Techinside Google News
Techinside Google News

Yapay zekada kadınların rolü

Yapay zekada kadınların rolü hakkında Ewa Luger önemli bilgiler paylaştı. Luger, yapay zekanın acil odaklanması konulara da dikkat çekti.

Ewa Luger, Tasarım Bilişimi Enstitüsü’nde eş direktör ve Sanat ve Beşeri Bilimler Araştırma Konseyi (AHRC) tarafından desteklenen Sorumlu Yapay Zeka Ayrımları Arasında Köprü Kurma (BRAID) programının eş direktörü. Politika yapıcılar ve sektörle yakın işbirliği içinde çalışıyor. DCMS’ye bilimsel ve teknik tavsiyeler sağlayan uzmanlardan oluşan bir grup olan Birleşik Krallık Kültür, Medya ve Spor Bakanlığı (DCMS) uzmanlar grubunun üyesi.

Yapay zekada kadınların daha aktif olması gerekiyor

Luger’in araştırması, tasarım, güç dağıtımı, dışlama alanları ve kullanıcı rızası konularına özel ilgi göstererek yapay zeka sistemleri de dahil olmak üzere veri odaklı sistemler bağlamında sosyal, etik ve etkileşimsel konuları araştırıyor. Daha önce Alan Turing Enstitüsü’nde öğretim üyesi olarak çalışmış, Microsoft’ta araştırmacı olarak görev yapmış ve Cambridge Üniversitesi’ndeki Corpus Christi Koleji’nde öğretim üyesi olarak çalışmış.

- Advertisement -

Luger: “En çok alıntı yapılan çalışmam, sesli asistanların kullanıcı deneyimiyle ilgili makalemdir (2016). Bu, türünün ilk çalışmasıydı ve hâlâ çokça alıntı yapılıyor. Ancak kişisel olarak en çok gurur duyduğum çalışma devam ediyor. BRAID, ortak olarak yönettiğim bir programdır ve bir filozof ve etik uzmanıyla ortaklaşa tasarlanmıştır. Bu, Birleşik Krallık’ta sorumlu bir yapay zeka ekosisteminin gelişimini desteklemek için tasarlanmış gerçek anlamda çok disiplinli bir çalışma. Ada Lovelace Enstitüsü ve BBC ortaklığıyla sanat ve beşeri bilimler bilgilerini politika, düzenleme, endüstri ve gönüllü sektörle birleştirmeyi amaçlıyor. Bana her zaman tuhaf gelen yapay zeka söz konusu olduğunda sanatı ve beşeri bilimleri sıklıkla göz ardı ediyoruz. COVID-19 vurduğunda yaratıcı endüstrilerin değeri o kadar derindi ki; Aynı hataları yapmaktan kaçınmak için tarihten ders almanın kritik öneme sahip olduğunu biliyoruz ve felsefe, bizi tıp bilimi içinde uzun yıllardır güvende tutan ve bilgilendiren etik çerçevelerin köküdür. Midjourney gibi sistemler, eğitim verileri olarak sanatçı ve tasarımcı içeriğine dayanır, ancak yine de bu disiplinlerin ve uygulayıcıların bu alanda çok az söz hakkı vardır veya hiç yok. Bunu değiştirmek istiyoruz” diyor.

Luger yapay zekaya için en acil konu nedir sorusuna: “Geçmişim göz önüne alındığında, yapay zekanın karşı karşıya olduğu en acil sorunların, yapay zeka sistemlerinin tasarımı, yönetimi ve kullanımında dikkatli olmazsak ortaya çıkabilecek acil ve sonraki zararlarla ilgili sorunlar olduğunu söylemem belki de şaşırtıcı değil. En acil ve çok az araştırılan konu, büyük ölçekli modellerin çevresel etkisidir. Uygulamanın yararlarının risklerden ağır basması durumunda bir noktada bu etkileri kabul etmeyi seçebiliriz. Ancak şu anda, Midjourney gibi sistemlerin yalnızca eğlence için çalıştırıldığını, kullanıcıların tamamen olmasa da büyük ölçüde her sorgu çalıştırdıklarında yaratacağı etkinin farkında olmadıklarını görüyoruz” diyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir