Techinside Google News
Techinside Google News

Rüzgar enerjisiyle çalışan gemi yola çıktı

Rüzgar enerjisiyle çalışan gemi yelken açtı ve yolculuğa başladı. Kargo gemisi, yük taşıma konusunda önemli yenilikler içeriyor.

Rüzgar enerjisiyle çalışan gemi yelken açtı ve yolculuğa başladı. Kargo gemisi, yük taşıma konusunda önemli yenilikler içeriyor.

İngiliz tasarımı dev yelkenlerle donatılmış bir kargo gemisi ilk yolculuğuna çıktı. Gemiyi kiralayan nakliye firması Cargill, teknolojinin endüstrinin daha yeşil bir geleceğe doğru yol almasına yardımcı olacağını umuyor.

- Advertisement -

WindWings yelkenleri, yakıt tüketimini ve dolayısıyla deniz taşımacılığının karbon ayak izini azaltmak için tasarlandı. Endüstrinin küresel karbondioksit (CO2) emisyonlarının yaklaşık yüzde 2,1’inden sorumlu olduğu tahmin ediliyor. Pyxis Ocean’ın Çin’den Brezilya’ya ilk yolculuğu, WindWings’in ilk gerçek dünya testini sağlayacak ve gemilerin geleneksel itme yöntemine dönüşün denizde kargo taşımak için ileriye dönük bir yol olup olmayacağını değerlendirme fırsatı sağlayacak.

Kargo gemisi için yenilikçi tasarım

Gemi limandayken aşağı katlanıyor, açık denizdeyken kanatlar açılıyor. 37,5 m yüksekliğinde olan bu yelkenlerin dayanıklı olmaları için rüzgar türbinleriyle aynı malzemeden yapıldı. Bir geminin yalnızca motoruna güvenmek yerine rüzgar tarafından savrulmasını sağlamak, sonunda bir kargo gemisinin ömür boyu emisyonlarını yüzde 30 oranında azaltabilir.

Cargill Ocean Transportation başkanı Jan Dieleman, endüstrinin “karbonsuzlaştırma yolculuğunda” olduğunu söyledi. Bunun “Sihirli kurşun” olmadığını kabul etti, ancak bu teknolojinin işlerin ne kadar hızlı değiştiğini gösterdiğini söyledi. Verdiği demeçte, “Beş, altı yıl önce, gemicilikte insanlara karbondan arındırma hakkında soru sorsaydınız, ‘peki, bu çok zor olacak, bunun yakın zamanda olacağını görmüyorum’ derlerdi” dedi.

Pyxis Ocean’ın hedefine ulaşması tahminen altı hafta sürecek. Formula 1 takımı McLaren için çalışan başkanı John Cooper: “Bu, yaptığımız en yavaş ilerleyen projelerden biri, ancak şüphesiz gezegen için en büyük etkiye sahip” dedi. Bu yolculuğun denizcilik sektörü için bir dönüm noktası olacağını düşünüyor.

Uzmanlar, denizcilik endüstrisinin her yıl ürettiği tahmini 837 milyon ton CO2’yi azaltmaya çalıştığı için rüzgar enerjisinin keşfedilmesi gereken umut verici bir alan olduğunu söylüyor. Manchester Üniversitesi’ndeki Tyndall Centre’da denizcilik araştırmacısı olan Dr. Simon Bullock, “Rüzgar enerjisi büyük bir fark yaratabilir” diyor. Verdiği demeçte: “Nihayetinde tüm gemilerde sıfır karbonlu yakıtlara ihtiyacımız var, ancak bu arada, her yolculuğu olabildiğince verimli hale getirmek zorunlu” dedi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:12:09

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir