Techinside Google News
Techinside Google News

Reklam engelleme trendi pahalıya mal olabilir

Mobil reklamların "zıvanadan" çıkması, telefon üreticilerinden işletim sistemi geliştiricilerine, Internet servis sağlayıcılarından kullanıcılara kadar herkesi çıldırttı ama şimdi kapımıza yeni bir tehdit dayandı.

Adblock-Plus-for-Android[1]Mobil reklamların haddini aşarak mobil cihazların neredeyse tüm kaynaklarını tüketen baş belalarına dönüştüğünü daha önce yazmıştım. Bu sorun, telefon üreticilerini, işletim sistemi geliştiricilerini, internet servis sağlayıcılarını ve elbette kullanıcıları da son derece rahatsız ediyordu. Soruna bulunan çare ise, reklam engelleme yazılımları oldu. Ad-blocking yazılımları artık çok daha popüler ve üstelik endüstriden de büyük destek görüyor. Telefonun hafızasını, pilini, kaynaklarını tüketen arsız reklamlar yüzünden sattığı telefonun pilinin çabuk bittiğini gören telefon üreticisi, telefonuna fabrikada ad-blocking uygulaması yüklüyor. İnternet alt yapısının, sürekli veri transferi yapan arsız reklamlar yüzünden zorlandığını fark eden servis sağlayıcı müşterilerini ad-blocking kullanmaya teşvik ediyor… Süreç böyle devam edip gidiyor.

Sonuçta, ad-blocking uygulamaları son dönemde büyük bir ivme kazandılar. PageFair’in araştırmasına göre dünyada 200 milyondan fazla insan reklam engelleme yazılımı kullanarak internette sörf yapıyor. Bu az bir rakam değil. Neredeyse dünyada internete bağlı kullanıcıların %10’una denk geliyor ve rakamın giderek büyüdüğünü de göz önünde bulundurmak gerekiyor.

- Advertisement -

Ad-block uygulamalarını sevenlerin çoğu ise mobil kullanıcılardan oluşuyor çünkü mobil reklamlar gerçekten rahatsız edici boyutlara ulaşmış durumda.

Ancak şimdi Ad-block uygulamalarının yaygınlaşmasıyla, mobil dünyada yeni bir tehdit ortaya çıkmış durumda: Ücretli uygulamalar.

Reklamların özgürce gösterildiği dönemde, uygulamaları ücretsiz sunup reklamdan para kazanan geliştiriciler, artık ad-block uygulamaları nedeniyle reklamdan para kazanamadıklarını fark ettikçe, kullanıcılardan para isteyen ücretli uygulamalara dönmeye başlıyorlar. Bu da kullanıcıların artık ücretsiz uygulama cennetinin sonuna gelmesi anlamına geliyor. Ücretsiz oyunlar, ücretsiz araçlar, ücretsiz müzik, ücretsiz uygulamalar… Ad-block dünyası genişledikçe, ücretsiz uygulama dünyası küçülecek. Bu aynı zamanda ad-block uygulamalarının da zararına bir gelişme çünkü ücretsiz uygulamalar ortadan kalktıkça, ad-block uygulamalarına ihtiyaç da kalmayacak ve telefonda boşuna hafıza yiyen ad-block uygulamaları sonunda uninstall edilecek.

Kısacası, ad-block uygulamalarının daha akıllı olması ve diğer uygulamalarla iletişim halinde çalışması, sadece standart reklam uygulamalarının dışına çıkan arsız reklamları kapatması, uygulama geliştiricilerinin de ad-block uygulamaları ile işbirliği yaparak, kullanıcıların lehine revizyonlara gitmesi gerekiyor ki, hem uygulama geliştiriciler reklamlardan para kazanmaya devam etsinler, hem ad-block uygulamaları gereksiz duruma düşmesin, hem de kullanıcılar uygulamalara para ödemek zorunda kalmasın… Bakalım, mobil uygulama dünyası bu işbirliğini gerçekleştirebilecek mi yoksa herkesin zarar ettiği bir yıkım mı gerçekleşecek?

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

6 YORUMLAR

  1. Hakkı Bey gerçekten çok önemli bir noktaya değinmiş tebrik ederim.Bu konunun en somut örneği mackolik.com dur.Hergün kullandığım uygulama ve web sayfası artık beni Ad-block kullanmayın yazısıyla karşılamaya başladı.

  2. Reklam her platformda mevcut ve olması gereken birşey vubu kabul ediyoruz. Fakat kaldırımda yürürken önümüze reklam panosu çıkıp etrafını dolanmıyoruz. Yada tvlerde tam filmin can alıcı yerinde ekranı konole kapayan bir reklam gösterilmiyor. Önceleri sitelerin bannerlerinde ve sağ ve sol kenarlarda reklam oluyordu. Ama son zamanlarda indir butonu gibi reklamlar, metinlerin üzerlerinde küçücük kapatma düğmesi olan reklamlar yada site açılır açılmadan başka siteye girip geri tuşuna dahş bastığınızda geri dönmeyen reklamlar kullanıcıların büyük zaman kaybı ve temiz veriye ulaşamamalarına sebep oluyor. Bir adblocking eklentisi kullanan biri olarak reklamlara ilgisi olan kristal elma ödüllerini merak eden bir kullanıcıyım. Android cihazımda adblocking uygulaması kullanmıyorum ama sırf bazı siteler için o siteyle işim bitene kadar eklenti kullandığımda oluyor. Ve whatsapp gibi yıllık bedeli cüzzi bir miktar olan uygulamaları herkes kullanabilir. Ücretsiz olup reklamı rahatsız etmeyen programlarına kullanırız.

  3. “Bir kez öde” mantığı ile, uygulamalar rahatsız edici reklamlar ile donatılmaktansa, ücret ödemeyi tercih ederim. Ben bir çok uygulamayı 2 TL ile, 10 TL arasında satın alıyorum. Reklam ile uğraşmıyorum. Yapımcıya da destek olmuş oluyor. Bedavacılık zihniyetinden kaçınmak gerekir. Bu ücretler çok büyük ücretler değil. Kimseyi zengin de etmez, fakir de. 2 TL’den, 20 TL’ye kadar çıkıyor. Kaldı ki, store’larda zaman zaman indirim/kampanya oluyor.

  4. Bunu bu noktaya getiren Adsense ve Google’un ta kendisidir.
    Çağımızın en yeteneki geliştiricileri en iyi reklamı sunmak için çalışıyor, yazık!
    Siteye giriyorsunuz heryer reklam panosu popuplar..otomatik oynayan videolar gifler..
    Asıl içeriğe dikkatimi toplayamıyorum bile.
    Zararlı yazılım dağıtan reklamlarda var birçok sitede, exploit olanlarını bile okudum!
    Hepsini geç kullanıcının hareketlerini izleyen ve “alakalı” reklam gösterme bahanesi ile çevirimiçi takip yapan reklamlar Adsense ve diğer trackerlar mevcut.
    Hal böyleyken reklamları engellerim. Kalieli içerik yaptığına inandığım siteleride “beyazlisteye” eklerim ve reklamlarına istersem tıklarım. Reklamları engellemek mesele değil, kullanıcı reklama tıklamıyorsa yine faydası yok :)
    Sonuçta reklam engellerim, içerik üreticiler zamanın da açgözlü olmayıp az ve öz saldırgan olmayan reklam kullansaydı hal böyle olmazdı diyorum.
    Reklam gördüğümde de filtre yöneticisine bildiriyorum. Yaşasın Reklam Engelleme!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir