Techinside Google News
Techinside Google News

Apple: ABD yardım değil, hizmet istiyor!

San Bernardino şüphelisinin kilitli telefonuna erişebilmek için Apple’dan yardım isteyen ABD Adalet Bakanlığı’na şirketin yanıtı olumsuz olunca bilgi teknolojileri dünyasında yepyeni bir tartışma başlamış; araya giren üçüncü şahısların FBI’a konuyla ilgili yardım etmesi sonucu sorun çözülmüştü. Cuma günü bakanlı yetkililerinin Brooklyn mahkemelerinde bir başka telefon için aynı taleple Apple’ın karşısına çıkması ise adeta iPhone üreticisini şüphelerinde haklı çıkardı.

Kullanıcı gizliliğine devlet eliyle müdahale etmeyi doğru bulmayan Apple, devlet yetkililerinin bu gibi “destek” taleplerinin aslında gelecekte teknoloji şirketlerinden daha fazlasını, daha kolay alabilmek için emsal arayışı olduğuna inanıyor. Fast Company haberine göre Adalet Bakanlığı (DOJ – Department of Justice) dava dosyasında Jun Feng adlı bir metamfetamin kaçakçısının iPhone telefonuna erişim için desteğe ihtiyaç duyduğunu belirtiyor.

- Advertisement -

Apple avukatı ise yaptığı açıklamada hükümetin San Bernardino davasındakine benzer bir isteği tekrarlamasından hayal kırıklığı duyduklarını söylerken, bunu bir “temyiz” olarak gördüklerini de sözlerine ekledi. Sözü geçen şüphelinin telefonuna erişebilecek beceriye sahip olmalarına karşın, ret taleplerini mahkemeye bildirdi.

Apple: “Bugün elimizi versek, yarın kolumuzu kurtaramayız”

“Şifrelenmiş bir üründe tek bir arka kapı oluşturmak bile, yanlış ellere düştüğü takdirde milyonlarca iPhone kullanıcısının güvenliğini tehdit edecektir.” Kaliforniya merkezli teknoloji devi bu görüşe sahip. Apple’a göre hükümetin bu doğrultudaki tek bir talebine uymak, sonrasında benzer davalardaki birçok talebi de karşılama zorunluluğu doğuracak: “FBI’in bir kez daha Brooklyn’de destek talep etmesi, San Bernardino davasının aslında hiçbir zaman tek bir telefon ile ilgili olmadığını kanıtlıyor. Bu aynı zamanda terörizm ile de ilgili değil.”

Brooklyn davasında yargıç tarafından açılan belgelerde FBI’ın daha önce Apple’dan en az dokuz defa iPhone için “arka kapı” talep ettiği görülüyor. Suçlamaları doğrudan hükümete yönlendirmeksizin konuşan şirketin baş avukatı Bruce Sewell, hükümetin politik bir oyun oynadığından yakındı ve “Federal bölge mahkemelerini kullanarak, bizi örnek gösterip teknoloji şirketlerinin, şifrelenmiş kullanıcı verilerini hükümet talebi doğrultusunda temin etmelerini sağlamak istiyorlar” açıklamasını yaptı. iPhone üreticisi tahmin edileceği üzere Brooklyn mahkemelerinden çıkan karara da itiraz etmeye hazırlanıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir