Techinside Google News
Techinside Google News

TikTok yasağı içerik geliştirme ekosistemini nasıl etkileyecek?

ABD’de TikTok yasağının geçtiğimiz hafta Biden tarafından imzalanması içerik geliştirme ekosistemi için ne anlama geliyor?

ABD Başkanı Joe Biden Çarşamba günü TikTok’u yasaklayabilecek bir tasarıyı imzaladı. Özetle yasağın gerekçesi ABD hükümetinin Çin merkezli ByteDance’a ait olan TikTok‘un ABD‘li kullanıcılarına ait verilere Çin hükümeti tarafından erişildiğine dair bir endişe duyuyor olması. Bu yasağın içerik geliştirme ekosistemi üzerinde ciddi bir etkisi olacağı yadsınamaz bir gerçek. Ama analistler bunun yıkıcı bir etki olmayacağı görüşünde.

Bunun ilk sebebi, yasağın yürürlüğe girmesi için içerik geliştiricilerin önünde hala en azından 9 aylık bir süre olması. Örneğin Karat Financial’ın kurucu ortağı ve eş CEO’su Eric Wei verdiği bir demeçte “Sanırım iki yıl önce olsaydı bu yıkıcı olurdu. Şimdi ise pek öyle değil,” diyor ve ekliyor: “Startup’larda içerik oluşturucuların para kazanmasına yardımcı olacak ürünler geliştiriyorsanız, çerçeveniz şöyle olabilir: ‘TikTok gitti; bir içerik üreticisi olarak, yatırımlarınızı çeşitlendirmeyi ve kendinizi nasıl destekleyeceğinizi düşünmeniz gerekiyor ki günümüzde içeriğinizi konumlandırabileceğiniz pek çok farklı içerik platformu mevcut.”

- Advertisement -

Analistler ayrıca bu yasaklama girişiminin yeni olmadığını ve Donald Trump zamanında da 2020 yılında benzer bir çaba olduğuna vurgu yapıyorlar. Yani içerik geliştiricilerin bu duruma hazırlanmak ve bir B planı oluşturmak için 3 yıldan uzun bir süreleri oldu. Şimdi TikTok 1 gecede yasaklanacak bile olsa (ki bu mümkün değil) içerik geliştiriciler darbe alsa da yollarına hızlı bir biçimde devam edebilirler.

İçerik üreticilerine yönelik bir başka finansal hizmetler şirketi olan Bump’ın CEO’su James Jones da durumu paralel bir şekilde değerlendiriyor. Jones “TikTok yasağının bir sonucu olarak içerik oluşturucu topluluğu arasında şüphesiz bir dalgalanma etkisi olacaktır. Ancak içerik oluşturucular birden fazla platformda para kazanma yollarını çeşitlendirme konusunda giderek daha iyi hale geliyorlar. Bu filmi daha önce Vine örneğinde de gördük ve TikTok aslında Vine’ın bıraktığı boşluğu doldurdu. Şimdi TikTok giderse bu boşluk yine dolacaktır” diyor.

Bu nispeten olumlu havaya karşın, ne Instagram Reels ne de YouTube Shorts’un henüz içerik sayısı ve gelir modeli konusunda TikTok ile rekabet eder düzeyde olmadığını hatırlamakta fayda var. Her iki firma da (Instagram’ın sahibi Meta ve YouTube’un sahibi Google) dünyaca ünlü influencer ve içerik geliştiricilerle anlaşma imzalayarak bu alandaki benimsemeyi artırmaya çalışıyorlar. Ancak her iki platformun da ana işi “kısa videolar” olmadığı için TikTok kadar çevik değiller.

Dolayısıyla en azından TikTok’un yeri bir başka marka ile dolana kadar, ABD’deki içerik geliştiricilerin TikTok yasağından etkileneceklerini düşünmek yanlış olmayacaktır.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:39

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir