Techinside Google News
Techinside Google News

Yatırım Yaparken Doğru Ortağı Seçtiğinize Nasıl Emin Olabilirsiniz?

startup

Yeni kurulan bir şirket, kendi avantajlarına ve dezavantajlarına sahiptir. Avantajlıdır çünkü bu şirkete yatırım yapıp ortak olma maliyeti çok düşüktür. Ortak olduğunuz şirket ileride güzel kazançlar elde etmeye başladığında, yatırımınızı kat kat geri almış olursunuz ve elbette güçlü bir şirketin ortağı olarak iş hayatında önemli bir başarı kazanmış olursunuz. Öte yandan, yeni kurulan şirketlerin dezavantajı, piyasada henüz isminin duyulmamış olması, bağlantılarının zayıf olması ve elbette ayakta kalıp kalmayacağının belirsiz olmasıdır. Dolayısıyla, yatırımınız buhar olup uçma riskini de taşır.

- Advertisement -

İşte bu noktada, yatırımınızı doğru şirkete yaptığınıza emin olabilmeniz için, ortak olcağınız şirkette ve elbette müstakbel ortaklarınızda belli bazı özellikleri aramalısınız.

1-Kendini adamış bir ortağa yatırım yapın

Para yatıracağınız şirkette görmek istemeyeceğiniz en büyük problem, başka meselelere, başka konulara, başka işlere odaklanmış bir yöneticidir. Şirketin kurucusu, ortağı, yöneticileri tam anlamıyla şirketin faliyetlerine odaklanmış olmalı, başka bir odak noktası, uğraş konusu olmamalıdır. Şirket ortaklarının ve yöneticilerinin gece gündüz demeden, şirketin büyümesi için iş bağlantıları kurması, projeleri ilerletmesi, müşterilerinin ihtiyaçlarına cevap vermesi, işi ve şirketi mükemmelliğe taşımak için kendilerini adamaları gerekir. Aksi halde, yatırdığınız paranın büyük risk altında olduğunu düşünmelisiniz.

2- Geçmişi başarılarla dolu olmalı

Yatırım yapacağınız şirketin kurucusu, müstakbel ortağınız sizden alacağı yatırımı gerçekten başarılı bir projeye dönüştürebilecek mi? Bu sorunun cevabını onun geçmişinde bulabilirsiniz. Daha önce çalıştığı şirketler, yaptığı işler, geliştirdiğ projeler ve bu işlerdeki başarısı, büyük oranda yeni işine de taşınacaktır. Hepsinden önemlisi, bu başarılı geçmiş sayesinde çevresindeki kontakları, network’ü, yeni işini başarıya taşımak için gerekli olan kapıları açmaya yardımcı olacaktır.

3- Şirketin paraya neden ihtiyacı var?

Yatırım yapacağınız Start-Up neden yatırıma ihtiyaç duyuyor? Bu sorunun cevabı basit gibi görünebilir ama arkasındaki sebepler şirketin durumu hakkında önemli ipuçları verir. Mevcut çalışanlarının maaşını ödemekte zorlanan, kirasını, vergilerini, faturalarını ödeyemeyen bir şirkete yatırım yaparken iki kez düşünmelisiniz. Söz konusu şirket muhtemelen önceki müşterilerini memnun edememiş ve yeni işler alamadığı için ödeme darlığında düşmüş bir şirkettir ve yakın gelecekte de bu durumun birden değişmesini beklemek hayalcilik olur. Öte yandan, yeni aldığı siparişleri yetiştirmek, mevcut işlerini yeni pazarlara açmak, kazançlı işlerini büyütmek isteyen bir şirkete yatırım yapmak, yatırımınızın geri dönüşü için daha sağlıklı olacaktır.

4- Müstakbel ortağınız yeterince şeffaf mı?

Bir şirkete ortak olmadan önce şirket hakkındaki tüm kayıtları incelemeniz, defterlere göz atmanız, şirketin durumu hakkında net bir bilgi almak istemeniz hakkınızdır. Start-Up’ın kurucusu, müstakbel ortağınız bu konuda size yardımcı oluyor mu yoksa bazı detayları sizden sakladığını mı düşünüyorsunuz? Sizden saklanan detaylar varsa, bu hususların ileride başınızı ağrıtacağına emin olabilirsiniz.

5- Diğer yatırımcılar aptal mı?

Kimse para kazanma fırsatlarını kaçırmak istemez. Bir start-up’ı keşfettiğinizde, ona yatırım yapmadan önce, diğer yatırımcıların da onu sizden önce görmüş olabileceği ihtimalini gözden kaçırmayın ve kendinize şu soruyu sorun: Diğer yatırımcılar neden bu şirkete para bağlamadı? Bu sorunun cevabı, çok farklı sebepler olabilir. Diğer yatırımcılar kazanç potansiyelini beğenmemiş olabilir, kurucusuyla aralarında kişisel problemler olabilir, şirketin faaliyetlerini yeterince anlayamamış olabilirler. Dolayısıyla, başka yatırımcıların yatırım yapmaması, sizi bağlamaz ama o yatırımcların sebeplerini doğru anlamak, zarar etmenizi önleyebilir veya yatırımınız karşılığında daha büyük bir hisseye sahip olabilirsiniz.

6-Hedefleriniz ortak olsun

Farklı hedeflere odaklanmış ortaklar, bir şirket için büyük problem olacaktır. Ortaklığınızı resmileştirmeden önce hedeflerinizin de ortak olduğundan emin olmalısınız. Elbette her hedef, daha çok kazanç sağlamak üzerine kuruludur ancak bu hedefe giden yollar farklılık gösterir. Siz, paranızın geri dönüşümü içinde bir veya iki senede belli bir miktar kazanç beklerken, şirketin kurucu ortakları önümüzdeki beş seneyi şirketin küçük küçük ama emin adımlarla, riske girmeden büyümesine ayırmak istiyor olabilirler. Dolayısıyla, ortaklarınızla gelecek hedeflerini detaylıca konuşmanız büyük önem taşıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir