Techinside Google News
Techinside Google News

AB, Çin’e teknoloji yatırımı konusunda şimdilik geri adım atmayacak

AB, Çin'e yönelik teknoloji yatırımında adım atmayı reddederek duruşunu koruyor, gelecekteki gelişmeleri yakından takip ediyor.

ABD Başkanı Biden’ın, Çin’e yönelik teknoloji yatırımını kısıtlayan kararı, hem politika yapıcılar hem de iş dünyası tarafından tartışma konusu oldu. Kararın açıklanmasının ardından, Birleşik Krallık hükümeti net bir yaklaşım sergileyerek kararı desteklediğini ifade etti. Ulusal güvenlik kaygılarına vurgu yaparak, yeni tedbirlerin etkilerini dikkatlice değerlendireceklerini belirtti. Avrupa Birliği ise, karara daha dikkatli bir şekilde yaklaştı. AB Komisyonu, Beyaz Saray ile yakın iletişim halinde olduklarını ve kararı yakından analiz edeceklerini açıkladı. Bununla birlikte, AB’nin benzer tedbirleri alıp almayacağına dair henüz net bir sinyal verilmedi.

AB, Haziran ayında kendi ekonomik güvenlik kontrollerini güçlendirmek amacıyla daha sıkı ihracat denetimlerini kabul etmişti. Ancak, Çin’in AB’nin en büyük ticaret ortağı olması nedeniyle bu tür adımların uygulanması zorluğu da beraberinde getiriyor.

- Advertisement -

Son yıllarda yaşanan teknoloji alanındaki gelişmeler, özellikle yarı iletken teknolojisi konusundaki deneyimler, Çin’in teknolojik alanda misilleme yapmaya hazır olduğunu gösteriyor. Özellikle Çin’in nadir toprak ihracatını kısıtlaması, AB’nin çip üretim endüstrisinden yeşil dönüşümüne kadar pek çok alanda etkiler yaratabilir.

Kararın, gelişmiş yarı iletkenler, mikroelektronik, kuantum teknolojisi ve belirli yapay zeka sistemlerine yönelik özel sermaye, girişim sermayesi ve ortak girişim yatırımlarını yasaklayan bir yürütme kararı içerdiği belirtiliyor. Piyasalar şu an için bu duruma büyük bir tepki vermiş gibi görünmüyor. Ancak, ABD’li yatırımcılar, Çin’in olası geri tepkisinden ve ticaret ilişkilerindeki karmaşıklıklardan endişe duyuyor.

AB, ABD’nin Çin politikasının sonuçlarını gözlemlemeyi tercih edebilir ve somut adımlar atmadan önce durumu daha iyi anlamayı amaçlayabilir. Gelecekte AB’nin, ABD ile ilişkilerine ve Çin ile ticaretine nasıl yaklaşacağı merakla bekleniyor.

Avrupa Birliği’nin yaklaşımı hakkında siz ne düşüyorsunuz? yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir