Techinside Google News
Techinside Google News

Zombi araştırmalar bilimin önünde engel olmamalı

Bilim hiçbir zaman eksiksiz ve değişmez olmadı. Eski tarihli zombi araştırmalar, halen yüksek nitelikli yerlerde yayında duruyor. Bu, büyük bir risk oluşturuyor?

Pek çok insan bilimin eksiksiz ve nesnel olduğunu düşünüyor. Ancak gerçek şu ki bilim gelişmeye devam ediyor ve hatalarla dolu. 1980’den bu yana 40.000’den fazla bilimsel yayın geri çekildi. Bunlar ya hatalar içeriyordu, güncelliğini kaybetmiş bilgilere dayanıyordu ya da düpedüz sahtekarlıktı. Bu yanlışlıkları belirlemek, bilimin nasıl çalışması gerektiği için kritik önemde. Yayınları bulmak, düzeltmek ve bilimsel kayıtları güncel tutmak sürecin bir parçası. Ancak bu zombi yayınlar farkında olmadan yeni argümanları desteklemek için alıntılanmaya ve kullanılmaya devam ediyor.

Zombi araştırmalar kaldırılmalı

Bilim insanlarının gelecekteki araştırmaları sağlam temeller üzerine inşa edebilmelerini sağlamak çok önemli, bu da daha iyi bir sistem kurmayı zorunlu kılıyor. Sadece bir zombi yayına atıfta bulunulduğunda, yeni araştırmalara virüs bulaşıyor: Güvenilmez tek bir alıntı, ona atıfta bulunan araştırmanın güvenilirliğini tehdit edebilir ve bu enfeksiyon artarak yüzlerce makaleye yayılabilir. Örneğin, çocukluk çağı kanseriyle ilgili 2019 tarihli bir makale,  geri çekilmiş 51 farklı makaleden alıntı yapıyor ve bu da araştırmayı kurtarmayı muhtemelen imkansız hale getiriyor.

Bilimsel kaydın mevcut en iyi bilginin kaydı olması için bilimsel literatürde bilgi bakımı perspektifini benimsememiz gerekiyor. Gerçekte bildiklerimizi yansıtacak paralel bir kayıt tutmalıyız. hatalar ve sahtekarlıklar üzerine değil, bu bilgi üzerine inşa etmemiz gerekiyor.

Şu anda bir yayının geri çekildiğini belirlemek zor olabiliyor. neyin geri çekildiğinden emin olmak daha da zor ve neyin geri çekilmiş olarak etiketlendiği, bilginin nereden geldiğine bağlı olarak değişiyor. Bilim kendi kendini düzeltiyor olsa bile bilimsel kayıtlar düzeltmemektedir. Araştırmacılara, literatürü düzenlemek ve özellikle de düzeltmek için değil, yayınlamak için para ödeniyor.

Zombi avcıları için bazı iyi haberler var: Geri çekilen yayınlardan yapılan alıntıları takip etmek artık daha kolay. Eylül ayında Crossref ve Retraction Watch, nelerin geri çekildiğine ilişkin en iyi verileri ortaya çıkarmak için ortaklık kurdu. Veritabanını başlatmak,  bakımı için ödeme yapmanın bir yolunu bulmaktan daha kolaydı. Ancak maliyetler minimum düzeyde. Bir yayının neden geri çekildiği  gibi benzersiz bilgilerin elle derlenmesi için  beş yılda 775.000 dolarlık hacim oluşturuyor. Bir diğer büyük zorluk ise araştırmacıların geri çekilmeyi büyük ölçüde bir kariyer riski olarak algılaması. En iyi ihtimalle zaman alıcı bir durum. Bir yayının düzeltilmesi veya geri çekilmesi, yazarlar aynı fikirde olsa bile iki yıl sürebilir. Geri çekilme faydalı olsa da, özellikle başkaları geri çekilmeyi keşfettiklerinde süreç  acı verici olabiliyor. Sorun geri çekilmenin kendisi değil, nasıl ele alındığıdır. Bir başka ders de bilimin laboratuvar çalışma kültürüne öncelik vermesi gerektiği

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir