Techinside Google News
Techinside Google News

Intel’den çip sektöründeki işgücü açığına karşı tekniker açılımı!

Çip endüstrisinde istihdam açığı riskine karşı Intel yeni sertifika programlarıyla tekniker eğitimlerine odaklandı

Yarı İletken Endüstrisi Birliği’nin (SIA) yakın tarihli bir raporunda vurgulandığı üzere, ABD yarı iletken endüstrisi ülke çapında rahatsız edici bir işgücü açığıyla karşı karşıya. Raporda, yarı iletken endüstrisinde ihtiyaç duyulan işgücünün bugün yaklaşık 345.000 olduğu ve bu rakamın 2030 yılına kadar %33 artarak yaklaşık 460.000’e ulaşmasının beklendiği belirtiliyor. Bununla birlikte, öngörülen yeni işlerin %58’i (veya yaklaşık 67.000’i) eleman açığı nedeniyle boş kalma riski taşıyor. Bu tahmine göre, çip fabrikası tekniker işlerinin %39’u boş kalabilir.

Yetenek açığının kapatılması, ABD ekonomisinin ve yarı iletken endüstrisinin başarısı için kritik önem taşıyor. Intel bu konuda bir çalışma yaparak gerek kendisinin gerekse de yarı iletken endüstrisinin işgücü ihtiyaçlarını karşılamak için yerel toplum kolejleriyle ortaklaşa belirli bölgesel programlar oluşturarak bu zorlukla doğrudan yüzleşmeye karar verdi.

- Advertisement -

Teknikerler için Eğitim Programı

Yıllar boyunca Intel gibi yarı iletken şirketleri, fabrikalardaki tekniker işlerinin büyük bir kısmını doldurmak için devlet üniversitesi öğrencilerine bel bağladı. Ancak şirketler STEM (bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik) eğitimine ve lisans, yüksek lisans ve doktora programları için araştırma fonlarına daha fazla yatırım yaptıkça, tekniker eğitimine verilen önem yıllar içinde azaldı. SIA, hızla büyüyen yarı iletken sektörü için kamu üniversiteleri ve teknik kolejlerde sertifika eğitim kampları kurulmasının, çıraklık ve diğer eğitim programları gibi programların artırılmasının önemli olduğunu tespit etti.

Intel’in, bölgesel düzeyde Arizona, Oregon ve New Mexico’daki teknisyen programlarına, büyük fabrika üretim ve araştırma ve geliştirme tesislerinin bulunduğu İrlanda ve İsrail’e ise uluslararası olarak yatırım yaptığı biliniyor. Firma Ohio’da açılacak yeni fabrikalarını desteklemek için, tekniker eğitiminin geliştirilme şeklini yeniden keşfetmeye karar vermiş ve diğer bölgelerde yaptığı yatırımlardan önemli dersler almış. Çip üreticisi firma özellikle sektörde matematik ve fen becerilerine duyulan güvenin yanı sıra öğrenciler üzerine ek maliyet getirmesi nedeniyle öğrencilerin iki yıllık teknik programlara ilgi göstermediğini fark etti.

Columbus State Community College öncülüğünde Ohio’daki topluluk kolejleri bu sorunu çözmek için sektörde ilk defa bir yıllık bir yarı iletken teknisyeni sertifika programını oluşturdu. Program, yetenek hattının oluşturulmasına yardımcı olmak için 2023-24’te başlatılıyor. Sertifika programına katılan üniversiteler arasında Columbus State Community College, Marion Technical College, Rhodes State College, North Central State College, Central Ohio Technical College, Clark State, Northwestern State, Stark State, Zane State, Owens Community College ve Lorian Community College bulunmakta. Sertifika, Intel tarafından belirtilen giriş seviyesi teknisyen pozisyonu için gereken asgari teknik becerilerle uyumlu yeni geliştirilmiş üç program içeriyor: İmalata Giriş, Yarı İletken 101 ve Vakum Sistemleri kursları.

Bir yıllık bu yeni sertifika programında teknik merkezler, toplum yüksekokulu programları ve lisans üniversite programlarına entegre edilerek öğrencilerin tekniker sertifika kredilerini sorunsuz bir şekilde transfer etmeleri sağlanıyor. Ayrıca, temel becerilerin bir yıllık bir programda yoğunlaştırılmasıyla öğrenciler üzerindeki mali yük azaltılmış oluyor. Bu değişikliklerle Intel, programın daha çeşitli bir öğrenci grubunun ilgisini çekeceğini ve bunun da bir bütün olarak yarı iletken endüstrisine fayda sağlayacağını umuyor.

Intel, giriş seviyesindeki bir teknisyen için arzu edilen becerilerin birleştirilmiş bir listesini sunarak bunu programa katılan enstitüler arasında paylaştı. Enstitüler mevcut kursları ve müfredatı değerlendirerek bir yıllık sertifika programını oluşturdu. Bu sertifika programında kazanılması hedeflenen beceriler ise iki sınıfta inceleniyor:

Temel teknik beceriler

  • El aleti temelleri: Yarı iletken fabrikalarında önleyici ve düzeltici bakımda yaygın olarak kullanılan tork anahtarları, sürücüler, alyan anahtarları, İngiliz anahtarları ve dijital voltmetreler (DVM’ler) dahil olmak üzere el aletlerinin doğru ve güvenli kullanımına aşinalık.
  • Mekanik, pnömatik, hidrolik ve vakum sistemleri: Mekanik sistemlerin nasıl çalıştığını anlama ve mekanik şemaları okuma. Pnömatik, hidrolik ve elektrik gibi temel çalıştırma türlerini anlamanın yanı sıra yarı iletken üretiminde vakum sistemlerinin nasıl çalıştığını bilmek.
  • Matematik: Yarı iletkenlerde sorun giderme, inşa etme/sabitleme ve istatistik konularında yardımcı olacak matematik becerilerini uygulama becerisi.
  • Elektrik temelleri ve elektronik: Elektrik sistemleri etrafında güvenli bir şekilde çalışabilme becerisi. Sorun giderme ve bozuk bileşenleri yeniden kablolamak için bir bileşenden diğerine kablolamayı izlemek için elektrik şemalarını okuma. Bir sistemin sıfır volt kontrolünü gerçekleştirmek için DVM’leri kullanma.
  • Kimyasallar ve gazlar: Bir fabrika ortamındaki farklı kimyasal türlerini (asitler, bazlar, toksik ve yanıcı maddeler) ve uygun kişisel koruyucu ekipman, prosedürler ve güvenlik sistemlerinin riski nasıl azaltabileceğini anlamak.

Mesleki beceriler

  • Endüstri bilgisi: Yarı iletken üretimi (kusurlar, kontaminasyon, süreç akışı, araçlar ve işlemler), güvenlik (kimyasallar/gazlarla çalışma, elektrik güvenliği ve kilitleme etiketleme uygulamaları), yalın üretim, el aletleri ve temiz oda giydirme hakkında bilgi.
  • İletişim becerileri: Teknik ve profesyonel yazma, sözlü ve sözsüz iletişim, dinleme ve belgeleme, grup katılımı, okuma, taslak hazırlama, araştırma becerileri, bilgisayar okuryazarlığı ve Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) standartları.
  • Problem çözme ve eleştirel düşünme: Model tabanlı problem çözme kavramları için sorun giderme tekniklerini anlama.

Intel Yarı İletken Eğitim ve Araştırma Programı tarafından oluşturulan teknisyen sertifika programlarına ek olarak Intel, Ulusal Bilim Vakfı ile de iki programda işbirliği yapıyor: ABD işgücünün yarı iletken üretiminde yeni bir döneme hazır olmasını sağlamak için Mühendislik Teknolojisi ve İleri Yarı İletken Üretim Teknisyenliği Eğitiminin Geliştirilmesi (ETSTE) ve Yarı İletkenlerin Geleceği (FuSe).

Yukarıda bahsedilen doğrudan yatırımların yanı sıra Intel, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarından gelen yetenekleri teşvik etmek için hem yerel hem de ABD genelinde diğer sertifikalar, modüller, sınıflar ve mikro-kimlik programları sunmak için eğitim kurumlarıyla birlikte çalışıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir