Techinside Google News
Techinside Google News

Dünyada sosyal medya eğilimleri

SurveyMonkey ve Social@Ogivly’nin 16 ülkede 6 bin 500’ün üzerinde kişide yaptığı sosyal medya anketi çarpıcı sonuçlar içeriyor.

Hepimiz insanların sosyal medyada paylaşım yaptığını biliyoruz ama neden? İnsanlar Johannesburg’da, Jakarta’ya oranla sosyal medyada ne gibi içerikleri daha fazla paylaşıyor? Sosyal medya kullanıcıları eğitici mi yoksa eğlendirici içerikler mi paylaşmayı tercih ediyorlar?

Şirketler, insanları paylaşmaya yönlendiren işe yarar içerikler bulmakta zorlanırken Social@Ogivlyve SurveyMonkey, sosyal medya kullanıcılarının neyi, neden ve nasıl paylaştıklarını incelemek için bir araya geldi.

- Advertisement -

16 ülkede 6 bin 500’den fazla kişinin sosyal medyada sosyal medya hesapları ile katıldığı ve SurveyMonkey ve Social@Ogivly’nin yönetiminde gerçekleşen çevrimiçi anketle, eğlendirici ve aydınlatıcı sonuçlara ulaşıldı. Ankete katılanlar, sosyal medyada herhangi bir içerik paylaşma arzularını en fazla tetikleyen sebep ve sorunları dile getirdi.

Brezilya, Fransa, Almanya, Meksika, Polonya, Rusya, Güney Afrika, İngiltere, ABD, Endonezya, Japonya, Güney Kore ve Singapur’dan kullanıcıların katıldığı anket, Türkiye’de 409 kişilik örnekleme grubu ile gerçekleştirildi. Ankete katılan kişilerin yüzde 51’ini kadın, yüzde 49’unu ise erkek sosyal medya kullanıcıları oluşturdu.

sinai_mulkiyet1

Sosyal medyada içerik paylaşmamıza sebep olan en önemli faktör: Duygusal sebepler

Katılımcıların yüzde 13’ü paylaştıkları içeriklerin kişiliklerini tanımladığını düşünüyor. Bu sonuç daha çok geleneklerin hala güçlü bir rol oynadığı ülkelerdeki kullanıcılar için geçerli: Hong Kong (yüzde 24), Çin (yüzde 22), Polonya (yüzde 20), Türkiye (yüzde 18) ve Japonya (yüzde 15). Anket sonucuna göre, katılımcıların yüzde 36’sı ise bir düşünceyi desteklemek veya bir sorunu gündeme taşımak için içerik paylaşıyor.

Ve buna karşın anketin yapıldığı ülkelerin neredeyse yarısında (yüzde 49), sosyal medya kullanıcıları faydalı ve düşünceli olmak adına içerik paylaşıyor. Çin’de ise katılımcıların yüzde 30’unun kendilerini en yaratıcı hissettikleri an, sosyal medyada paylaşım yaptıkları zamanlar.

Paylaşılan içerikler genellikle aynı zamanda hem eğlenceli hem eğitici

Sanal ortamda eğlendirerek eğitmek ise ne paylaştığımız konusunda başı çekiyor.

Anket çalışmasına göre, eğitici içeriklerin paylaşımı, gelişmiş ülkelerde daha yüksek oranda görülüyor (yüzde 43). Buna karşın gelişmekte olan ülkelerde komik ve eğlendirici içeriklerin daha popüler (yüzde 40).

Endonezya ve Meksika ise 68yüzde ve 58yüzde gibi yüksek oranlarla, eğitici içeriğin en çok paylaşıldığı en çok paylaşılan içeriğin bilgilendirici içerik olduğu ülkeler oluyor. Hong Kong, yüzde 52’lik oran ile komik içeriklerin en çok paylaştığı ülkelerde tüm dünyada başı çekiyor. Hong Kong’u sırasıyla İngiltere (yüzde 44), Japonya (yüzde 43), ve Polonya (yüzde 43) izliyor.

leadership liderlik

Kullanıcılar içeriğin kaynağıyla değil, ilginç olup olmadığıyla ilgileniyor

10 katılımcıdan 4’ü (yüzde 40) ilginç olduğu sürece paylaşılan içeriğin kaynağının çok önemli olmadığını belirtiyor. Paylaşımlarda içeriğin miktarları da önemli rol oynamıyor. Anketi yapanların yalnızca yüzde 7’si çok yoğun içeriğin enteresan olduğundan bahsediyor.

Bir ülkede basın ve kendini ifade özgürlüğü kısıtlamaları olması, kullanıcıların güveneceği kaynaklar üzerinde büyük rol oynuyor. Asya’da kişilerin yüzde 27’si istikrarlı medya organlarından alınmış içerikleri kendi bakış açılarını paylaşmak için kullanırken, Avrupa’da bu oran yüzde 19’da kalıyor.

 Kullanıcıları memnun etmek için çevrimiçi reklamlarda kaliteli içerik paylaşımı çok önemli

Gelişmekte olan ülkelerde sosyal medya kullanıcıları, çevrimiçi reklam oranının aynı kalması veya artmasının kendileri için problem olmayacağını belirtiyor. Meksika, Polonya ve Çin, bu sıralamada yüzde 55, yüzde 51 ve yüzde 51’lik oranlarla başı çekiyor.

Japonya (yüzde 74), Güney Kore (yüzde 73) ve ABD’de (yüzde 83) ise kullanıcılar çevrimiçi reklamlardan çok yorulduklarını ve daha fazla çevrimiçi reklam görmek istemediklerini belirtiyor! Ayrıca Amerikalı ve Japon kullanıcılar, çevrimiçi reklam içeriklerinin, kalite açısından çok yetersiz olduğunu düşünüyor ve ankete katılan diğer ülke kullanıcılarına göre, çevrimiçi reklamları en az izleyen ve paylaşan kullanıcılar oldukları ortaya çıkıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir