Techinside Google News
Techinside Google News

QR kod açılımı nedir?

QR kod kullanımı bankacılıktan restoranlara kadar birçok alanda hayatımıza girdi. Peki QR kod açılımı nedir?

QR kod kullanımı bankacılıktan restoranlara kadar birçok alanda hayatımıza girdi. Peki QR kod açılımı nedir?

Pandeminin getirdiği pek çok değişiklik arasında dijital verilerin grafiksel temsilleri olan QR kodlarının yaygın kullanımı yer alıyor. QR kodları,  restoran menülerini paylaşmak, e-posta listesine kaydolmak, tıbbi ve profesyonel randevuları kontrol etmek kullanılıyor. Bununla birlikte insanların nesnelerle temasını engellemesi en önemli avantajı diyebiliriz.

- Advertisement -

İngilizce Quick Response kelimelerinin baş harflerinden oluşan QR kodlar, bir nevi bilgi noktası görevi görüyor.

QR kodları, kasiyerlerin ödeme bilgisayarının hangi ürünlerin satın alındığını bilmesini sağlıyor. Bunun için kızılötesi tarayıcılarla taradığı ürün ambalajı üzerindeki barkodların yakın akrabası diyebiliriz. Barkodlar, bilgileri bir eksen boyunca yatay olarak depoluyor. QR kodları, bilgileri hem dikey hem de yatay eksenlerde depoluyor. Bu da önemli ölçüde daha fazla veri tutmalarına olanak tanıyor. Ekstra veri miktarı, QR kodlarını çok yönlü yapan şeyler arasında yer alıyor.

Quick Respons

Barkodlar alfasayısal verileri çeşitli genişliklerde bir dizi siyah beyaz çizgi olarak kodluyor. Mağazada barkodlar, bir ürünün kimliğini belirten sayı dizisini kaydediyor. Ayrıca kritik olarak, barkodlarda depolanan veriler gereksiz. Barkodun bir kısmı yok edilmiş veya gizlenmiş olsa bile bir cihazın ürün kimliğini okuması yine de mümkün. QR kodları ise akıllı telefonunuzda bulunanlar gibi bir kamera kullanılarak taranacak şekilde tasarlanmış. Quick Respons kodu tarama, Android ve iOS için birçok kamera uygulamasında yerleşik bulunuyor. QR kodları çoğunlukla web bağlantılarını depolamak için kullanılıyor. Ancak metin veya resimler gibi rasgele verileri depolayabiliyor.

Bir QR kodunu taradığınızda, telefonunuzun kamerasındaki QR okuyucu kodu çözüyor. Ortaya çıkan bilgi telefonunuzda bir eylemi tetikliyor. Bununla birlikte QR kodu bir URL’ye sahipse, telefonunuz sizi URL’e yönlendiriyor.

QR kodları birkaç bölümden oluşuyor. Bunlar; veriler, konum işaretleri, sessiz bölge ve isteğe bağlı logolar. Bir QR kodundaki veriler, kare bir ızgaradaki bir dizi nokta görevi görüyor. İkili kodda her nokta bir ve her boşluk sıfırı temsil ediyor. URL’ler dahil olmak üzere sayı, harf veya her ikisini kodluyor. Bu ızgara en küçüğünde 21 satıra 21 sütun ve en büyüğünde 177 satıra 177 sütundur. Çoğu durumda, QR kodları beyaz bir arka plan üzerinde siyah kareler kullanıyor. Bununla birlikte noktaların ayırt edilmesini kolaylaştırıyor.

Konum işaretçileri, bir QR kodunun sol üst, sağ üst ve sol alt köşelerine yerleştirilmiş kareler şeklinde bulunuyor. Bu işaretçiler, bir akıllı telefon kamerasının veya başka bir cihazın QR kodunu tararken yönlendirmesini sağlıyor. QR kodları, bilgisayarın QR kodunun nerede başlayıp nerede bittiğini belirlemesine yardımcı olmak için boş alanla çevrili oluyor. QR kodları, ortada isteğe bağlı bir logo içerebiliyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir