Techinside Google News
Techinside Google News

OpenAI, Google’a rakip arama motoru mu geliştiriyor?

ChatGPT’nin yaratıcısı OpenAI, Goolge gibi rakiplerine karşı koyabilmek için bu hafta içinde bir web arama motoru servisi lanse edebilir

OpenAI, teknoloji dünyasında eşi benzeri görülmemiş bir atılım gerçekleştirmek üzere: yapay zekâya (AI) dayalı kendi arama motoru. Sam Altman liderliğindeki şirket, çevrimiçi arama alanında Google gibi devlere kafa tutmaya çalışırken, bu stratejik hamle teknolojik rekabette önemli bir kilometre taşına işaret ediyor.

Güvenilir sızıntılarıyla tanınan Android Authority tarafından sızdırılan bilgilere göre, OpenAI çevrimiçi arama motoru 9 Mayıs’ta piyasaya sürülecek. Hizmetin ‘search.chatgpt.com’ alan adında barındırılması bekleniyor, ancak adres şu anda “bulunamadı” mesajı gösteriyor. Yine de alan adının Secure Sockets Layer (SSL) protokolüne sahip olması, sunucular ve web tarayıcıları arasında güvenli bir bağlantı sunmaya hazırlandığını gösteriyor.

- Advertisement -

Söz konusu çaba aslında bir süredir devam ediyor. OpenAI arama motorunun kısmen Microsoft ile bir işbirliğini temsil eden Bing tarafından destekleneceği belirtilmekte. Bu stratejik ittifak, OpenAI’nin bir önceki yılın Eylül ayında tanıtılan ve ChatGPT’nin gerçek zamanlı yanıtlar sağlamak için Microsoft arama motoru API’si aracılığıyla web’e erişmesine olanak tanıyan “Bing ile Gözat” uzantısını bir adım öteye taşıyacak.

OpenAI arama motoru ile normal ChatGPT sorguları arasındaki temel fark, sonuçların oluşturulma biçiminde yatıyor. Chatbot’un yanıtları algoritma eğitim verilerine ve web’de bulunan bilgilere dayanırken, arama motoru üçüncü taraf materyallerini daha fazla doğruluk ve bağlamsal alaka ile aramak, analiz etmek ve görüntülemek için AI sistemlerini kullanacak.

OpenAI bu çevrimiçi arama motorunun geliştirildiğini henüz resmi olarak teyit etmemiş olsa da işaretler giderek netleşiyor. Resmi web sitesinin kısa süre önce yeniden tasarlanması ve üst kısmında “Ask ChatGPT anything” (ChatGPT’ye her şeyi sorun) ibaresinin yer aldığı bir arama çubuğunun bulunması, bu olası yeni ürünle ilgili spekülasyonları ve beklentileri artırdı.

Google’a doğrudan bir meydan okuma

OpenAI duyurusu sadece teknolojik bir meydan okumayı değil, aynı zamanda Statista’nın istatistiklerine göre şu anda küresel web arama pazarına %83’lük bir payla hakim olan Google için ticari bir meydan okumayı da temsil ediyor. Zaten OpenAI yönetimi ile çılgın milyarder Elon Musk arasında iplerin gerilmesine de temelde Google sebep olmuştu. Musk, üretken yapay zekâ aracı ile Google’a doğrudan rakip olunması gerektiğini şiddetle savunurken, OpenAI yönetimi ise farklı bir rota çizerek Microsft’un kanatları altına girmeyi tercih etmişti.

Analistler, yapay zekâ alanındaki gelişmelerin Google’ın web arama pazarındaki hakimiyetini önemli ölçüde etkileyebileceğini öngörüyor. Bu durum, son yıllarda Google’a kıyasla Bard, Bing ve ChatGPT gibi motorlara giden trafikte artış olduğunu gösteren verilere de yansıyor. Bu manzara, kullanıcı deneyimini ve teknolojik yeniliği geliştirme konusundaki kararlılığını ortaya koyan OpenAI için umut verici fırsatlar sunuyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:39

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir