Techinside Google News
Techinside Google News

Yakında gelmesi beklenen GPT-4.5 neler içerecek?

OpenAI'nin yakında GPT-4.5 sürümünü çıkaracağı söyleniyor. İşte yeni nesil model hakkında bildiklerimiz ve tahminler

Sosyal medya büyük bir OpenAI duyurusu söylentileriyle çalkalanıyor. Meta’nın Llama 3’ünün başarısı (Temmuz ayında daha büyük bir model gelecek) ve yapay zekâ laboratuvarı tarafından paylaşılan ve 22 rakamını gösteren şifreli bir dizi görsel bu söylentileri tetikledi. 22 Nisan OpenAI CEO’su Sam Altman’ın doğum günü olduğu için – kendisi 39 yaşında – söylentiler ilk etapta şirketin Sora veya hatta çok beklenen GPT-5 gibi büyük bir şey çıkaracağını öne sürüyordu. Ama bu beklentiler şimdilik boşa çıkmış durumda zira GPT-5 değil, muhtemelen ciddi bir yükseltme sağlayan ara sürüm GPT-4.5 geliyor.

Beklentilerin bu kadar büyük olmasının sebebi ve en küçük bir ipucu yakaladığını düşünen teknoloji severlerin bile spekülasyona başlaması elbette boşuna değil. Zira yeni bir yapay zekâ modeli ortaya çıkarsa bu yapay zekâ alanında önemli bir an olacak. Altman daha önce olası yeni modelin bir öncekinden “çok daha iyi” olacağını ve insanları şaşırtacağını söylemişti. Peki ama zaten Mart 2023’te çıkan GPT-4 yapay zekâ alanında adeta bir devrim yaratmışken GPT-5 bu gelişime neler katabilir?

- Advertisement -

GPT-4.5 hakkında ne biliyoruz?

OpenAI yeni nesil modelinin performansı ve işlevselliği konusunda ağzını sıkı tuttuğu için GPT-4.5 veya GPT-5 hakkında çok az şey biliyoruz. Altman röportajlar sırasında bu açıklamayı birden fazla kez yaptığı için “sadece daha iyi” olacağını biliyoruz. Büyük olasılıkla çok modlu olacak, yani sadece metinden daha fazla girdi alabilecek, ancak ne ölçüde çok modlu olacak henüz belirsiz.

OpenAI’nin her yeni büyük dil modeli, muhakeme, kodlama, bilgi ve konuşma alanlarında bir önceki nesle göre önemli bir gelişme ve GPT-4.5 veya GPT-5 de farklı olmayacak. Geçen yılın sonlarından bu yana eğitimde olan GPT-4’teki 1,5 trilyon parametreden çok daha fazlasına sahip olacak ya da benzer sayıda ancak daha güçlü bir temel mimariye sahip olacak. Böylece genel model boyutunu artırmadan büyük bir performans artışı sağlayacak. Bu, GPT-3.5’ten çok daha küçük bir model olan ancak kıyaslamalarda benzer bir seviyede performans gösteren Llama 3 gibi diğer rakip yapay zekâ modellerinde gördüğümüz bir şey.

GPT-4.5 ne yapabilecek?

GPT-4.5 ile önceki sürümlere göre görebileceğimiz en büyük değişikliklerden biri, odak noktasının sohbet robotundan aracıya kayması olacak. Bu, yapay zekâ modelinin alt modellere görevler atamasına veya farklı hizmetlere bağlanmasına ve gerçek dünyadaki eylemleri kendi başına gerçekleştirmesine olanak tanıyacak.

Bu, tüm sektörün keşfetmekte olduğu bir alan. Bir kullanıcının YZ’ye bir soru sormaktan daha fazlasını yapmasına olanak tanıyor, bunun yerine YZ’den aramaları yönetmesini, uçuş rezervasyonu yapmasını veya başka bir yerde topladığı verilerden bir elektronik tablo oluşturmasını isteyebilirsiniz.

Temsilciler için potansiyel kullanım alanlarından biri de günlük yaşam görevlerini yönetmek. GPT-4.5 ile ChatGPT’ye diyet gereksinimlerinizi, akıllı buzdolabı kameranıza ve market hesabınıza erişiminizi verebilirsiniz ve o da örneğin siz dahil olmak zorunda kalmadan otomatik olarak yeniden doldurma siparişi verebilir.

GPT-4.5 selefinden ne kadar farklı olacak?

GPT-4.5’te, özellikle ChatGPT’de görebileceğimiz en büyük farklardan bir diğeri OpenAI’nin Google’ı Gemini’ı takip etmesi ve varsayılan olarak internet erişimi vermesi olacak. Bu, yapay zekâ modelinin yalnızca eğitim bitiş tarihi kadar güncel bilgiye sahip olduğu veri kesintisi sorununu ortadan kaldıracaktır. Genişletilmiş çok modluluk aynı zamanda GPT-4.5 ile ses, video veya konuşma yoluyla etkileşimin ekstra bir seçenek yerine varsayılan hale gelmesi anlamına gelecektir. Bu da OpenAI’nin ChatGPT’yi Siri ya da Google Gemini gibi akıllı bir asistana dönüştürmesini kolaylaştıracaktır.

Son olarak, bağlam penceresinin şu anda olduğundan çok daha büyük olacağı öngörülüyor. Şu anda bu pencere yaklaşık 128.000 token. Bunun ne önemi var derseniz bu rakam aslında yapay zekâ modelinin bir sohbetin başlangıcında ne söylediğinizi unutmadan önce konuşmanın ne kadarını hafızasında saklayabileceği. Gemini Pro 1.5 gibi bazı modellerin bir milyondan fazla bağlam penceresine sahip olduğunu zaten görüyoruz ve bu daha büyük bağlam pencereleri, basit bir metin veya hareketsiz bir görüntüye kıyasla bir videodan gelen artan veri noktaları nedeniyle video analizi için son derece önemli.

Geçtiğimiz yıl üretken yapay zekâ alanındaki en büyük trendlerden biri, insansı robotlara bir beyin sağlayarak, robotun gerçekleştirebileceği her eylemi ve komutu programlamak zorunda kalmadan kendi başlarına görevlerini yerine getirmelerine olanak tanımak oldu. GPT-4.5’in bu alanda da bazı yenilikler ve ekstra yeterliliklere sahip olacağı konuşuluyor.

Örneğin Nvidia da bu alanda yaygın olarak kullanılabilecek yapay zekâ modelleri üzerinde çalışıyor ve yapay zekâ girişimi AI21’in kurucusu Profesör Amnon Shashua, gelecek yılın başlarında evlere ve işyerlerine girebilecek GenAI destekli robotlar yaratmak için Mentee Robotics’i kurdu.

Google da Gemini modellerinin gelecekteki versiyonlarını kullanabilecek, özellikle de devasa bağlam pencereleriyle üretken yapay zekâ destekli robotlar geliştiriyor ve Meta, akıllı gözlükler gibi daha yetkin yapay zekâ tabanlı AR cihazları için mekansal bilgileri anlamak üzere Llama’yı eğitiyor. Rekabet önümüzdeki aylarda bir kez daha kızışacak gibi görünmekte.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir