Techinside Google News
Techinside Google News

Web 3.0 neden “internetin ilerlemesi” olarak değerlendiriliyor?

Muhtemelen kripto para birimini, NFT'leri ve de Web 3.0’ı duymuşsunuzdur. Web 3.0 teknolojisi ve dönüşüm hızla geliyor.

Muhtemelen kripto para birimini, NFT’leri ve Web 3.0’ı duymuşsunuzdur. Son on yılda, bu merkezi olmayan ürünler, küresel internet kullanıcılarının gerçekten dikkate değer sonuçlarla çevrimiçi varlıklara kimin sahip olduğunu yeniden düşünmesinin yolunu açtı.

Örneğin, para birimlerinin zayıf olduğu ülkelerde yaşayan insanlar, paralarını kripto para birimi ile küresel bir pazara yerleştirme fırsatına sahipler. Böylece paraları değerini koruyabilir, hatta büyüyebilir. Bu merkezi olmayan özerk örgütler kök saldı ve internetin bir sonraki yinelemesinin ne olabileceğine dair fütüristik hayallerin nesnesi haline geldi.

- Advertisement -

Web 3.0’ın devreye girdiği yer burasıdır. Web 1.0 ve Web 2.0 üzerinden zaten yaşamış olabilirsiniz. İşte Web 3.0‘ın çekiş kazanmasının üç nedeni ve hiç sonuçlanmamasının üç nedeni.

Web 1.0, Web 2.0, Web 3.0: Fark Nedir?

Bu terimler kulağa yabancı gelebilir, ancak basittirler ve hatta onları net bir şekilde hatırlayabilirsiniz. Saati, internetin kitle pazarları için kullanılabilir hale geldiği 1990’lara geri döndürürseniz, insanların onu gerçekten kullanabilmesinin tek yolu statik web sayfalarını okumaktı. Salt okunur ortamda izleyici olarak içeriğe yanıt vermenin bir yolu yoktu. Bu Web 1.0’dı.

Web3 güvenliği
Web3 güvenliği

Web 2.0, internet kullanıcıları nihayet görüntüledikleri içerikle etkileşime girdiklerinde hayat buldu. Bazen bu, blog yazmak, video yüklemek veya bir sosyal medya platformunda ileri geri yorum yapmak gibi görünüyordu. Kullanıcılar ve bir bütün olarak internet arasındaki etkileşimler, şu anda teknik olarak hala içinde bulunduğumuz Web 2.0’ın şafağına işaret etti.

Ancak, Web 2.0’ın öncülü oldukça yapışkan hale geldi. Çevrimiçi kullanıcı katkıları, çoğunlukla, büyük sosyal medya şirketlerine aittir. Diğer platformların yanı sıra Facebook, Instagram, TikTok ve YouTube, veri noktaları için kullanıcı katkılarını analiz eder ve karlarını elde etmek için içgörüler satar. Web 3.0, kullanıcıların verilerinin kontrolünü ele geçirebilecekleri ve çevrimiçi katkılarına gerçekten sahip olabilecekleri internetin yeni bir sınırı olabilir. Bu, aşağıdaki nedenlerle mümkündür:

Demokratikleştirilmiş İnternet

İnternet, Web 1.0’dan Web 2.0’a kayarken; kullanıcılar internet içeriğine katkıda bulunma ve etkileşim kurma fırsatları buldu. Ancak, o içeriğe sahip olan varlıklar, tekel gibi işlediği için derinden merkezileşmiş ve ateş altındadır. Kullanıcılar, verilerinin şirketlerin kendilerine nasıl ürün sattığını bildiren bir ürün olmasından giderek daha fazla rahatsız oluyorlar.

Web3 teknolojisi

Web 3.0’ın bir ilkesi, çok sayıda web sitesinde profilinize sahip olmanızdır. Tüm bilgileriniz sanal bir cüzdanda şifrelenir ve gizlidir, bu da kimliğinize çevrimiçi olarak sahip olabileceğiniz anlamına gelir.

Web 3.0 belirli bir teknoloji türüne bağlıdır: blok zinciri. Blok zinciri, Bitcoin gibi kripto para birimlerinin yanı sıra değiştirilebilir olmayan jetonların (NFT’ler) satışına güç verir. Blok zincirinin merkezi önermesi, dağıtılmış bir defter olarak çalışmasıdır, bu da etkileşimlerin belirli bir sunucuda merkezileştirilmediği anlamına gelir. Bunun yerine, bu etkileşimleri son kullanıcı için şeffaf hale getiren küresel bir ağ üzerinden işlenirler. Hiçbir sosyal medya şirketi, yalnızca bilgileri sakladıkları ve işledikleri için kullanıcı verilerine sahip değildir veya buna hakkı yoktur.

Dahili işlemleri işleyen, kullanıcılar tarafından blok zinciri işlevleri. Örneğin, A Kullanıcısı Bitcoin’i B Kullanıcısına satmak istiyor. X, Y ve Z kullanıcıları uyarılıyor ve bu satışı madeni paralarla işleme koymaya teşvik ediliyor. X, Y ve Z kullanıcıları, satış sürecini güçlendirmek için karmaşık bir matematik denklemini çözmeye yönlendiriliyor. Çözüldüğünde, bu denklem zincirde bir sonraki ‘blok’u oluşturuyor. Denklemi çözen kullanıcıya madeni paraları veriliyor. A kullanıcısı, Bitcoin’lerini resmi olarak B Kullanıcısına satar. Bu, iç ağın büyümesine yardımcı olan bir ekonomi. Ayrıca, blok zinciri yalnızca kripto para birimi için geçerli değil, öncül Web 3.0‘ın olanaklarına da güç veriyor.

Blok Zinciri Yetenekleri

Blok zinciri, kullanıcıların iş yaptıkları başka biri hakkında hiçbir şey bilmelerini gerektirmiyor. Aynı kavram için farklı dağıtım türleri var. Örneğin, Web 3.0 izinsiz blok zinciri olarak adlandırılan şeydir. Merkezi bir iş veya kontrol alanı olmadığından, dünyanın her yerinden kullanıcılar kamu verileri üzerinde herkesle aynı sahipliğe sahip.

Toplum Web 3.0’ı kullanmaya hazır değil mi?

Web 3.0 için yolun sonunda ulaşılabilir (veya olmayabilecek) yüce hedefler olsa da, teknolojik okuryazarlıkla mücadele eden insanlar için interneti kullanmayı kolaylaştırmayacak. Birçoğu, amacın interneti insanların kullanımını kolaylaştırmak olması gerektiğini, daha zor değil.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir