Techinside Google News
Techinside Google News

Hindistan, uzay aracını yörüngeye döndürdüğünü açıkladı!

Hindistan, şu anda konumuna ve imkanlarına uygun bir şekilde dünyanın üçüncü en gelişmiş derin uzay programına sahip olmasıyla dikkat çekiyor.

Üç aydan biraz daha uzun bir süre önce Hindistan uzay ajansı ISRO, Vikram iniş aracını güvenli bir şekilde Ay yüzeyine indirerek büyük bir başarı elde etti. 

Bunu yaparak Hindistan, Ay’a yumuşak iniş yapmayı başaran dördüncü ülke oldu ve bu, ülkenin uzay araştırmalarına olan ilgisini daha da ateşledi.

- Advertisement -

Ancak Chandrayaan 3 misyonunun hikâyesinin burada bitmediği ortaya çıktı. Pazartesi günü yapılan sürpriz bir duyuruda ISRO, uzay aracının kullandığı itme modülünü Dünya etrafındaki yüksek bir yörüngeye başarıyla geri getirdiğini duyurdu. 

Ajans, yaptığı açıklamada görevin bu deneysel aşamasının, ay kayalarını Dünya’ya geri döndürme potansiyeli de dahil olmak üzere gelecekteki ay görevleri için gerekli olan temel yetenekleri test ettiğini söyledi.

Yetenekli bir modül

İtki modülünün birincil görevi, Vikram 3 iniş aracını Ay yüzeyinin 100 km yukarısındaki alçak ay yörüngesine ulaştırmaktı. Ağustos ayında bunu yaptıktan sonra itki modülü, 150 km yükseklikte Ay’ın etrafında bir yörüngeye taşındı. Geri kalan operasyonel hedefi, Dünya’yı gözlemlemek için SHAPE olarak bilinen bir bilim deneyini desteklemekti.

Bununla birlikte bu yörüngede bir ay uçan Hintli görev operatörleri, uzay aracının hala 100 kg’dan fazla itici yakıt rezervine sahip olduğunu keşfettiler. Monometilhidrazin ve nitrik oksit bazlı bir oksitleyici ile çalıştırılan tahrik modülü, 1.696 kg yakıt ve oksitleyici ile fırlatılmıştı. Bu fazla itici gaz ilave manevra olasılığını artırdı.

Mühendisler, SHAPE misyonunun Dünya atmosferine ilişkin gözlemlerini farklı bir yörüngeden gerçekleştirebileceğini biliyorlardı. Bu yenilikçi bilim deneyi, Dünya’ya uzaktan bakarak yaşamı destekleyebilecek dış gezegenlerin atmosferik imzalarından neler beklenebileceğine dair bir ölçüt oluşturmayı amaçlıyor. Hintli mühendisler, uzay araçlarının Dünya yörüngesine dönme yeteneğini göstermenin iyi olacağını düşündüler.

Hindistan uzay ajansı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Gelecekteki ay görevleri için ek bilgi elde etmek ve örnek bir geri dönüş görevi için görev operasyon stratejilerini göstermek amacıyla Başbakan’daki mevcut yakıtın kullanılmasına karar verildi.” dedi.

Dünya yörüngesine dönüş

9 Ekim’de itki modülü ay yörüngesini 150 km’den 5.112 km’ye çıkardı ve dört gün sonra ay yörüngesinden çıkmaya başlamak için motorunu yeniden yaktı. İtki modülü, Dünya etrafındaki yeni yörüngesinde, gezegen yüzeyinin 154.000 km yakınına gelerek ilk yerberi noktasına 22 Kasım’da ulaştı. 

Zamanla yörünge minimum 115.000 km yerberi olacak şekilde değişecek. ISRO, bu kadar yüksek bir yörüngenin Dünya çevresindeki operasyonel uyduları tehdit etmeyeceğini söyledi. Bu, aynı zamanda SHAPE yükünün Dünya atmosferine ilişkin gözlemlerini gerçekleştirmeye devam edebileceği iyi bir yörünge.

Sırada ne var?

Hindistan, Japon uzay ajansı JAXA ile ortak bir operasyon olan Ay Kutup Keşif Misyonu dışında Ay’a ilişkin gelecek planlarını açıklamadı. Bu misyonun, 2026’dan önce olmamak kaydıyla, Ay’a iniş yapacak bir araç ve geziciyi Ay’ın güney kutbuna taşıması planlanıyor.

Bununla birlikte, Ay’dan örnek iade misyonu gelecek için iyi bir bahis gibi görünüyor. NASA, astronotlarının yardımıyla Apollo görevleri sırasında yaklaşık 800 kiloluk kayayı geri getirdi. 1970’lerde Sovyetler Birliği üç robotik numune iade görevini tamamladı ve Çin’in Chang’e 5 aya iniş aracı üç yıl önce numuneleri geri getirdi.

Sovyetler Birliği’nin çöküşü ve Rusya’nın alçak Dünya yörüngesi ötesinde başarılı misyon eksikliği göz önüne alındığında, Hindistan artık inandırıcı bir şekilde dünyadaki üçüncü en gelişmiş derin uzay araştırma programına sahip. 

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir