Techinside Google News
Techinside Google News

Yenilenebilir enerji iklim felaketiyle mücadele ediyor

Yeni bir analiz, küresel bir enerji krizi sırasında cesaret verici bir işaret olarak, yenilenebilir kaynakların artan küresel enerji talebine ayak uydurduğunu ortaya koyuyor.

Yeni bir analiz, küresel bir enerji krizi sırasında cesaret verici bir işaret olarak, yenilenebilir kaynakların artan küresel enerji talebine ayak uydurduğunu ortaya koyuyor. Ancak iklim değişikliği hasara yol açmaya ve kuraklıkları ve sıcak hava dalgalarını aşırı yüklemeye devam ederken, temiz enerji için önümüzde sorunlar var.

İngiltere merkezli temiz enerji düşünce kuruluşu Ember’in yayınladığı bir rapor, elektriğin 2022’de şu ana kadarki gidişatını ortaya koyuyor. Rapor, 75 ülkeden enerji verilerini analiz ediyor. Bu 75 ülke, dünyanın elektrik talebinin yüzde 90’ını temsil ediyor. Rapor daha sonra zaman içindeki değişiklikleri ölçmek için bu verileri 2021’in ilk altı ayıyla karşılaştırıyor.

Birinci iyi haber: Elimizde küresel bir enerji krizi olsa bile, dünya çapında kurulu büyük miktarda yenilenebilir enerji, bu yılın ilk yarısında herhangi bir yeni fosil yakıt üretiminin önlenmesine yardımcı oldu. Ember’in verilerine göre elektrik talebi yaklaşık yüzde 3 arttı ve tamamı yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılandı. Rapora göre rüzgar ve güneş, bu talep artışının yüzde 75’inden fazlasını oluştururken, geri kalanını hidroelektrik oluşturuyor. Bazı ülkelerde rüzgar ve güneş gerçekten ağır bir yük çekti. Çin’de rüzgar ve güneş, ülkenin artan talebinin yüzde 92’sini karşılamaya yardımcı oldu.

Ember’in kıdemli elektrik analisti Malgorzata Wiatros-Motyka: “Rüzgar ve güneş tarafından yönetilen temiz elektriğin gelecekteki tüm elektrik talebindeki artışı karşılayacağı ve böylece fosil yakıtla elektrik üretiminin zirve yaptığı bir devrilme noktasına yaklaşıyoruz” dedi. Ancak ufukta sorun olabilir. Ember’in analizine göre Temmuz ve Ağustos aylarında, bu yaz dünya çapındaki ülkeleri felç eden iklim değişikliğinin ciddi etkilerinin de enerji tüketimi üzerinde gerçek bir etkisi oldu. En sarsıcı değişimlerden biri, ciddi kuraklıkların hidroelektrik üretiminin, özellikle de eyaletin elektriğinin yüzde 80’inin hidroelektrikten geldiği endüstri ağırlıklı Sichuan Eyaleti’nde azalması anlamına geldiği Çin’de gerçekleşti . Bu, Çin’de kömürle çalışan enerji için yeni bir talep yarattı ve o ülkenin devasa hidroelektrik üretiminin de yardım ettiği temiz enerji fazlasını bir açığa dönüştürdü.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir