Techinside Google News
Techinside Google News

Death cross nedir?

Death cross piyasa grafiğinin belirlenmesi ve yorumlanmasında kritik öneme sahip. Peki death cross nedir?

“Death Cross” son zamanlardaki fiyat zayıflığını yansıtan bir piyasa grafiği modeli. Kısa vadeli hareketli ortalamanı uzun vadeli bir hareketli ortalamanın altına düşmesini ifade ediyor. Borsada en yakından takip edilen hareketli ortalamalar 50 günlük ve 200 günlük.

Ölüm çaprazı, eğer geçiş 50 günlük hareketli ortalama ile yapılırsa, yalnızca fiyat hareketinin iki aydan biraz daha uzun bir süre boyunca kötüleştiğini gösteriyor.

- Advertisement -

Uğursuz ismine rağmen, ölüm haçı pazarda korkmaya değer bir dönüm noktası değil. Piyasa geçmişi, ortalamanın üzerinde getirilerle kısa vadeli bir toparlanmanın öncesinde gelme eğiliminde olduğunu gösteriyor. Modelin öngörücü gücüne ikna olanlar, death cross’un 1929, 1938, 1974 ve 2008 de dahil olmak üzere geçen yüzyıldaki tüm ciddi ayı piyasalarından önce gerçekleştiğine dikkat çekiyor.

Ölüm çaprazı yani Death cross nedir?

Teknik olarak Death Cross, kısa vadeli hareketli ortalamanın uzun vadeli hareketli ortalamaya negatif şekilde geçiş yapması diyebiliriz. Yatırımlarda Death Cross çizgisini belirlemek için 50 günlük hareketli ortalama (DMA) ve 200 günlük hareketli ortalama dikkate alınıyor. Death Cross’un anahtar noktası çok güçlü bir satış belirtisi göstermesi. Yani Ölüm Kesişimi modelinin ortaya çıkması ciddi satış baskısına yol açabiliyor. Bu durumda ise hisse fiyatı bir aydan bir yıla kadar beklentilerin altında kalabiliyor. Death cross nedir sorusunu en iyi bu şekilde açıklayabiliriz.

Ölüm Kesişimi modeli temel anlamda üç aşamada gerçekleşiyor. İlk olarak yatırım aracının satın alma hızının azalması ve yükseliş trendinin bitmesi gerekiyor. Ardından satış yapan kişi sayısı piyasada üstünlük elde etmeli ve fiyatı düşürmeye başlamalı. İkinci aşama ise kısa süreli ortalamanın uzun vadeli ortalamanın altına düşmesiyle gerçekleşiyor. 50 günlük hareketli ortalama, 200 günlük hareketli ortalamanın altına düşüyor. Böylelikle Death Cross noktasına kadar geriler. 50 günlük ortalamanın bu düşüşü, piyasada uzun vadeli düşüş eğilimi başlatabiliyor. Son aşamada aşağı yönlü fiyat düşüşü hızlanır ve gerçek bir Ölüm Kesişimi’nin meydana geldiği kabul ediliyor. Death Cross’un ortaya çıkmasıyla birlikte yatırım aracının uzun vadeli bir düşüşe gireceği öngörülüyor. Ancak yatırım aracı kısa vadede düşüşü bozar ve yeniden yükselmeye başlarsa Death Cross’un yanıltıcı olabileceği biliniyor.

Ölüm Kesişimi’nin güvenilir olup olmadığını anlamak için işlem hacmine bakmak gerekiyor. Eğer yüksek işlem hacmiyle gerçekleşiyorsa güvenilir olduğunu söyleyebiliriz. Böylelikle Yüksek işlem hacmi, yatırımcıların satış yaptığını gösteriyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:39

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir