Techinside Google News
Techinside Google News

Fransa’dan Amazon Lojistik birimine 32 milyon euroluk ceza!

İşçi haklarının ihlali nedeniyle ceza alan Amazon, depolarındaki sürekli gözetim sisteminin standart sektör uygulaması olduğunu ileri sürüyor

Fransa Veri Koruma kurumu CNIL, Amazon lojistik birimi depolarında çalışanlara “sürekli baskı” uygulandığını belirttiği “aşırı müdahaleci” işçi gözetimi nedeniyle Amazon’a 32 milyon euro para cezası verdi. Amazon ise şirketin AB Genel Veri Koruma Yönetmeliği’ni (GDPR) ihlal ettiği sonucuna varan komisyon kararlarını “gerçeklere aykırı” olarak nitelendirdi.

Basında çıkan haberlerin yol açtığı 2019 yılına dayanan bir soruşturmanın ardından CNIL, Amazon’un lojistik depolarında tarama hızını ölçen ve kısıtlayan sistemlerinin (çalışanlar depolardaki ürünleri çok hızlı tarama yaptığında veya bir süre tarama yapmadığında devreye giren bir gösterge dahil) ve şirketin veri toplama ve saklama uygulamalarının “aşırı” olduğunu ve GDPR’nin çeşitli maddelerini ihlal ettiğini söyledi. CNIL, Amazon depolarında çalışanların bir dakika kadar kısa olanlar da dahil olmak üzere her ürün tarama kesintisini gerekçelendirmeleri gerektiğini, bunun açık bir biçimde çalışanlar üzerinde baskı yarattığı ve bir performans değerlendirme kıstası şeklinde kullanılamayacağını belirtiyor.

- Advertisement -

CNIL ayrıca Amazon Fransa Lojistik birimi depolarındaki güvenlik kamera sistemleri hakkında da çalışanların ve ziyaretçilerin yeterince bilgilendirilmediğini bunun da mahremiyet hakları ihlaline yol açtığı görüşünde. 32 milyon euroluk cezaya sebep olan en önemli etmen ise gerek çalışanların kullandığı tarama cihazları aracılığıyla elde edilen verilerin gerekse de kamera sistemlerindeki görüntü kayıtlarının makul ve gerekli sürenin çok üzerinde (örneğin günlük veya haftalık değil 1 aylık sürelerde) saklanıyor olması.    

Amazon ise ceza kararına depo yönetim sistemlerinin aslında sektör için standart bir uygulama olduğunu belirten ve bu sistemlerin kullanım yöntemlerini gerekçelendiren uzun bir açıklama ile yanıt verdi. E-ticaret devi bırakın hata yaptığını kabul etmeyi, sistemlerin “çalışanlarının günlük hayatlarını kolaylaştırmak” ve onları “güvende ve verimli tutmak” için gerekli olduğunu iddia ediyor. Firma bir yandan da depolarındaki otomasyonu artırmaya çabalıyor.

Amazon ayrıca ticari sır (lojistik merkezindeki işleyişin detayları) ve güvenlik gerekçeleriyle, 2019 yılında CNIL tarafından gerçekleştirilen yerinde denetim ve soruşturma raporlarının kamuya açıklanmasının da önüne geçmeye çalışmış. CNIL ise bu raporların kamuya açıklanmasında bir sakınca olmadığı gibi, cezanın gerekçesinin tam olarak anlaşılması için elzem olduğunu belirterek tüm soruşturma sürecinin detaylı bir biçimde yayınlamayı tercih etti.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:39

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir