Techinside Google News
Techinside Google News

ChatGPT robot tasarlıyor

ChatGPT robot tasarımında önemli bir başarıya imza attı. ChatGPT’nin talimatları ile hasat robotu geliştirildi.

ChatGPT robot tasarımında önemli bir başarıya imza attı. ChatGPT’nin talimatları ile hasat robotu geliştirildi. Araştırmacılar, dil modelinin potansiyelinin gelecekteki uygulamalarını daha derinlemesine incelerken bir robot tasarlamak için ChatGPT’yi kullandı.

Domates hasat robotu ChatGPT tarafından geliştirildi

Hollanda’daki TU Delft Üniversitesi ve İsviçre’deki EPFL’den ekip, dünyaya değerli bir katkı sağlayacak bir robot oluşturmak için ChatGPT’yi kullanmak istediklerini söyledi. Çalışma eş lideri Cosimo Della Santina: “ChatGPT’nin sadece bir robot değil, gerçekten kullanışlı bir robot tasarlamasını istedik” dedi.

- Advertisement -

Dil modeline konuşan ekip, gıda tedariki zorluklarını çözmek için bir robot yapmaya karar verdi. Spesifik olarak, robotik bir kol ve kıskaç içeren bir domates hasat robotu.

Robotu oluşturmak için ChatGPT’nin tüm tasarım talimatları izlendi. Ekip, sürecin özellikle kavramsal aşamada öğretici olduğunu söyledi. Çalışma eş başkanı Francesco Stella, “ChatGPT, tasarımcının bilgisini diğer uzmanlık alanlarına da taşıyor. Örneğin, sohbet robotu bize hangi mahsulün otomatikleştirilmesinin ekonomik açıdan en değerli olacağını öğretti” ifadelerini kullandı.

Ayrıca ChatGPT, domateslere zarar vermemek için tutucunun silikon veya kauçuk gibi yumuşak bir malzeme olması gerektiğine ve robotun hareketlerine güç sağlamak için Dynamixel motorunun en iyi tür olacağına karar verdi.

Robotun ilk testleri umut verici sonuçlar verdi. Ancak ekip, ChatGPT gibi araçların mühendislik alanında tam olarak nasıl kullanılabileceğini ve yanlış bilgilendirme ve intihal sorununun nasıl önlenebileceğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Santina, “Büyük Dil Modelleri’nin (LLM) çıktısı, doğrulanmadığı veya onaylanmadığı takdirde yanıltıcı olabilir. Yapay zeka botları, bir soruya ‘en olası’ yanıtı üretmek üzere tasarlandı. Bu nedenle robotik alanında yanlış bilgi ve önyargı riski var” dedi.

Araştırmacılar, ChatGPT‘ye “mucit” rolünü atamanın yanı sıra, makalelerinde diğer olası insan-LLM işbirliği modlarını özetledi. Örneğin, “işbirliğine dayalı keşif” kendi alanlarının ötesinde geniş kapsamlı bilgilerle katkıda bulunarak araştırmacıların uzmanlığını artırmak için yapay zekayı kullanıyor. Yapat zeka aynı zamanda bir “huni” görevi görerek tasarım sürecini iyileştirmeye yardımcı olur ve yaratıcı kontrolü elinde tutan insanlar ile teknik girdi sağlıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:39

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir