap okuyacağını gösterdiğini ancak bu pastanın sesli kitap payının küçük kaldığını kaydetti.

Spotify’ın daha geniş sesli kitap kataloğu 300.000 başlıkla piyasaya sürülmesine rağmen bunların yalnızca yarısı Premium abonelik aracılığıyla edinilebiliyor. Aboneler istedikleri kadar kitap okuyabilirken, hizmet ayda 15 saatle sınırlı olacak. Ancak kullanıcılar, ek olarak 10 saat daha satın alarak daha fazla zaman satın alabilecekler.

Spotify, lansmanın yanı sıra kullanıcılara kitapların editoryal önerilerinin yanı sıra kullanıcıların zevklerine göre kişiselleştirilmiş öneriler de sunacak.

Sesli kitap önerilerini kişiselleştirmeye yönelik testlerin halihazırda devam ettiği ve bunların aynı zamanda uygulamanın Ana Sayfa akışında da görüneceği, bunun da onları her gün on milyonlarca insanın önüne çıkaracağı belirtildi.

Bu arada yazarlar, kullanıcıların dikkatini çekmek için kullanabilecekleri, görsellerle özelleştirebilecekleri promosyon kartları gibi yeni araçlara erişebilecek. Daha sonra Spotify, yazarların kitaplarının nasıl performans gösterdiğini anlamalarına olanak tanıyacak daha gelişmiş araçlar üzerinde çalışacak.

Özellik desteklenen pazarlarda kullanıma sunuldukça, Premium teklife dahil olan mevcut sesli kitapların yanında bir işaret bulunacak, böylece aboneler kitabı ücretsiz olarak yayınlayabileceklerini bilecek.

Kullanıcılar ayrıca yerleşik paylaşım araçlarıyla en sevdikleri sesli kitapları sosyal medyada paylaşabilecek ve sesli kitap çalma listeleri oluşturabilecek.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir