Techinside Google News
Techinside Google News

Tayvan depreminin teknolojiye etkisi ne olacak?

Tayvan’ı 7,4 büyüklüğünde sarsan depremin teknoloji tedarik zincirini de tehlikeye atacağı düşünülüyor

3 Nisan 2024 Çarşamba günü yerel saatle 7:58 civarında, Tayvan’ın doğu kıyısı açıklarında, merkez üssü Hualien Şehri’nden 18 km uzaklıkta olan 7,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Ülke, Tsunami uyarıları yaparken, Japonya ve Filipinler de olası su baskınlarına karşı hazırlık yaptılar. U. S.  Geological survey verilerine göre bu, Tayvan’ın 1999’da meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremden bu yana yaşadığı en güçlü deprem. USGS ayrıca 13 dakika sonra 6,5 ​​büyüklüğünde bir artçı sarsıntının meydana geldiğini söylüyor.

CNN’e göre, Tayvan saatiyle sabah 11 itibarıyla, Hualien İlçesindeki binaların en az 15’i olmak üzere en az 26 bina çöktü. 91.000’den fazla evde elektrik kesintisi yaşandı. Reddit’te yayınlanan videolar, Taipei’de bulunan dünyanın en yüksek gökdelenlerinden biri olan Taipei 101’de ciddi sarsıntı olduğunu gösteriyor.

- Advertisement -

Bu deprem, çip üretimi üzerinde de önemli bir etkiye sahip olabilir ve potansiyel olarak kıtlığa veya temel bileşenlerin fiyatlarının artmasına neden olabilir. Bunlar da dizüstü bilgisayarlardan TV setlerine kadar her şey için daha yüksek maliyet anlamına geliyor.

Bloomberg haberine göre, yerel saatle sabah 9 civarında, dünyanın en büyük çip üreticilerinden biri olan TSMC ihtiyati tedbir olarak bazı fabrikaları tahliye etti.

İyi haber şu ki, TSMC’nin çip üretim tesisleri Tayvan’ın batı yakasında bulunurken, deprem doğu kıyısı açıklarında meydana geldi. TSMC’nin Tainan, Taichung, Hsinchu ve Taoyuan Şehirleri arasında dağılmış olan 12 fabrikası bulunuyor. Çip devi, üretimde 6 saatlik bir kesinti yaşadı.

Ancak TSMC, Tayvan’da ana bileşenleri üreten tek şirket değil. UMC (United Microelectronics Corporation) da fabrikalarını boşalttı. Bu fabrikalar da adanın batı tarafında yer alıyor, bu da onların depremden etkilenmemiş olabileceği anlamına geliyor.

Üretimdeki kısa kesintilerin bile büyük fiyat artışlarına yol açabileceğini ve Tayvan depremlerinin küresel elektronik tedarik zincirini bozma konusunda ciddi bir geçmişe sahip olduğunu unutmamak gerekli. 1999 depreminden sonra DRAM modüllerinin fiyatları yüzde 25’ten fazla artmış ve kıtlık aylarca devam etmişti.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir