Techinside Google News
Techinside Google News

DeepMind kurucu ortağı Mustafa Süleyman Microsoft’a katıldı!

Microsoft, DeepMind kurucularından ve Inflection AI CEO'su Mustafa Süleyman'ı tüketici yapay zekâsı bölümünün başına getirdi

DeepMind’ın kurucularından olan ve 2019’da şirketten ayrıldıktan sonra 2022’ye dek Google bünyesinde yönetici olarak çalışan ve son olarak Inflection AI’da CEO olarak görev yapan Mustafa Süleyman Microsoft’un tüketici yapay zekâsı bölümünü yönetecek. Yapay zekâ alanındaki en tanınmış isimlerden biri olan Süleyman, Microsoft AI CEO’su olacak ve doğrudan Microsoft CEO’su Satya Nadella’ya rapor veren üst düzey liderlik ekibine katılacak.

Devam etmekte olan üretken yapay zekâ yarışında Microsoft için büyük bir atılım, Google içinse büyük bir darbe anlamına gelen bu atamada Süleyman; Copilot, Bing ve Edge tekliflerini kapsayan yapay zekâ ürünleri üzerine araştırmalara liderlik edecek.

- Advertisement -

Microsoft CEO’su Satya Nadella yaptığı açıklamada, “Mustafa’yı birkaç yıldır tanıyorum ve hem DeepMind hem de Inflection’ın kurucusu olarak ve cesur görevlerin peşinden giden bir vizyoner, ürün üreticisi ve öncü ekiplerin kurucusu olarak ona büyük hayranlık duyuyorum” dedi ve ekledi: “Bir zamanlar imkansız olduğu düşünülen ve yapay zekânın faydalarının gezegendeki her kişi ve kuruluşa güvenli ve sorumlu bir şekilde ulaşmasını sağlama misyonumuzu yerine getiren teknolojiyi inşa etmek için gerçek bir şansımız var.”

Microsoft elini güçlendirmeye devam ediyor

Microsoft, yapay zekâ yetenekleri için süregelen yarışta kendisini ön sıralarda konumlandırmak için çok fazla zaman ve para harcıyor. Geçen yıl Kasım ayında Nadella, OpenAI firmasında patlak veren kaos nedeniyle OpenAI CEO’su Sam Altman’ı yeni bir gelişmiş yapay zekâ araştırma ekibinin başına getireceğini açıklamıştı. Akabinde ise dramatik birkaç günün ardından Altman OpenAI’ye geri döndü. Ancak söz konusu sürecin en büyük kazanını Microsoft oldu zira firma hem 13 milyar dolar yatırım yaptığı OpenAI’ın pazardaki pozisyonu korumuş oldu hem de OpenAI yönetimine dışardan temsilci göndermeyi başardı.

Şimdi ise, Microsoft geçtiğimiz yıl Altman’a önerilen pozisyona yapay zekâ alanında bir başka efsaneyi getirerek son derece önemli bir adım attı. Analistler bu sayede Microsoft’un hem rakiplerine kıyasla bir adım öne geçtiğini hem de tüm yumurtalarını aynı sepete (OpenAI) koymayarak risk dağılımına gittiğini belirtiyorlar. Bu noktada, Microsoft’un geçtiğimiz haftalarda OpenAI rakibi Mistral ile ortaklık kurduğunu da unutmamak gerekiyor.

Mustafa Süleyman kimdir?

Süleyman, son olarak kurucu ortağı olduğu Inflection AI’da CEO olarak görev yaptıktan sonra Microsoft’a katıldı. Son iki yılda yapay zekâ alanındaki diğer girişimler gibi Inflection da üretken yapay zekâ ‘patlamasının’ ilk günlerinde hızlı bir büyüme yaşadı. Geçen yıl Haziran ayında Inflection, Microsoft, Reid Hoffman, Bill Gates, Eric Schmidt ve Nvidia liderliğinde 1,3 milyar dolarlık ek fon topladığını ve toplam fonunu 1,525 milyar dolara çıkardığını açıkladı.

O dönemde şirket, “Pi” kişisel yapay zekâ asistanına güç sağlamak için 22.000 Nvidia H100 Tensor Core GPU’ya dayanan dünyanın en büyük yapay zekâ kümesini inşa ettiğini duyurmuştu. Süleyman’ın ayrılmasının ardından şirket Sean White’ı CEO olarak atadı ve Inflection-2.5’in Microsoft Azure üzerinde barındırılacağını duyurdu.

Süleyman, Inflection’ı kurmadan önce yapay zekâ şirketi DeepMind’ın kurucularından biriydi. İngiltere merkezli yapay zekâ firması, derin öğrenme ve sistemlerini test etmek için oyunları kullanma alanında öncüydü. DQN adlı bir program, ekrandaki pikselleri gözlemleyerek 49 farklı Atari oyununu sıfırdan oynamayı öğrendi. 2015 yılında DeepMind’ın AlphaGo’su, bir Go dünya şampiyonunu yenen ilk bilgisayar programı oldu ve 2019’da AlphaStar, StarCraft II’de en iyi profesyonel oyuncuyu yenmeyi başardı. Google, DeepMind’ı 2014 yılında 400 milyon dolar karşılığında satın almıştı.

Bir ‘yapay zekâ sınırlama’ savunucusu

Eylül 2023’te Süleyman, The Coming Wave (Yaklaşan Dalga) başlıklı bir kitap yayınladı ve Teknoloji, Güç ve 21. Yüzyılın En Büyük İkilemi başlıklı kitabında yapay zekânın yükselişinin etkilerini inceledi. Süleyman yaklaşan yapay zekâ dalgasının “insanlık için yeni bir şafağın habercisi olacağını ve daha önce hiç görmediğimiz bir zenginlik ve fazlalık yaratacağını”, ancak bu teknolojilerin hızla yaygınlaşmasının aynı zamanda bozulmaya, istikrarsızlığa ve hatta felakete yol açabileceğini düşünenlerden.

1984 doğumlu Mustafa Süleyman, Suriyeli bir taksi sürücüsü ve İngiliz bir hemşirenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 19 yaşında Üniversite eğitimini yarıda bırakan Süleyman, DeepMind’i kuran ekipte yer alıyor. Süleyman aynı zamanda Harvard Kennedy School’daki Belfer Bilim ve Uluslararası İlişkiler Merkezi’nde gelecekteki yapay zekâ sistemlerinin jeostratejik zorlukları üzerine çalışan kıdemli bir araştırmacı ve The Economist’te yönetim kurulu üyesidir.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir