Techinside Google News
Techinside Google News

OpenAI Financial Times’ın içeriklerini satın alıyor!

ChatGPT yaratıcısı OpenAI, İngiltere’de Financial Times gazetesi ile içerik kullanımını da kapsayan stratejik bir ortaklık kurdu

Yapay zekâ sohbet robotu ChatGPT’nin üreticisi OpenAI, Avrupa’da bir başka haber lisans anlaşması daha yaparak, içerik erişimi için ödeme yaptığı yayıncılar listesine Londra’nın Financial Times gazetesini de ekledi. OpenAI’nin daha önceki yayıncı lisans anlaşmalarında olduğu gibi, anlaşmanın mali koşulları kamuya açıklanmıyor.

Son anlaşma, Alman devi Axel Springer ya da AP, Le Monde ve Prisa Media ile Fransa ve İspanya’da yapılan anlaşmalar gibi diğer OpenAI yayıncı bağlantılarından biraz daha kapsamlı görünüyor çünkü ikili anlaşmayı “stratejik ortaklık ve lisans anlaşması” olarak adlandırıyor. Ancak bunun münhasır olmayan bir lisans anlaşması olduğunu ve OpenAI’nin FT Group’ta herhangi bir hisse almadığı söyleniyor. Dolayısıyla kurulan “stratejik ortaklık” aslında OpenAI’ın üretken yapay zekâ sohbet robotu ve dil modellerini eğitmek için Financial Times içeriklerinden yararlanması şeklinde özetlenebilir.

- Advertisement -

Zaten iki firma da yapılan anlaşmanın OpenAI için FT’nin içeriğini yapay zekâ modellerini eğitmek ve uygun olduğunda ChatGPT gibi araçlar tarafından üretilen üretken yapay zekâ yanıtlarında görüntülemek için kullanmasını kapsadığını ve bunun diğer yayıncı anlaşmalarıyla aynı göründüğünü söyledi. Buradaki stratejik unsur, FT’nin özellikle bir içerik keşif aracı olarak üretken yapay zekâ anlayışını artırmasına ve “FT okuyucuları için yeni yapay zekâ ürünleri ve özellikleri” geliştirmeyi amaçlayan bir işbirliğine evrilebilecek olması.

FT anlaşmayı prestij meselesi olarak görüyor

FT konuyla ilgili bir basın açıklamasında, “Ortaklık sayesinde ChatGPT kullanıcıları, ilgili sorgulara yanıt olarak FT gazeteciliğine atfedilen seçkin özetleri, alıntıları ve zengin bağlantıları görebilecekler” dedi. Yayıncı ayrıca bu yılın başlarında OpenAI’nin ChatGPT Enterprise ürününün müşterisi olduğunu da belirtti. FT, yapay zekâ kullanımını derinleştirmenin yollarını araştırmak istediğini belirtirken, otomatik çıktıların güvenilirliği ve okuyucu güvenine yönelik potansiyel riskler konusunda dikkatli olduğunu ifade etti.

FT Group CEO’su John Ridding yaptığı açıklamada, “Bu bir dizi açıdan önemli bir anlaşma,” diyor ve ekliyor: “Bu anlaşma ödüllü gazeteciliğimizin değerini bir kez daha gözler önüne seriyor ve içeriğin yapay zekâ aracılığıyla nasıl ortaya çıkarıldığına dair bize erken içgörü sağlayacak. Bu anlaşmanın FT’ye sağlayacağı faydaların yanı sıra, sektör için daha geniş etkileri de var. Yapay zekâ platformlarının yayıncılara materyallerinin kullanımı için ödeme yapması söz konusu. OpenAI şeffaflığın, atıfta bulunmanın ve telifli içeriğin önemini anlıyor ve bunların hepsi bizim için çok önemli. Aynı zamanda, bu ürünlerin güvenilir kaynaklar içermesi açıkça kullanıcıların yararına.”

OpenAI telif davalarından mı kaçıyor?

ChatGPT sohbet robotuna güç veren OpenAI’nin GPT’si gibi büyük dil modelleri (LLM’ler), bilgi üretme veya “halüsinasyon görme” kapasiteleriyle ünlüdür. Bu, gazetecilerin bilgi ve haber doğrulaması için yaptığı çalışmanın tam tersi. Dolayısıyla OpenAI’nin daha doğru içerikler sunabilmek için model eğitiminda içerik lisanslamaya yönelik ilk hamlelerinin gazeteciliğe odaklanması aslında şaşırtıcı değil. Yapay zekâ devi bunun “halüsinasyon” sorununu çözmesine yardımcı olacağını umuyor olabilir.

Yine de burada başka bir önemli motive edici faktör daha var: Telif haklarıyla ilgili yasal sorumluluk. Geçtiğimiz aylarda New York Times, telif hakkıyla korunan içeriğinin YZ devi tarafından lisanssız olarak modelleri eğitmek için kullanıldığını iddia ederek OpenAI’ye dava açtığını duyurdu. OpenAI buna itiraz ediyor ancak LLM’lerin geliştirilmesini beslemek için içerikleri muhtemelen kamuya açık İnternet’ten kazınan (veya başka bir şekilde toplanan) bir model için haber yayıncılarının daha fazla dava açma riskini ortadan kaldırmanın bir yolu, yayıncılardan telifli içerikleri satın almak.

Yapay zekâya dahil olmak yayıncılar için bir itibar kaynağı mı güven zedeleyici mi?

Geçen yıl, içerik üretim aracı olarak üretken yapay zekâyı benimsemekte acele eden teknoloji yayıncısı CNET, Futurism’deki gazetecilerin yapay zekâ aracılığıyla oluşturulmuş makalelerde çok sayıda hata bulmasıyla ciddi bir itibar kaybı yaşamıştı. FT kaliteli gazetecilik yapma konusunda köklü bir üne sahip. Ancak yapay zekâyı çift yönlü kullanmaya başladığında (yani hem içeriklerini satıp hem de yapay zekâya makale yazdırmaya başladığında) benzer sorunlar yaşayabilir.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:39

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir