Techinside Google News
Techinside Google News

Yapay zeka BT çalışanları için kurtarıcı mı?

Yapay zeka BT çalışanları için birçok sürecin takibini ve sorunun çözümünü kolay hale getiriyor. Peki kurtarıcı bir rol üstlenecek mi?

Mercer’in 300 şirketle yakın zamanda yaptığı bir  ankette, şirketlerin yüzde 94’ünün son üç yılda zihinsel sağlık hizmetleri kapsamını güçlendirdiklerini, desteği artırdıklarını veya çalışanların sağlığını ve refahını iyileştirmeye yardımcı olacak yeni programlar veya sistemler uygulamaya koyduklarını bildirdiği ortaya çıktı. Çalışanların bu tür bir danışmanlığa ihtiyaç duymasının birçok nedeni vardır, ancak BT operasyonlarının zorlu ve stresli çalışma ortamları, orada çalışanlara kesinlikle yardımcı olmuyor.

Yapay zeka BT için fırsat

Peki ya bir BT operasyonunu yürütmenin getirdiği stresi hafifletmenin ve belki de tükenmişliği azaltıp iş tatminini artırmanın bir yolu olsaydı? Yapay zeka, sorunları gidermek ve düzeltmek için harcanan saatler ve günler gibi işin bazı stresli yönlerini boşaltmak ve otomatikleştirmek için bir yaklaşım sağlar. artık altyapıların parçası olan çoklu platformlardan ortaya çıkıyor.

- Advertisement -

AIOps, bilgi teknolojisinin sıkıcı yanını akıllı bir şekilde otomatikleştirmeyi amaçlıyor. Hataları düzeltmek, güvenlik sorunlarını izlemek, temel nedenleri bulmak öncelikli hedefler arasında. Constellation Research’ün kıdemli analisti Andy Thurai: “AIOps’un amacı yapay zekayı geliştirmek değil, yapay zekayı BT operasyonlarında kullanmaktır” diyor.

Artık AIOps, üretken yapay zeka ile güçlendiriliyor; bu, bir zamanlar anlaşılması ve düzeltilmesi saatler veya günler süren sorunları sorgulamayı ve bunlara hızlı yanıtlar almayı mümkün kılabilir. Bu süreçte BT uzmanları arasındaki tükenmişliğin ve stresin azaltılmasına da yardımcı olabilir.  BT ekipleri için en can alıcı aktiviteyi düşünün: uyarı yorgunluğu. BT altyapısının boyutu ve karmaşıklığı ve bununla birlikte uyarılar da genişlemeye devam ediyor. Ve bulutun karmaşıklığı ortadan kaldırdığını düşünmeyin; deforme olmuş protokollerle çeşitli platformlarda çalışan sistem ve uygulamalarla aslında karmaşıklığı artırıyor.

Thurai, her BT profesyonelinin bilişsel aşırı yüklenmeyle karşı karşıya kaldığını ve sonunda “uyarı yorgunluğundan tükenip tükendiğini” söylüyor. “Yöneticilerin tek bir olay için binlerce olmasa da yüzlerce uyarı alması alışılmadık bir durum değil” diyor.

Constellation’ın 317 BT uzmanıyla yaptığı ankette bilişsel aşırı yüklenmenin kökleri belirlendi:

  • Çoğu kuruluş, büyük olayları gerçek zamanlı olarak ele alacak şekilde kurulmamıştır.
  • Büyük ve küçük olaylar beklenenden daha sık yaşanıyor.
  • Olay çözümünün maliyeti her zaman çok yüksek.
  • Ölçek ve karmaşıklık arttıkça üretim operasyonları da zorlaşıyor.
  • Hibrit uygulamaların yönetimi ve bakımı son derece zor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:39

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir